„Ne kartą Ardanowskis lankėsi Lietuvoje, todėl puikiai žino apie mūsų šalies žemės ūkio niuansus, puikiai supranta, kaip svarbu Lenkijai ir Lietuvai palaikyti glaudžius ryšius ir tai daryti ne vien abiejų šalių prezidentams bei premjerams, bet ir visoms abiejų šalių struktūroms," – sakė A. Svitojus.

Abiejų šalių atstovai aptarė žemdirbiams svarbius klausimus, susijusius su valstybės sienos kirtimu, akcentuodami, jog pandemija negali sustabdyti ekonominių ryšių. Žmonių judėjimas apribotas, bet vyksta prekyba. Neturėtų būti ribojama ir žemdirbių įprastinė veikla.

„Sprendimus gali priimti tik abiejų valstybių vyriausybės, tačiau ir Lenkijos,ir Lietuvos žemės ūkio rūmai gali prisidėti teikdami pasiūlymus, aptardami galimybes. Šiuo atveju taip ir elgėmės. Su Lenkijos žemės ūkio ir kaimo plėtros ministru aptarėme kelis variantus. Vienas iš jų – turintiems dirbamos žemės abiejose valstybėse ūkininkams suteikti galimybę dirbti karantino sąlygomis. Iš pradžių toks ūkininkas pirmiausia atliktų darbus piečiau esančioje Lenkijoje, o po to – važiuotų į Lietuvą ir dvi savaites, laikydamasis karantino reikalavimų, čia dirbtų. Tokios galimybės turėtų būti suteiktos tiek Lenkijos, tiek Lietuvos ūkininkams. Ilgai delsti negalima“, – pabrėžė ŽŪR vadovas.

Kalbėta ir apie tai, kad valstybės sienos kontrolė kelia problemų Lietuvos pieno gamintojams, kurie dalį pieno tiekia Lenkijos kooperatinėms pieno perdirbimo įmonėms. Tai labai svarbu dabar, kai pieno supirkėjai Lietuvoje ketina dar sumažinti pieno supirkimo kainas.

Dr. A. Svitojaus nuomone, vieni produktai gali palaukti, o žaliaviniam pienui turi būti teikiama pirmenybė. Lenkai neprieštarauja. Tačiau reikia tartis – Lietuvos ir Lenkijos žemės ūkio rūmų atstovai ir ragina, kad to imtųsi abiejų šalių žemės ūkio ministerijos. Nors, tiesą sakant, ši problema svarbesnė Lietuvos pienininkams, kurie neseniai daugiau nei pusę produkcijos eksportuodavo, bet dėl pandemijos dalį rinkų prarado.

„Iš Lenkijos ministro išgirdau pritarimą, kad tiek jo šalis, tiek Lietuva galėtų teikti pasiūlymus Europos Komisijai dėl ES rezervo fondų pildymo. Nors rinka bendra, bet ES valstybėms trūksta skirtingų produktų. Laisvos rinkos galimybės pandemijos sąlygomis yra ribotos, todėl tokie fondai būtų naudingi tiek gamintojams, tiek pirkėjams. Pavyzdžiui, Lietuva galėtų rezervo fondams parduoti pieno produktų, o pirkti kiaulieną, kurios mums trūksta. Tokį pasiūlymą galėtume pateikti EK žemės ūkio komisarui lenkui Januszui Wojciechowskiui“, – sakė A. Svitojus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)