Škotijoje esantys lašišų auginimo ūkiai turi didžiulę įtaką šalies ekonomikai – šios visame pasaulyje vertinamos žuvies pardavimai bei eksportas vertinamas milijardais svarų sterlingų, sektorius suteikia darbo pustrečio tūkstančio žmonių, dar daugiau užimtumo suteikia kitiems verslams, vienaip ar kitaip susijusiems su lašišų auginimu (pervežimai, pardavimai ir t.t).

Tačiau Škotijos aplinkosaugininkai verslininkus kaltina dėl didžiulių problemų – esą ūkiuose veisiasi jūros utėlės (parazitai, prisitvirtinantys prie žuvų odos), kurios patenka į laisvuosius vandenis ir darydamos didžiulę žalą jūrinei ekosistemai.

Baiminamasi, kad didžiuliai lašišų ūkių plėtros planai tik dar labiau pablogins dabartinę padėtį.

Reaguodama į tokias kalbas Škotijos lašišų augintojų organizacija primena, kad išleido 10 milijonų svarų sterlingų įvairiems tyrimams, o į sistemų atnaujinimus investavo penkis kartus didesnę sumą.

„Esame pasiryžę išspręsti bet kokias sektoriaus problemas“, – teigiama organizacijos pranešime.

Nuo 1974-ųjų nelaisvėje auginamų lašišų ūkiai yra pagrindiniai šios žuvies tiekėjai ne tik Škotijoje, bet ir visoje Jungtinėje Karalystėje, jūroje įrengtuose narvuose užaugintos žuvys sudaro didžiąją dalį JK suvartojamos lašišos.

Mitybos specialistai neretai kritikuoja tokį pasirinkimą – esą tokiu būdu užauginta žuvis yra kur kas riebesnė ir neturi tiek vertingų medžiagų, kiek laisvėje užaugusi jos gentainė

Daugiau naujienų saviems Jungtinėje Karalystėje - tiesa.com