Patikrinimo metu nustatyta, kad ūkininko laikomi 5 arkliai bei 1 kumeliukas (iki 1 mėn. amžiaus) yra neprižiūrimi, konstatuoja VMVT: netvarkomos jų kanopos, dėl to arkliai neteisingai stato kojas, gresia sąnarių deformacija. Ateityje ši kanopų nepriežiūra gali turėti įtakos arklių judėjimui bei sveikatai. Taip pat rastas vienas arklys, kurio kaklas neįprastai perkreiptas – matomas didelis S formos linkis.

Savininko teigimu, šis perkreipimas yra traumos pasekmė, tačiau VMVT inspektoriams pateikti jokių gyvūno gydymo dokumentų ar įrodyti, kad buvo suteikta veterinarinė pagalba – negalėjo.

Pas tą patį ūkininką taip pat rasti ir blogomis sąlygomis laikomi 2 šunys.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba patikrino, kaip ūkininkas Alytaus rajone elgiasi su gyvūnais

Šunų būdos netinkamai įrengtos – sulūžusios bei nesandarios, vienos būdos galas susmegęs į žemę, aplink būdą išraustos duobės. Aplink būdas mėtosi pašaliniai daiktai (buvęs metalinis konteineris, grotuotas, į jį įaugę žolės, lentų nuolaužos). Iš dviejų šunų tik vienas buvo neregistruotas ir neženklintas, tačiau abu nevakcinuoti privalomąja vakcina nuo pasiutligės.

5 arkliai ir vienas kumeliukas su kumele buvo perduoti kitam ūkininkui, kuris šiems gyvūnams suteiks tinkamą laikymo priežiūrą ir skubią veterinarinę pagalbą. 2 šunys perduoti gyvūnų globos namams.

Ūkininkui už neatsakingai laikytus gyvūnus gresia administracinė atsakomybė.

Arklių globėjai: situacija kartojasi kasmet, ūkininkui dalis arklių palikta

Tiesa, po VMVT įrašu socialiniame tinkle „Facebook“ yra reabilitacijos centro arkliams „Arklių slėnis“ komentaras. Jame skelbiama, kad ši situacija pas šį ūkininką kartojasi dar nuo 2001 metų, skiriamos baudos, tačiau realių veiksmų nesiimama

„Ūkininkas, laikantis arklius sąlygomis, kurias, nevyniojant į vatą, būtų galima pavadinti arklių koncentracijos stovykla, žinomas nuo 2001 m. Ir tuos daugelį metų kasmet asociacija (Žirgų globos – red. pastaba) kreipiasi į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, informuodama apie tuos vargšus padarus (arklius) ir prašydama imtis atitinkamų veiksmų. Kasmet situacija kartojasi: inspektoriai nuvažiuoja, atranda pažeidimų, paskiria baudą, duoda laiko jai susimokėti ir viso gero. O arkliai toliau lieka gyventi tokiomis pat sąlygomis…“, – teigiama įraše.

Be to, išskiriama, kad šiemet iš tiesų Žirgų globos asociacijos savanoris pats nuvažiavo į vietą ir pamatė tragiškos būklės arklius, kurių buvo visai ne 5, o bendrai net 13.

„Jis viską nufilmavo, nufotografavo, užfiksavo ir ne tik vėl buvo pranešta VMVT, bet net iškviesti policijos pareigūnai.

Šį sykį VMVT pagaliau ėmėsi konfiskacijos, bet kažkodėl – o kodėl, priežasčių neatskleidžia – tik 5 arklių, o ne visų. Likę gi lieka gyventi tomis pačiomis užfiksuotomis sąlygomis – be vandens, be pastogės, be galimybės pasislėpti nuo vabzdžių. Ūkininkas pažadėjo įtaisyti jiems bidonus, bet niekas nepažadėjo, kad juos pildys vandeniu…. O dar iki žiemos ūkininkas įpareigotas sutvarkyti tvartą, kad arkliams būtų kur pasislėpti. Tik žiemą, kaip žinia, sparvos ir mašalai nebeskraidys ir nebekandžios…

Negana to, VMVT kreipėsi į „Arklių slėnį“ su prašymu priglausti konfiskuotus arklius. Šis prašymas buvo palaikytas rimtu (jei jau dvi dienas iš eilės to prašoma), pradėta ruoštis arklių atvykimui, jiems įrengtos vietos. Deja, kažkodėl paskutinę minutę VMVT apsigalvojo ir atidavė tuos arklius kažkokiam ūkininkui… Šią dalį gaubia mistika! Gal ją kiek prasklaido žinia, kad minėto ūkininko giminaitis yra seniūnaitis, o už arklių konfiskaciją atsakinga būtent seniūnija?

Nenustebsime, jei visa ši situacija susiklostys kaip ir visos kitos kasmetinės situacijos: užsiglostys, pasimirš ir arkliai grįš pas buvusį šeimininką tęsti savo kančių. Tik norime priminti, kad kalba eina apie gyvus padarus, ne grybus, kaliošus ar bulvių maišus“, – komentare nurodo „Arklių slėnis“.

Norite pranešti naujieną ar išsakyti nuomonę? Kviečiame rašyti el. paštu pilieciai@delfi.lt