Pirmosios vagos šventė ir tradicinės arimo arkliais varžybos Lazdijų rajone rengiamos jau 18 kartą. Pirmosios artojų kovos vykdavo prie Veisiejų žemės ūkio mokyklos, o pastačius Lazdijuose modernų hipodromą, šventė perkelta ten.

Šiemet renginys vyko jau po Jurginių, bet dirbti žemę vis tiek galima tik po to, kai surengiamos jos atrakinimo apeigos: gaspadorius, kurio vaidmenį jau 18 kartą atliko vienas iš šventės sumanytojų Stasys Saladinskas, iškilmingai neša duonos kepalą aplink lauką, pavaišina ja artojus, įpila jiems alaus, o tada pats išaria pirmąją vagą ir persižegnojęs užaria joje vieną riekę. Po tokios ceremonijos 14 varžybų dalyvių su savo arkliais ėmėsi darbo, o jų vagų tiesumą bei gylį vertino teisėjų komisija, sudaryta iš Aleksandro Stulginskio universiteto bei Veisiejų žemės ūkio mokyklos dėstytojų ir vadovaujama Veisiejų seniūno Zenono Sabaliausko.

„Išlaikyti arklius, mokyti juos arti ir pačiam treniruotis – nepigi sporto šaka. Džiaugiamės, kad vis dar atsiranda arimo arkliais entuziastų, šių varžybų dalyvių“, – sakė Z. Sabaliauskas.

Baigę darbą artojai vaišinti ypatingu patiekalu – tiršta ir sočia Jurginių gaidienos sriuba. Hipodrome vyko konkūrų ir žirgų ištvermės varžybos, mažojoje scenoje – arimo dainų varžytuvės, bet didžiausia smalsuolių minia apspito derlingo sodo paslaptis atskleidusio Algirdo Amšiejaus palapinę.

Arimo dvikinkiu plūgu varžybų nugalėtoju tapo Ramūnas Kliokys iš Alytaus rajono, antras liko – Bernardas Blažauskas iš Šventežerio (Lazdijų r.), trečias – Algirdas Motiejūnas iš Šlavantų kaimo (Lazdijų r.). Vienkinkiu plūgu tiesiausias vagas išarė Gediminas Čirgelis iš Biržų rajono, antroji vieta skirta Martynui Macioniui iš Teizų kaimo (Lazdijų r.), trečias liko Albinas Bražinskas iš Mažonių kaimo (Druskininkų sav.).

Šiemet varžybų, deja, negalima vadinti tarptautinėmis, nes neatvyko keletą metų iš eilės jose dalyvaudavę ir ne vieną prizą pelnę ūkininkai iš Lenkijos Punsko valsčiaus. Be prizų namo nebuvo išleistas nė vienas artojas, tačiau organizatoriai labiausiai džiaugiasi, kad arimu arkliais susidomi ir jaunimas, o dėl garbingo amžiaus negalinčius varžytis ūkininkus pakeičia jų vaikai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)