„Tai yra labai sena vynuogių veislė. Jų kekės yra labai tankiai apaugusios, kad po vieną uogą nuraškyti, misija neįmanoma, jos susitraiško. Nuimti vynuoges reikia tada, kai jos gauna šalnų, tada jos pakeičia skonį, įgauna saldumo. Aš jas nukarpau su sekatoriumi, dedu į puodą ar dubenį ir porą kartų nuplaunu, kad neliktų vabaliukų ir šiukšlių“, – pasakoja Gitana.
Tuomet švarias uogas ji garina sulčių virimo puode.
„Pirmą kartą bandžiau ir labai patiko. Anksčiau sultis atiduodavome vyndariui, bet šiemet jam nereikėjo ir galvoju, reikia kažkur jas dėti. Panaudojau sulčių garinimo puodą. Jis yra trijų dalių: yra dubuo, kur pilamas vanduo, vidurinis dubuo – tam tikra talpa, iškeltas dugnas, kad tekėtų garinamos sultys, o trečias dubuo yra kiauras, kur dedamos vynuogės.
Yra 6 litrų talpa. Pusė puodo pridėjau vynuogių su visomis kekėmis ir pyliau 1 kg cukraus. Tada vėl – antrą dalį vynuogių ir dar kalniuką cukraus. Išėjo 2 kg. Ir kaitini. Užverda vanduo, uogos pradeda tižti, cukrus tirpsta. Yra žarnelė, pro kurią išbėga garintos sultys – pasakoja moteris.
Vėliau sultis ji supila į sterilius iškaitintus buteliukus ir uždaro metaliniais dangteliais. „Pirmą kartą dariau, kam daviau ragauti, visi liko sužavėti ir sakė, kad labai skanu. Dabar žinosiu, kur dėti sunokusias vynuoges“, – pridūrė pašnekovė.
„Labai reikia saugoti puodo dugną, kur verda vanduo, ten telpa kokie 2 litrai, po kiekvieno didesnio kaitinimo reikia pakelti tuos du puodus ir įpilti papildomai vandens, kad nebūtų sausa. Vėl kiek laiko praeina kol iškaista vanduo.
Dalį sulčių supilu į buteliuką, kai būna atvėsusios. Vėl jas ant uogų perkaitinu. Jau nieko nebereikia nei virinti, nieko, viskas sterilu, ir uždarai“, – pasakoja Gitana ir teigia, kad sultys būna labai karštos.
Šias sultis moteris šiemet jau gamino dukart. „Ir dar paukščiams liko“, – pridėjo ji.
Tokios vynuogės, iš kurių sultis gamina Gitana, auga daugelio kieme. Jas moteris pati jau augina apie 30 m.: „Tikrai auga dažnam kaime. Mes auginome vien dėl pavėsio, kad pietų saulė neitų į namus. Jos yra viskam atsparios. Patikrinta.“
Pašnekovė priduria, kad be cukraus sultys bus visai neskanios, tad jo dėti reikia. Anot jos, tokias sultis galima gerti grynas, o galima maišyti su kitomis, pavyzdžiui, obuolių.