Laidos komanda apsilankė pas ūkininką Vytautą, kuris aprodė savo ūkį, kurio teritorija užima beveik 175 hektarų plotą. Pagrindinė ūkio veikla – pienininkystė, taip pat, ūkininkas augina ir grūdines kultūras. Vytautas papasakojo, kad ūkis jo gyvenime jam artimas nuo mažens.

„Visąlaik prie žemės. Šitam kaime mama dirbo melžėja, tai aš nuo vaikystės prie gyvuliukų“, – pasakojo ūkininkas Vytautas.

Ūkininkas teigė, kad ūkyje svarbiausia gera technika ir patikimi partneriai. Vieni iš jų – UAB „Dotnuva Baltic“, su kuriais ūkininkas dirba jau daugiau nei 15 metų, jo ūkyje visi naudojami traktoriai yra „CASE IH“ traktoriai. Ūkininkas tuo labai patenkintas, nes jam svarbiausia gera technika ir geras servisas.

UAB „Dotnuva Baltic“ vykdantysis direktorius Dangis Valaitis teigia, jog Lietuvoje kiekvienais metais ūkiai tampa vis modernesni, o sena ir neefektyvi technika yra pakeičiama nauja ir išmania.

„Jeigu prieš 10 ar 15 metų, mes savo klientus dažniausiai veždavome į Vokietiją, UK ar kitas valstybes, aplankyti ūkių, pasisemti gerosios praktikos, tai šiai dienai mes daugeliu atveju kviečiame užsienio ūkininkus aplankyti mūsų ūkius. Mūsų ūkiai susikūrė neseniai, bet jie investuoja labai daug, kad pasiektų tą lygį, kuris buvo Europoje, ir to investavimo dėka pasiekė daug didesnį našumą, naujesnes technologijas įsisavino ir ūkiai tapo modernesni nei kai kurie Europos ūkiai šiandien“, – apie tai, kad reikėtų didžiuotis Lietuvos žemės ūkio technologijomis ir sprendimais, kalbėjo Dangis.

Dangis pasidalijo patarimais, kaip pagal ūkio poreikius reikėtų išsirinkti tinkamiausią techniką, kurią ūkininkai galėtų išnaudoti maksimaliai.

UAB „Dotnuva Baltic“ serviso ir atsarginių dalių skyriaus vadovas Jonas Baltaduonis papasakojo, kad per pastaruosius tris metus, viskas žemės ūkyje labai skaitmenizuojasi. Pavyzdžiui „CASE IH“ traktoriai turi telemetrinę sistemą, kuri leidžia darbuotojams prisijungti prie ūkininkų traktorių tiesiai iš biuro ir atlikti diagnostiką, nustatyti klaidas, atnaujinti kompiuterinę sistemą, parinkti tinkamus nustatymus.

Antroje laidos dalyje – pažintis su Ignu ir Oksana Čerkauskais ir jų jaučiu ūkiu. Šeima pasakoja, jog per karantiną ieškojo būdų, kaip realizuoti produkciją ir nusprendė, jog galėtų klientams pasiūlyti atvežimo į namus paslaugą. Taip prasidėjo sėkmingas verslas, kuris tęsiasi iki šiandien.

„Jaučio namai atsirado per patį kovidą, kai mes sėdėjom ir galvojom, kaip vystyti mūsų verslą toliau, nes tuo metu supirkimo kainos buvo žemos ir galvojome, kaip išgyventi, nes situacija rinkoje buvo nedėkinga. Pirma mintis, kuri mums šovė į galvą, kad vis tiek žmogus valgyti nori, vis tiek jam tokia produkcija reikalinga. Mūsų idėja – pristatymas iki durų, tuo metu, buvo labai aktualus“, – apie verslo pradžią pasakojo Oksana.

Ignas pripažino, kad pradžioje į šią idėją žiūrėjo skeptiškai, tačiau žmonos užsidegimas įtikino vyrą. Šiandien verslas skaičiuoja jau ketvirtus metus, tad nors veikla ir jauna, tačiau sėkminga. Ūkininkai teigė, kad jiems svarbiausia patiekti šviežią mėsą, todėl ji nėra sandėliuojama ir yra ruošiama tik gavus užsakymą. O brandinta mėsa keliauja tiesiai pas užsakovus, pasitelkus „DPD fresh“ paslaugą.

„Tai yra maisto pristatymo paslauga, 0... +4 °C temperatūroje. Tai yra paslauga visoje Lietuvoje į visą Lietuvą. Maisto siuntų nesandėliuojame, siuntą paimame iš siuntėjo ir jau kitą darbo dieną pristatome gavėjui. Visą siuntos kelią yra laikomasi temperatūros reikalavimų“, – apie maisto pristatymo paslaugą papasakojo „DPD fresh“ vadovas Tomas Brazauskas.

Apie tai, kaip laidos vedėja bandė prisišaukti jaučius, kokios išmaniosios technologijos padeda ūkininkams nestabdyti darbų bei kodėl Igno ir Oksanos Čerkauskų sodyba yra istorinėje vietoje, žiūrėkite Delfi TV portale, laidoje „Misija ūkis“.