Sovietmečiu naudos turėjo ir šiuos gyvūnus auginantys kolūkiai, ir pavieniai žmonės. Tačiau šiuo metu nutrijas laiko vos vienas kitas.

Siųsis kailinius

Tauragiškiai Stasys ir Vanda Šimkai nutrijas augina seniai. Dabar jie pensininkai, tad džiaugiasi turėdami užsiėmimą iš kurio ir naudos yra. Šimkai tikina, kad nutrijos – mieli ir švelnūs gyvūnėliai, nors daugelis jų nemėgsta dėl panašumo į žiurkes. „Buvo metas, kai pirkėjai iš Rusijos dideliais kiekiais brangiai supirkdavo kailiukus, todėl daug kas augindavo nutrijas. Šiandien kailiukus sunku parduoti. Mes vežame juos perdirbti ir, kai turėsime pakankamai, siųsime kailinius“, – pasakojo Vanda. Šiuo metu Šimkai augina nutrijas tik sau, dėl mėsos ir kailio, niekam neparduoda. Buvo problemų kol nusipirko veisti tinkamų gyvūnėlių. Teko važiuoti į Plungę, Jurbarką, nes didelių nutrijų fermų Lietuvoje nėra, dėl to šių gyvūnėlių pasirinkimas nekoks. Šiuo metu tvarte – 12 suaugusiųjų ir jau 9 neseniai atvesti jaunikliai. Laukiama dar prieauglio.


Mielos ir nereiklios


„Iš pradžių nesisekė. Nusipirkome per senas. Beje, suaugusi nutrija kainuoja 60–70 Lt, o 3–4 mėnesių jaunikliai – 100–110 Lt. Veda nutrijos porą kartų per metus, nes nėštumas trunka keturis su puse mėnesio. Jaunos patelės atsiveda po 1–3 jauniklius, o vėliau ima vesti po 5 ir daugiau. Yra buvusi net 12 jauniklių vada“, – sakė Vanda. Anksčiau, kol dirbo, nutrijomis rūpinosi vyras, dabar ji pati puikiai žino, kaip kergti gyvūnėlius, kuo šerti.

Pasak moters, nutrijas geriau auginti nei triušius ar kalakutus, nes pastarieji sulesa labai daug pašaro. Jiems reikia nuolatinės priežiūros. Nutrijas galima palikti visai parai. „Davei daugiau maisto, ir ramu. Šeriame du kartus, bet nieko neatsitinka, jei maisto gauna ir vieną kartą per dieną. Ėda jos tik augalinį maistą. Tinka visos daržovės, grūdai. Vasarą jos maitinamos žole ir daigintais javais, o žiemą – morkomis ir runkeliais, ypač mėgsta cukrinius. Per dieną vienas gyvūnas suėda apie 300 gramų šakniavaisių ir 100 gramų daigintų grūdų. Ėda jos labai gražiai, maistą paimdamos priekinėmis letenėlėmis“, – meiliai apie savo augintines kalbėjo Vanda. Paklausius jos galima būtų pamanyti, kad už nutrijas nėra mielesnių gyvūnėlių.

Gimsta su dantimis


Pasak Stasio, nutrijos prisiriša prie šeimininko, leidžiasi paimamos ant rankų. Tačiau kaip ir daugelis naminių gyvūnų, nutrijos gina savo jauniklius, todėl geriau be reikalo jų neliesti. „Skirtingai nei triušiai, nutrijos nesuka lizdų. Mažyliai vedami tiesiai ant šiaudų ir po kelių valandų jau laksto. Praėjus kelioms dienoms jie viską ėdą ir tuo pat žinda motinas. Nutrijų jaunikliai turi dantis“, – pasakojo Stasys. Veisiant šiuos gyvūnus reikia nemažai žinoti. Ypač sudėtinga suporuoti jaunas pateles. Paprasčiau su jau turinčiomis vadas, nes jos rujoja 36 valandas po jaunik­lių atsivedimo.

Ekologiška mėsa


Šimkai nepastebėjo, kad nutrijos sirgtų. „Nesilankome pas kitus nut­rijų augintojus, tai ir bėdų išvengiame. O jei kas atsitiktų, manome, kad geriau atsisakyti vieno gyvūno, nei rizikuoti ir leisti, kad jį gydant liga išplistų, – tikino moteris. – Auginame gyvūnus taip, kad drąsiai galime teigti, jog jų mėsa ekologiška.“ Pirmą kartą nutrijienos tauragiškiai paragavo pas kaimynus net neįtardami, kad valgo šių žvėrelių mėsą. Sužinoję tiesą buvo maloniai nustebinti, nes įsitikino, kad mėsa labai skani.


„Labai skanus šašlykas. Iš nutrijų mėsos pasigaminame dešrų, kepame kotletus, troškiname troškinius. Ne tik mes patys, bet ir vaikų šeimos valgo nutrijų mėsą. Beje, ji labai sveika mažiems ir pagyvenusiems, nes yra liesa, bet ne sausa, skirtingai nei vištiena“, – sakė V.Šimkienė.

Vertingas kailis


Gerai šeriama nutrija iki realizacijos svorio (5–9 kg) gali užaugti per 4–6 mėnesius.
Geriausi nutrijų kailiai žiemą, lapkričio–kovo mėnesiais, todėl reikia apskaičiuoti kergimo momentą. Veislei nutrijos naudojamos iki penkerių metų, o gali gyventi 7–8 metus. Nutrijų kailis ypač vertingas, nes jos yra vandens gyvūnai. Todėl laimi augintojai, įrengiantys nedidelius vandens telkinius, kuriuose gyvūnai gali plaukioti ir praustis. Turinčių galimybę naudotis vandens procedūromis nutrijų kailis daug gražesnis. Dėvintys nutrijų kailinius įsitikina, kad su jais nebaisus joks speigas ir šiaurės vėjas.


Laikomi šie gyvūnai metaliniuose narvuose, nes medinius gali sugraužti per labai trumpą laiką. Kai kurie augintojai šėryklas įsigudrina daryti iš perpjautų padangų, nes metalinės brangios.