Vienas iš projekto tikslų yra įgyvendinti nuo š. m. sausio 1 d. įsigaliojusias Žemės įstatymo nuostatas, pagal kurias, esant statinių ar įrenginių apleidimo, sunykimo ar jų paskirties neatitikimo suformuoto ir naudojamo valstybinės žemės sklypo, kuriame jie yra, pagrindinei žemės naudojimo paskirčiai ir būdui, asmeniui tam tikromis tiksliai apibrėžtomis sąlygomis suteikiama teisė išsinuomoti ar įsigyti be aukciono valstybinės žemės sklypą, jame esantiems šiuos požymius atitinkantiems statiniams ar įrenginiams eksploatuoti.

Žemės įstatymas įpareigoja Vyriausybę nustatyti tvarką, pagal kurią valstybinės žemės sklypai nuomojami ar parduodami aukciono ir ne aukciono būdu, todėl Aplinkos ministerija šiuo projektu siūlo nustatyti poįstatyminiais teisės aktais iki šiol nereglamentuotų valstybinės žemės pardavimo ir nuomos be aukciono pagrindų įgyvendinimo tvarką.

Be to, Žemės įstatyme nuo š. m. sausio 1 d. įtvirtinti nauji valstybinės žemės pardavimo ir nuomos be aukciono pagrindai. Pavyzdžiui, valstybinę žemę be aukciono galės išsinuomoti atsinaujinančių išteklių energijos bendrija, kai dalyvių susirinkime savivaldybėms ar savivaldybių valdomoms įmonėms ir įstaigoms priklauso daugiau kaip 51 procento balsų dauguma, o šios bendrijos pagrindinė paskirtis – plėtoti energijos iš atsinaujinančių energijos išteklių gamybos įrenginius.

Projekte numatyta galimybė asmeniui teikti prašymus dėl kitos paskirties valstybinės žemės sklypų pirkimo ir nuomos per Žemės informacinę sistemą, stebėti prašymo nagrinėjimo eigą ir per sistemą gauti sprendimą dėl prašymo išnagrinėjimo.

Kadangi nuo 2024 m. sausio 1 d. savivaldybės turės administruoti joms perduodamus valstybinės žemės plotus, siūloma padidinti savivaldybėms pervedamų lėšų, gaunamų už parduotus kitos paskirties valstybinės žemės sklypus, dalį. Savivaldybės į savo biudžetą papildomai gautų 50 proc. gautų lėšų už miesteliuose parduotus kitos paskirties valstybinės žemės sklypus (šiuo metu savivaldybės gauna 50 proc. lėšų tik už miestuose parduotus kitos paskirties valstybinės žemės sklypus).

Pastabas ir pasiūlymus dėl šio teisės akto projekto galima teikti Teisės aktų informacinėje sistemoje (TAIS) iki 2024 m. sausio 26 d.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją