„Bučiūnai, Butkūnai, Gediškiai ir aplink, žmonės, pas kuriuos vilkai papjovė šunis, kreipkitės į Obelių seniūniją arba Rokiškio savivaldybę užfiksuoti atvejį! Papjauti ir išnešti 9 šunys!!!! Dar vienas šią naktį! O kreipėsi tik vienas žmogus!

Gresia pavojus ir žmonėms, vilkai jau po kiemą vaikšto nebijodami. Kuo daugiau žmonių kreipsis, tuo bus galimybė išimti probleminius vilkus! Dalinkitės. Praneškit giminėms ir pažįstamiems iš tų kraštų“, – Rokiškio rajono Obelių seniūnijos feisbuke ragino gyventoja Viktorija.

Vėliau įrašą ji papildė: „Bučiūnų kaime daug daugiau išpjautų šunų, kas antram name, per savaitę reguliariai, papjauti šunys. Iš gyvenvietės!!! Kaime praktiškai nelikę šunų!!!“

Susisiekus su Viktorija ji paaiškino, kad situacija kelia nerimą.

Ragina gyventojus pranešti apie užpuolimo atvejus

„Rokiškio rajone, Obelių seniūnijoje, Bučiūnų, Butkūnų kaimuose vilkų išpjauti beveik visi šunys. Pjaunami ir išnešami nuo grandinės, palaidi, išlupami iš voljerų. Naktį papjautas mano tėvų šuo, paskambinus į seniūniją, pasakė, kad pirmi mano tėvai, kurie kreipėsi, nors atvejų vien man pavyko sužinoti 9“, – sakė moteris ir teigė, kad nukentėję žmonės nepraneša apie atvejus ir nesikreipia į savivaldybę ir seniūniją. Savo įrašu ji nori juos paraginti tai padaryti.

„Gaunu įvairios informacijos – kad žmonės matė visą gaują vilkų su mažais vilkiukais, kad kameros užfiksavo ir žmonės spėjo išgelbėti savo šunį“, – pridūrė gyventoja.

Anot jos, medžiotojai, seniūnija ir savivaldybė informuoti. Vilkų medžioklės sezonas prasideda po savaitės, moteris mano, kad bus laukiama jo. Vis dėlto jai nerimą kelia, kiek saugu apylinkėse vaikams:

„Baiminuosi dėl vaikų. Ryte, dar kai tamsu, būna eina į stotelę, į mokyklą važiuoja, o jei juos užpuls. Čia viskas vyksta gyvenvietėje, kur namas prie namo. Ne kažkokie vienkiemiai.

Šunų išpjauta įvairiausių, nuo pačių mažiausių iki didelių. Kiek žinau, visi įvairūs mišrūnai.

Tėvų šuo buvo mišrūnas, stambaus sudėjimo, vidutinio dydžio. Nuo namų durų iki jo būdos apie 10 metrų. Prie pat būdos ir papjovė. Buvo kraujo, tempimo žymės per žvyrkelį, didžiulės pėdos.“

Įtaria, kad tai gali būti vienišas, senas vilkas

„Tame kaime niekas gyvulių neaugina, tai vilkai nusitaikė į šunis. Buvo ir anksčiau, kiek girdėjau pavasarį, gretimame kaime šunis vilkai irgi pjovė. Kaip ten baigėsi nežinau“, – pridūrė ji.

Galimai klajoja vienišas vilkas

„Kairelių“ medžiotojų klubo vadovas Julius Danys sakė, kad galimai tai bus seno, vienišo vilko darbas. Nebūtinai ši Lietuvos, mat plėšrūnų į mūsų šalį atklysta ir iš Latvijos, o nukentėjusios gyvenvietės yra prie pasienio.

„Apie papjautus šunis iš nuogirdų žinau, kai žmonės pasisako, kad dingo tai ten, tai ten augintinis.

Kiek kas pastebėjo, vaikšto – vienišius vilkas. Nors daugiau pėdų yra matyta, gal ir gaujos praeita. Būna iš gaujos išeina pagyvenę, seni vilkai, kurie nebepritampa. Tampa vienišiais“, – kalbėjo J. Danys ir pasakė, kad medžioklei dabar dar ne sezonas.

Anot jo, šunį lengva pagauti, tai lengvas grobis, ypač kai augintinis pririštas. Senas vilkas jau nebepagauna, nepaveja stirnos, todėl jo grobiu tampa šunys.

Medžiotojas paaiškino, kad vilką sumedžioti nėra lengva, jis protingas gyvūnas.

Rokiškio rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėja Jolanta Jasiūnienė informavo, kad sulaukė 4 gyventojų pranešimų apie vilkų papjautus, sunaikintus šunis.

Savivaldybė dėl vilkų išpuolių prieš ūkinius gyvūnus yra kreipusis į Aplinkos apsaugos agentūrą rugpjūčio mėnesį, prašydama leidimo naudoti saugomas rūšis, kuris leistų paimti iš gamtos vilkus, bet teigiamo atsakymo negavo.

„Nepasiekėme teisės aktuose numatyto būtino vilkų išpuolių skaičiaus savivaldybės teritorijos ploto vienetui skaičiaus. Teisės aktuose nurodytas minėtas skaičius artėjant medžioklės sezonui atitinkamai didėja. Pridėjus paskutinius išpuolius minėto rodiklio rajonas, deja, dar nesiekia“, – pridūrė ji.

Medžioklė – už savaitės

Vilkų medžiojimo sezonas prasideda spalio 15 d. ir trunka iki kovo 31 d.

Praėjusiam medžioklės sezonui buvo nustatytas 341 vilko sumedžiojimo limitas, tačiau buvo sumedžiotas 281 vilkas. 2024-2025 m. medžioklės sezonui taip pat nustatyta 341 individo kvota.

Aplinkos ministerija teigia, kad iki 2024 m. rugsėjo 16 d. atlyginant vilkų ūkiniams gyvūnams padarytą žalą išmokėta 131 000 eurų, iki 2023 m. rugsėjo 12 d. – 112 908 eurų, iki 2022 m. rugsėjo 20 d. – 127 137 eurų, 2021 m. – 100 401 eurų kompensacijų ūkinių gyvūnų augintojams.

Vilkų medžiojimo sezonas prasideda spalio 15 d. ir trunka iki kovo 31 d.

Ministerijos žiniomis, atlikti tyrimai rodo, Lietuvos teritorijoje vilkų šeimų yra ne mažiau nei 83.

Pagal Vilko apsaugos planą jeigu vilkų yra daugiau kaip 62 šeimos, populiacijos naudojimas planuojamas taip, kad būtų užtikrintas jos tolygus sumažinimas ir išlaikymas 32–62 šeimų ribose.

Tokiu atveju nustatomas sumedžiojimo limitas, kuris lygus metiniam prognozuojamam populiacijos prieaugiui arba didesnis, pasikonsultavus su nepriklausomomis mokslo ir kitomis suinteresuotomis institucijomis, ar siūlomas nustatyti limitas nesutrukdys pasiekti vilkų populiacijos apsaugos ir valdymo ilgalaikio tikslo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją