„Vienas stambus mėsinių galvijų augintojas uždarė savo krautuvėlę. Nebereikia, nes žmonės internetu išperka ypatingai brangios mėsos pakuotes po 10 kilogramų. Manau, kai kuriems sektoriams tai gali būti lūžio taškas. Kai mes atidarėme parduotuvę, žmonės net klausinėjo, iš kur mes gaunam produktų“, – sako Saulius Daniulis, Lietuvos ekologinių ūkių asociacijos vadovas.

Tačiau jis mato ir kitą tendenciją – masinis pirkimas jau rimsta. Žmonės perka racionaliau, tačiau pakilimas yra. Jei pirmomis ažiotažo dienomis pirko ilgo galiojimo prekes, dabar šviežius produktus.

Pats S. Daniulis dabar kuria elektroninių atsiskaitymų sistemą, kad galėtų prekiauti internetu.

Kilo kelis kartus

Ekologiškai ūkininkaujančio Ilzenbergo dvaro ūkio produkcija prekiaujantis dvaras skaičiuoja, kad praėjusios savaitės apyvarta buvo lygi viso vasario mėnesio apyvartai, o kai kurių prekių pardavimai išaugo šešeriopai.

Įvedus karantiną žmonės produktus užsisako į namus. Tokią išaugusią paklausą skaičiuoja Ilzenbergo dvaro ūkis, rašoma šio ūkio pranešime.

Susidomėjimas išaugo keleriopai

Dvaro ūkio išaugintais natūraliais produktais prekiaujančio Ilzenbergo ūkio vadovė Diana Jokimčienė atskleidžia, kad karantino sąlygomis šių produktų krepšelio pristatymą į namus užsisako keleriopai daugiau žmonių nei iki tol.

„Per vieną savaitę jau pardavėme tiek, per praėjusį visą mėnesį, ir su kiekviena diena pardavimai ženkliai auga. Šią paslaugą teikiame beveik visoje Lietuvoje, tačiau didžiausias susidomėjimas – Vilniuje. Auga pieno produktų, žalios mėsos, kiaušinių paklausa, taip pat konservuotų mėsos troškinių. Iš sertifikuotų grūdų užauginamos kruopos parduodamos šešiskart labiau nei iki tol“, – pasakojo D. Jokimčienė.

Pavieniui padėties neperlauš

Pasak D. Jokimčienės, 4 kartus per savaitę krepšeliai vežami į Vilnių, po 2 į Kauną bei atskirus Žemaitijos miestus. Jei seniau vidutinė krepšelio vertė buvo 60-70 eurų, tai dabar 80-90, o atskirais atvejais – 150-180 eurų. Užsakymuose muša rekordus šviežia vištiena, kiaušiniai, jautiena, įvairūs sūriai, duonos gaminiai. Kartais patiekti daugiau kiaušinių ir neįmanoma. Prognozuojama, kad pikas nenuslūgs mažiausiai 3-6 mėnesius. Ilzenbergo dvaro maisto gamybos padalinyje dirba 25 žmonės.

„Ši situacija gali būti lūžis ūkininkams, kurie ieškojo, kaip tiesiogiai parduoti savo produkciją. Natūraliai atsiras vadinamos trumposios grandinės. Tačiau pavieniui nieko nebus. Ūkininkai taip pat turi kooperuotis, nors tą daryti bijo“, – į ateitį žvelgia S. Daniulis ir viliasi, kad nebus taip, kaip per praeitą krizę, kai ūkininkai steigė cechus ir jie dabar stovi tušti, o žmonės toliau parduoda žaliavą perdirbėjams.

Pardavimai ir perdirbimas sudėtingas procesas, kurį išspręsti gali tik kooperacija, nes vienam ir gaminti ir valdyti ūkį labai sudėtinga.

Iš kitos pusės, niekas nežino, kaip virusas paveiks ūkius. Jei išplis ir provincijoje, nežinia iš kur reikės pasikviesti darbininkų, ar bus galima prekiauti produkcija.

Asociatyvi nuotr.

Reikalavimai pristatant maistą į namus:

transporto priemonė, kurioje transportuojami maisto produktai, turi būti švari ir tvarkinga; automobilio vidiniai paviršiai, ant kurių bus dedami išvežiojami maisto produktai, turi būti padengti papildoma danga, kuri būtų lengvai valoma, dezinfekuojama (arba gali būti naudojamos lengvai plaunamos ir dezinfekuojamos transportavimo dėžės, į kurias būtų sudedami supakuoti maisto produktai pirkinių maišeliuose, kartoninėse dėžėse ir pan.);

maisto produktai turi būti dedami į švarias, geros būklės pakuotes (pvz.: plastikinius ar popierinius maišelius, kartonines dėžes (nenaudojant pakartotinai) ir kt.);

pervežami skirtingi maisto produktai (pvz.: šviežia mėsa ar paukštiena, karšto rūkymo mėsos ar žuvies gaminiai, duonos ir pyrago gaminiai ir pan.) turi būti efektyviai atskiriami vieni nuo kitų (pvz.: atskiruose maišeliuose, laikomi atskirose talpyklose ir pan.);

kiekvienos rūšies neplautos daržovės ir vaisiai pakuojami į atskiras pakuotes, taip supakuoti jie gali būti sudedami į bendrą antrinę į pirkinių pakuotę, tačiau neturi liestis su kitais maisto produktais;
pristatant į namus maisto produktus kartu su ne maisto prekėmis, šios prekių kategorijos turi būti veiksmingai atskirtos viena nuo kitos (pvz.: atskiruose pirkinių maišeliuose, laikomuose atskirose lentynose, sekcijose, skyriuose, kamerose, talpyklose ir t.t.);

greitai gendantiems maisto produktams pervežti naudojamose pervežimo priemonėse ir (ar) konteineriuose turi būti palaikoma tinkama temperatūra; jeigu užtikrinamas greitas (per 1-3 val.) pristatymas, tokie maisto produktai gali būti transportuojami temperatūrą padedančiose išsaugoti pakuotėse (šaltkrepšiuose ar pan.);

maisto produktų išvežiojimą gali vykdyti tik sveiki asmenys, neturintys viršutinių kvėpavimo takų ligų, ūmių žarnyno infekcijų ir kt. susirgimų požymių (pvz.: sloga, kosulys, čiaudulys, pasunkėjęs kvėpavimas, viduriavimas, vėmimas ir pan.); draudžiama dirbti asmenims, atvykusiems iš užsienio šalių, kuriems privaloma 14 dienų izoliacija;

turi būti prisilaikoma asmens higienos reikalavimų, dažniau nei paprastai, plaunamos ir dezinfekuojamos rankos;

maisto produktų gabenimo transporto priemonė ir visi dažnai liečiami paviršiai joje (durų rankenos, maisto produktų laikymo lentynos/dėžės ir kt.) turi būti plaunami ir dezinfekuojami dažniau nei įprastai; dezinfekcijai naudojami Sveikatos apsaugos ministerijos nustatyta tvarka įteisinti biocidai;

pristatant prekę pirkėjui į namus, prekė užsakovui turi būti perduota vengiant tiesioginio kontakto, t. y. pirkėjas informuojamas telefonu, kad prekė atvežta ir palikta nurodytu adresu. Jei nėra galimybės perduoti prekę be kontakto, rekomenduojama, kad prekę atvežęs asmuo dezinfekuotų rankas prieš perduodamas prekę pirkėjui. Rekomenduojama atsiskaitymus vykdyti elektroninėmis priemonėmis.

Gintarė Vadeikienė, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus Vyriausioji specialistė-valstybinė maisto produktų inspektorė

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)