Vaizduose matyti, kaip elnias ragais apsigina nuo trijų jį užpuolusių vilkų. Deja, prie grandinės pririštiems kiemsargiams apsisaugoti nepavyksta. Štai girininkui Gediminui iš arti teko matyti vilko sudraskytą kaimynų šunį, sako LNK žurnalistė.

„Ta sodyba buvo prie pat kaimo, įdomumo vedamas aišku nuvažiavau pasižiūrėti. Jis man parodė nugraužtą šuns galvą. Prie grandinės nieko nebuvo, tik toliau pavilkęs. Už kokių 20 metrų kraujo klanas. Buvo tas šunelis suėstas, liko tik galva“, – sakė Žagarės girininkas Gediminas Vitkauskas.

Nors pirmieji keistai besielgiantys vilkai Joniškio krašte pastebėti dar prieš metus, situacija paaštrėjo praėjusią savaitę. Fiksuoti dar trys atvejai Žagarėje.

„Dingsta naminiai gyvūnai, yra nutraukiami nuo grandinės. Yra užfiksuota net kad moteris matė vilką pati savo akimis kieme. Yra sudraskyti ar dingę naminiai gyvūnai – šunys, katės“, – pasakojo Inga Karbauskienė, Joniškio rajono savivaldybės administracijos direktorė.

Šuo prie budos

Žinia po gyvenvietę pasklido akimirksniu.

„Sudraskė mano kaimyno šunelį. Sudraskė vilkai. Tikrai. Vakar tas buvo“, – sakė kalbinta moteris.

„Mano draugui šunį nutempė su visa grandine. Mes nuėjom pažiūrėt. Tikrai vilko pėdos. Sako, ateikit pažiūrėkit“, – kalbėjo vietinis gyventojas.

„Žmonės dėjo ir į socialinius tinklus, kad netgi matė dienos metu gatve prabėgantį vilką. Aišku, ta informacija nepatikrinta, gal ten ir didelis šuo pasitaikė. Bet sudraskė šunį tai tikrai vilkas“, – tikina Žagarės girininkas Gediminas Vitkauskas.

Nuo pat grėsmingo vilkų pasirodymo Joniškio rajone nukentėjo jau kelios dešimtys naminių gyvūnų. Situacija buvo aprimusi, kai vieną vilką medžiotojams pavyko likviduoti.

„Praėjusį medžioklės sezoną vieno būrelio medžiotojai sumedžiojo vilką, kuris, kiek žinau tą istoriją, keistai elgėsi. Mes tikėjomės, kad čia galbūt tas probleminis vilkas bus sumedžiotas“, – sako Mindaugas Balčiūnas, Joniškio medžiotojų draugijos pirmininkas.

Ar dabar į Žagarę atklydo naujas vilkas ar vis siautėja tas pats, nuspėti sunku. Anot ekspertų, galimai tai apsirgęs, nuo vilkų bandos atitrūkęs plėšrūnas, kuris nesugeba prasimaitinti miške.

„Tik, kaip sakoma, iš bado tikėtina, kad jis eitų į kaimus ar Žagarės miestą ieškoti lengvesnio grobio. Tai prielaidą sudaro, kad galbūt tai yra vienišas vilkas“, – spėjo M. Balčiūnas.

Vilkai

Dėl visų saugumo, apie neįprastus vilkų poelgius Žagarė informavo Joniškio rajono savivaldybę.

Gyventojų prašoma atidumo, o pastebėjus vilką ar sudraskytą naminį gyvūną, kuo skubiau informuoti.

„Ta informacija ilgiausiai ir suvaikšto, kol mes sužinom, jau būna praėjusios kelios paros ar net savaitė, tai tas vilkas jau gali būti nuėjęs ir šen, ir ten“, – tikino G. Vitkauskas.

„Kad būtų budrūs, naktį gyvūnų nepaliktų prie grandinių, nes jie negali pabėgti. Geriau uždaryti į ūkinius pastatus“, – pridūrė I. Karbauskienė.

Savivaldybė kreipėsi ir į Aplinkos ministeriją.

„Prašydami suteikti galimybę anksčiau nei atsiras galimybė medžioti, sumedžioti šiuos vilkus, kadangi jie kelia grėsmę mūsų bendruomenei“, – pasakojo Joniškio rajono meras Vitalijus Gailius.

Tik patys žagariečiai kol kas neįsibaiminę – tikina vilkų nematę.

„Man atrodo meluota buvo“, – sakė vietinė moteris.

„Tai kad čia nesu matęs, ko čia bijot“, – kalbėjo vyras.

„Nėra lyg. Nemačiau, negaliu pasakyti“, – antrino kitas.

Rajono valdžia dabar laukia leidimo anksčiau medžioti vilką. Tikisi, kad atsiras medžiotojų, kurie apsiims greta gyvenvietės ieškoti plėšrūno, mat vien būti su ginklu šalia žmonių itin pavojinga.

Visą reportažą rasite LNK portale: