Kol kas, pasak mikologų, grybų nėra nes vasara buvo karšta ir sausa. Tokie orai jiems nepatinka. Dabar augimą stabdo tai, kad naktys jau vėsios, bet vilties teikia galbūt prasidėsiantys lietūs.

Dzūkas Romas Sadauskas-Kvietkevičius, žurnalistas ir profesionalus grybautojas, dalinasi įspūdžiais iš miško:

„Žinau, kad kelios lietingos dienos po ilgos sausros dar nieko nereiškia ir reikia daugiau laiko, drėgmės ir šilumos, kad miškas iš tikrųjų atsigautų ir pradėtų dygti ne tik voveraitės. Bet vis tiek neištvėriau ir iškeliavau su Seira (lietuvių skalikas red. past.) pasidairyti po Kapčiamiesčio girią.

Grybais dar nekvepia, nėra ne tik baravykų ar šilbaravykių, bet nesimato net jokių šungrybių, tarsi ankstyvą pavasarį ar per žiemos atlydį. Tikrinau ir seną šilą su gilia žalia samana arba uogienojais, jaunus pušynėlius su baltomis kerpėmis, buvau ir į tankų eglyną nosį įkišęs, dairiausi prie keliukų ir takų – net musmirių nesimato.“

Turguje grybų taip pat praktiškai nėra.

„Vasarą buvo periodų, kai grybų šiek tiek buvo. Net dzūkai rinko voveraites, Aukštaitijoje rado baravykų. Tačiau prasidėjo pašėlusiai karštas rugpjūtis. Nors drėgmės buvo pakankamai, tačiau pačiam grybui per karšta.

Dabar visi matome, koks rugsėjis, kurio pirmomis dienomis Rūdininkų girioje prie dirvos buvo trys laipsniai šilumos ir šalta. Tačiau tai nereiškia, kad jie išnyko. Grybiena, kuri išsiraizgiusi miško paklotėje, nėra aktyvi, nors ir gyva. Augimui reikia šilumos ir drėgmės, o to šiemet trūko“, – kodėl šiemet feisbuke nėra rekordinių grybų nuotraukų aiškina gamtininkas Selemonas Paltanavičius.

Valstybinė miškų urėdija, Delfi prašymu apklaususi urėdus, buvo konkretesnė ir įvardino vieną regioną, kuriame grybų visgi galima rasti:

„Visuose regionuose situacija yra panaši – miškuose randami pavieniai grybai. Grybingas sezonas vėluoja ir dar tik prasidės, kai iškris daugiau lietaus. Šiuo metu šiek tiek daugiau grybų randama Panevėžio regioniniame padalinyje.“

S. Paltanavičius siūlo nedėti didelių vilčių, kad orams pasikeitus staiga pasipils baravykai. Jų nebus. Galbūt dar bus raudonikių, lepšių, drėgnuose miškuose kelmučių. Kaip nekeista, drėgnose vietose dar randama voveraičių. Jų, skirtingai, nei ankstesniais metais, nereikia ieškoti pušynuose. Tačiau tai nėra stebuklas. Pernai ir užpernai baravykai augo pievose ir pamiškėse. Tiesiog tokie metai.

Tačiau gamtininkas nedejuoja, kad šiemet nėra miško gėrybių. Vakarų Europoje žmonės, skirtingai nuo mūsų, neina į gamtą jos plėšti ir grybavimo tradicijų ten nėra.

„Dabar elnių ruja ir pamenu grybingus metus, kai žmonės nuplėšė visus šlagbaumus, draudžiančius įeiti į mišką, kuriame iš didelio ploto susirenka elniai, ir nuo ryto iki vakaro rėkaudami plėšė grybus. Ar tikrai taip galima ir verta taip elgtis“, – ne tik šviesią grybų psichozės dalį įžvelgia S. Paltanavičius

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)