Pomidorų maras
Visų pirma, anot Elenos, visi pomidorų negalavimai yra skirstomi į infekcinius ir neinfekcinius. Infekcinius sukelia ligos sukelėjai, kurie dažniausiai būna grybiniai. Viena dažniausių ligų – pomidorų maras. Kaip jį atpažinti? „Pirmiausia viršutinėje lapų pusėje atsiranda tokios tamsios dėmės. Tas tamsumas yra toks murzinas, lyg truputį vandeningas. Šioje vietoje lapo audiniai žūsta ir džiūsta. Apatinėje lapo pusėje galima įžvelgti šio grybo labai plonutį, it voratinklį, balzganą apnašą, ne taip kaip pelėsis būtų, bet vos įžiūrimas pūkelis, kuriame yra milijonai šitos ligos sporų. Geriausios sąlygos joms daugintis – drėgmė. Todėl maru dažniau serga lauke augantys pomidorai. Bet jei ant vieno pomidoro prasidėjo maras, tai didelė tikimybė, kad šia liga užsikrės ir kiti pomidorai, ir šalia esančios bulvės, paprikos, baklažanai – visi tos pačios šeimos augalai. Kai grybas lape pradeda augti ir plėstis, pradeda produkuoti savo sporas. Marui itin patinka ne per aukšta temperatūra. 28-30 – jau sporos neišgyvens, bet temperatūra iki 25 – super sąlygos, o jei apie 20 laipsnių ir lyja – lauk nemalonumų“, – pasakojo E. Survilienė. Anot jos, maru serga ir patys vaisiai. „Jei veislė neatspari, gali užsikrėsti ne tik lapai, bet ir patys vaisiai. Ant žalių pomidorų galima pamatyti rudas sukamštėjusias dėmes. Kai tokie pomidorai nukrenta, jie pasidengia baltu pelėsiu ir pradeda pūti“, – pasakojo specialistė.