Gruodžio darbai darže:

  • Svogūnų, morkų, burokėlių sodinimas ir sėjimas žiemai į iš anksto iškastus, patręštus griovelius (tas daroma mėnesio pradžioje, jei nėra sniego).
  • Sutvarkykite šiltnamį, pastatykite atramas, kad neįgriūtų nuo sniego.
  • Perkaskite ir perneškite sniegą ant žiemą pasėtų augalų lysvių ir ant naminių žemuogių lysvių.
  • Auginkite žalumynus ant palangių: pipirnes, salotas, svogūnų laiškus.
  • Mikrožalumynų auginimas.
  • Sandėlio, saugyklos peržiūra.
  • Kopūstų raugimas.
  • Turimo derliaus apsauga nuo graužikų.
  • Sėklų ateinantiems metams pirkimas.


Žalumynų auginimas hidrogelyje

Daiginti hidrogelyje tinka lapiniai kopūstai, garstyčios, ridikėliai, japoniniai ridikai, pipirnės, salotos, neskrudinti grikiai, valgomosios portulakos, pupuolės.

Kodėl patogiau daiginti žalumynus hidrogelyje? Kad ir kokį substratą naudotumėte, jis greitai išdžiūva. Kad daigai neperdžiūtų, reikėtų laistyti kelis kartus per dieną. O hidrogelis puikiai sulaiko drėgmę.

Sandėlio revizija

Sausu oru reikia reguliariai pravėdinti sandėlį, peržiūrėti derliaus atsargas. Ypač greitai pradeda pūti bulvės, morkos, kopūstai. Svarbu pažiūrėti, ar daržovės ir vaisiai sausi, ar patalpoje nėra drėgmės. Jei atsirado drėgmės, pastatykite porą kibirų su pelenais ir uždenkite dėžes sausais kiminais.

Žalumynai ant palangės

Iš morkų, petražolių šaknų, burokėlių nupjautų viršūnėlių galima užsiauginti šviežių žalumynų.

Petražolių šaknis patartina imti didesnes (2–4 cm skersmens), o burokėliai ir morkos gali būti maži, svarbiausia – nepapuvę, sveiki. Nupjaukite 2,5–3 cm viršūnėlių. Ant pjūvio vietos užberkite aktyvuotosios anglies ar pelenų. Viršūnėles pasodinkite taip, kad paviršiuje matytųsi tik pats galiukas.

Maždaug po mėnesio pasirodys pirmieji žali lapeliai. Palaistykite išsausėjusį dirvožemį.

Kaip pasiruošti aguročių ir moliūgų sėklas

Aguročius su stora žieve vėsioje patalpoje galima laikyti iki sausio vidurio. Kai gaminate patiekalus iš aguročių, neišmeskite sėklų, jos – ne mažiau naudingos nei moliūgų sėklos. Išimkite sėklas iš minkštimo, padžiovinkite, paskrudinkite ant nedidelio kaitrumo viryklės. Prieš vartojimą galite užberti druskos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją