„Daržininkystė ar augalininkystė yra populiarūs hobiai Lietuvoje, kasmet įtraukiantys vis daugiau žmonių. Populiarėja ir sodininkystė butuose: žmonės, kurie turi bent šiek tiek laisvos vietos balkone, visai nesudėtingai jame gali įsirengti nedidelį daržą arba sodą. Tačiau visi produktai genda, tad nuėmus derlių juos reikia tinkamai laikyti, konservuoti, o šių žinių daug kam dar trūksta“, – sako „MOKI VEŽI“ marketingo vadybininkas Gediminas Augė, rašoma pranešime.

Tačiau netrūksta darbų ir darže.

Nepamirškite paruošti dirvos kitiems metams

Jokių produktų neužkonservuosime ir neišspausime iš jų sulčių, jeigu pirmiau jų neužauginsime, o tam visuomet prireiks geros žemės. Dažnai nuėmę derlių pamirštame, kad dirva, kaip organizmas, turi atsistatyti ir pasiruošti kitam sezonui. Norint gausaus daržo derliaus kasmet, geriau iš karto skirti pakankamai dėmesio žemei paruošti, neatidėlioti to iki pavasario.

Daržovės ir vaisiai geriausiai auga purioje bei lengvoje dirvoje. Priešsėjinis dirvos ruošimas daržovėms priklauso nuo sėjamos kultūros rūšies, dirvos sudėties, ankstyvesnio jos paruošimo, meteorologinių sąlygų.

„Nuėmus derlių iš dirvos pašalinkite augalų likučius, kad pavasarį jie netaptų piktžolėmis. Prieš žiemą šiltnamį rekomenduojama gausiai prilaistyti. Žemę taip pat patręškite sideratais ir nepamirškite, kad žemes kas keletą metų reikia ir atnaujinti, naudojant komposto mišinius ar substratus“, – pasakoja ekspertai.

Kitų metų derlių planuokite šiemet

Nors egzistuoja praktika, kai sodininkai-mėgėjai patys rudenį renka augalų, daržovių ar vaismedžių sėklas, kurias vėliau sodina kitų metų derliui auginti, botanikai pripažįsta, kad efektyvesni rezultatai pasiekiami tik perkant specialiai paruoštas, patikimų gamintojų sėklas.

Kitų metų derlių planuokite kuo anksčiau: įvairios žemės ūkio kultūros reikalauja skirtingų dirvožemio, sezono, drėgmės sąlygų, į kurias reikia atsižvelgti sėjant ir norint pasiekti gerų rezultatų. Sėklų ir sodinukų pasirinkimas parduotuvėse yra itin platus, todėl reikia labai gerai įsivertinti savo norus ir galimybes.

Prekybos tinklo „MOKI VEŽI“ ekspertai teigia, kad kiekvieną pavasarį daugėja daržovių daigų, pavyzdžiui, pomidorų, agurkų, cukinijų, moliūgų, kaliaropių ar kopūstų; gėlių, tokių kaip pelargonijų, surfinijų ar verbenų, daigelių ir svogūnų sėjinukų, sėklinių bulvių pardavimai. Rudens sezonu populiarėja gėlių svogūnėliai, pavyzdžiui, tulpių ar narcizų, garstyčių sėklos, vaismedžiai ir vaiskrūmiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)