Portale „FurnishHome“ pasiūlyta net 10 pernokusių bananų realizavimo idėjų.
1. Bananų duona
Bananų duona – tai klasikinis amerikietiško gyvenimo būdo atributas, ypač populiarus pietinėse valstijose. Šį valgį ypač vertina vaikai, tad jei virtuvėje užsigulėjo kekė bananų, suskubkite iškepti gardžios duonos.
2. Vaisiniai gėrimai
Pernokusius bananus nulupkite, susmulkinkite ir užšaldykite. Vėliau tokiais paruoštukais galėsite papildyti tirštuosius kokteilius. Bananai ypač pagerina kokteilių su pienu skonį.
3. Šveitiklis su cukrumi
Iš pernokusių bananų galima pasigaminti efektyvų kūno šveitiklį. Bananą nulupkite ir sutrinkite šakute nedideliame dubenėlyje. Tada įberkite 3 šaukštus cukraus, įlašinkite kelis lašus levandų eterinio aliejaus ir gerai viską permaišykite. Šveitiklis paruoštas!
4. Batų valymo priemonė
Vidinį bananų žievės paviršių galima panaudoti kaip batų kremą. Keletą kartų bananų žieve perbraukti batai tuoj pat atrodys švarūs ir ims blizgėti. Bananuose yra kalio, kurio, kaip jau galbūt įspėjote, pridedama ir į batų laką.
5.Pagardas avižinei košei
Sutrinkite bananą dubenėlyje ir ant viršaus įkrėskite avižinės košės arba virintu vandeniu užplikytų avižinių dribsnių. Sumaišę šiuos produktus galėsite mėgautis gardžiais ir sočiais, tačiau svarbiausia – neįtikėtinai sveikais pusryčiais, neleisiančiais praalkti net iki vėlyvų pietų.
6. Pasigaminkite ledų
Turint vos porą bananų pavyks pasigaminti šaldytų ledų. Tai ypač paprasta – tereikia turėti formeles.
7. Sausainiai vos iš dviejų produktų
Nuluptą pernokusį bananą sutrinkite vidutinio dydžio dubenėlyje, tada į gautą tyrę įberkite puodelį avižinių miltų (arba sumaltų dribsnių) ir kaip reikiant viską permaišykite. Tešlą šaukštais išdėkite į pasiruoštą kepimo skardą (1 šaukštas tešlos – 1 sausainis) ir kepkite 13–15 minučių iki 350 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Iškepus sausainius reikia palaukti, kol jie atvės, o jau tada skanauti.
8. Kaukė plaukams
Bananuose yra vitaminų A, E, C ir natūralių aliejų, užkertančių kelią plaukų triušimui, jų galiukų skilinėjimui, skatinančių plaukų augimą, didinančių jų elastingumą ir suteikiančių jiems žvilgesio.
Sutrynus bananą gautą tyrę sumaišykite su 2 šaukštais pasirinkto aliejaus, 2 šaukštais medaus ir puse puodelio kokosų pieno. Viską sutrinkite trintuvu. Gauta mase išsitepkite plaukus, užsidėkite vienkartinę dušo kepuraitę ir pabūkite taip pusvalandį.
9. Kiaušinio pakaitalas receptuose
Gaminant maistą pagal daugelį receptų vietoj kiaušinio galima naudoti vidutinio dydžio bananą. Kadangi šiuose vaisiuose yra specifinio krakmolo ir cukraus, jie tampa puikiausiu kiaušinių pakaitalu.
10. Trąšos augalams
Iš pernokusių bananų galima pasigaminti koncentruotų augalams skirtų trąšų. Tręšimas bananais papildo dirvą vitaminais ir mineralais, taip pat kaliu, nuo kurio labai priklauso augalų būklė, padidėja atsparumas ligoms ir suintensyvėja augimas.
Nuluptą bananą pamerkite į stiklainį su vandeniu. Stiklainį užsukite dangteliu. Tegul bananas pamirksta dieną arba dvi. Tada bananą sutrinkite. Pusę puodelio gautos koncentruotos masės atskieskite litru vandens ir laistykite augalus.