Kada skinti moliūgus

Moliūgai ilgiau išsilaikys, jei juos skinsite tada, kai jie bus subrendusios spalvos ir jų odelė bus kieta. Tai priklauso ir nuo veislės, todėl pasitikrinkite, ką nurodo sėklų pakuotė.

Palaukite, kol moliūgo žievė praras blizgesį ir bus pakankamai kieta, kad negalėtumėte jos subraižyti nagu. Kai moliūgas visiškai subręsta, o stiebas paruduoja, sudžiūsta, aštriu peiliu nupjaukite likusią dalį koto palikdami prie moliūgo 8-10 cm ilgio stiebą. Paprastai tuo metu aplink kotelį jau sklinda moliūgo aromatas.

Moliūgus nurinkti reikia prieš pirmąsias šalnas. Taip pat galite nuskinti ir džiovinti juos patalpoje, jei dėl blogų oro sąlygų tikėtina, kad derlius supus.

Kaip paruošti saugojimui

Ankstyvos šalnos ir šalti lietingi orai reikalauja ankstyvo derliaus nuėmimo. Jei moliūgus tenka skinti anksčiau, nei norėtumėte, dešimt dienų džiovinkite juos patalpoje, kurioje temperatūra yra 27-29 laipsniai.

Jei turite daug moliūgų, kuriuos norite džiovinti patalpoje, pabandykite po jais padėti šiaudų, kad jie nesiliestų su drėgnu grindiniu.

Idealios moliūgų laikymo vietos yra sausos, tamsios vietos, kuriose temperatūra yra 10-16 laipsnių

Ilgai saugoti nereikėtų moliūgų, kurių žievė ar kotelis pažeisti, jie turėtų būti suvartoti greičiau, nes ims gesti.

Moliūgus nuplaukite ir kruopščiai nusausinkite, tada nuvalykite juos silpnu baliklio tirpalu, kad jie vėliau nepradėtų pūti. Paruoškite baliklio tirpalą taip: į 4 l vandens įpilkite 2 valgomuosius šaukštus (20 ml) silpno baliklio.

Dabar moliūgai paruošti saugojimui.

Kaip laikyti

Idealios moliūgų laikymo vietos yra sausos, tamsios vietos, kuriose temperatūra yra 10-16 laipsnių. Aukštesnėje temperatūroje laikomi moliūgai tampa kieti ir stangrūs, o vėsesnėje temperatūroje jie gali būti pažeisti šalčio.

Sudėkite moliūgus vienu sluoksniu ant šieno ryšulių, kartono ar medinių lentynų. Jei norite, galite juos pakabinti tinkliniuose maišuose produktams laikyti. Laikant moliūgus ant betono, jie gali supūti.

Tinkamai laikomi moliūgai išsilaiko mažiausiai tris mėnesius, o gali išsilaikyti net septynis. Retkarčiais patikrinkite, ar moliūguose nėra minkštų dėmių ar kitų puvimo požymių.

Supuvusius moliūgus išmeskite arba supjaustykite ir sudėkite į komposto krūvą. Moliūgus, prie kurių lietėsi supuvusios daržovės, nuvalykite silpnu baliklio tirpalu.

Tinkamai laikomi moliūgai išsilaiko mažiausiai tris mėnesius, o gali išsilaikyti net septynis

Nuėmus derlių, moliūgų odelė turi sukietėti. Kad tai pasiektumėte, pastatykite moliūgą ant šono (kad drėgmė nesikauptų aplink kotelį ar keterose) saulėtoje vietoje ir kas kelias dienas apverskite. Tam idealiai tinka medinė lentyna arba medinė terasa.

Padėkite moliūgą ant laikraščio, šiaudų ar lentynos. Svarbu, kad oras galėtų cirkuliuoti aplink visą moliūgą, ypač po juo.

Džiovinkite bent savaitę, o, jei įmanoma, ir ilgiau.

Saugokite nuo žiurkių

Moliūgus dažnai puola žiurkės, kurios mėgsta saldų jų minkštimą. Jos pragraužia moliūgo žievę ir išgraužia minkštimą, palikdamos kevalą.

Viena iš problemų yra ta, kad žiurkės gali būti įžvalgesnės už sodininkus, nes žino, kada moliūgai yra prinokę ir tinkami derliui nuimti.

Kaip mes galime atpažinti moliūgo kvapą aplink stiebą, taip ir žiurkės jį atpažįsta.

Patariama kasdien tikrinti moliūgus, kai jie yra beveik subrendę, ir būti pasiruošusiems nuimti derlių. Tuomet būtina moliūgus laikyti nuo žiurkių apsaugotoje aplinkoje.

Įsitikinkite, kad nėra nieko, kuo žiurkės galėtų užlipti (pvz., medinės kojos, laikančios stelažą), kad pasiektų daržoves.

Parengta pagal localfoodconnect.org.au ir gardeningknowhow.com.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)