Paaiškino, kaip atpažinti sveikus daigus

Sodrios spalvos, proporcingas, pasipuošęs vešliais lapais – taip pat atrodo sveikas daigas.

„Atėjus rinktis daigus, iš karto matosi, kurie yra sodriai žali, statūs. Be abejo, jeigu kalbame apie pomidorus – jie neturėtų žydėti, o, jeigu jie žydi ant jūsų palangės – sodinkite gulsčiai, giliau ir pomidorai laiku gausiai užderės“, – patarimais dalijosi agronomė Eglė Petkevičiūtė.

Specialistai pastebi, kad daugėja žmonių, kurie į savo mitybą bandydami įtraukti daugiau žalumynų nukenčia, mat suvartoja jau sergančius ar pavojingas bakterijas platinančius augalus.

„Bakterijos, salmonela, ešerichija – jos, dažniausiai, sukelia viduriavimo pobūdžio susirgimus. Tai yra tikrai pakankamai rimti susirgimai, dėl to vartotojui reikia tikrai atidžiai rinktis, kur ir ką įsigyti“, – teigė VMVT maisto skyriaus patarėja Ona Keblienė.

Ona Keblienė

Tiesa, pirkėjai dairosi ne tik augalų daigų.

„Kažkokį gražų, žydintį augalą didelį draugei“, – ką ketina įsigyti pasakojo moteris.

„Atsinaujinti sodą norime, nieko specifiško“, – teigė vyras.

Svarbu tinkamai įvertinti kokybę ir negailėti priežiūros

Agronomai įspėja – pastebėjus, kad augalas serga ar atrodo neįprastai – svarbu nepadaryti klaidingų išvadų. Anot E. Petkevičiūtės, pirmiausia, reikėtų identifikuoti, kodėl tai galėjo atsitikti.

„Galbūt šiltnamyje matote skraidančius vabzdžius? Galbūt naktis buvo labai vėsi ir mes kaip tik palaistėme? Tada augalas gavo streso, lapai raitosi, nebesuprantame, kas darosi. Ligoms – dar ankstoka pasireikšti, nebent pradės lyti ir pasireikš grybinės ligos. Tada reikėtų ieškoti pagalbos“, – aiškino agronomė.

Ne mažiau svarbi ir profilaktinė augalų bei šiltnamio priežiūra. Stebėti augalų būklę patariama bent kas antrą dieną, o valyti ir dezinfekuoti šiltnamį – prieš pradedant sezoną.

„Grybines ligas galima suvaldyti, be abejo, priklausomai nuo to, kokios tai grybinės ligos. Dažniausiai, jos pasireiškia ne bet kada, o tada, kai yra šiek tiek vėsiau ir drėgniau. Lapus išskabykite, išvėdinkite šiltnamį ir pasistenkite kurį laiką nelaistyti. Taip pradžiovinus šiltnamį – ligos turėtų nustoti plisti“, – teigė E. Petkevičiūtė.

Augalų priežiūra

LNK žinių apklausti gyventojai teigė, kad savo šiltnamiuose ir soduose jie ketina sodinti pomidorus, agurkus ar net kalafiorus, brokolius bei burokėlius. Tiesa, nors daigus ir kitus sodo augalus žmonės rinktis jau pradėjo – jų priežiūrai skirti laiko yra pasiryžę ne visi.

„Dekoratyviniai medeliai – eglės, pušys. Tikrai darome taip, kad nereikėtų kiemui tarnauti“, – teigė vyras.

„Jeigu nori, kad viskas gražiai žydėtų, savu laiku būtų prižiūrėta, nenudžiūvę – reikia prižiūrėti nuo pavasario iki vėlyvo rudens“, – teigė pašnekovė.

Specialistai primena, perkant jau užaugusius daigus – svarbu tinkamai įvertinti jų kokybę.

„Apžiūrėkime pakuotę, ar ji nepažeista, ar nėra, vis dėlto, pasibaigęs galiojimo terminas, nes konkrečiai šių produktų nepatariama vartoti pasibaigus galiojimui. Atsidarius pakuotę – pasižiūrėkite, ar nepakito spalva, ar nepakito kvapas, ar neatsirado kažkokių apnašų“, – patarimais dalijosi VMVT maisto skyriaus patarėja O. Keblienė.

Daigai

O renkantis mėgstamą veislę – siūloma pasidomėti ir naujovėmis.

„Šie pomidorai yra skiepyti specialia pomidorų veisle, kurios šaknynas yra itin stiprus. Būtent stiprus šaknynas ir užtikrina tą pomidoro atsparumą, augumą. Jį galima formuoti ne įprastu vienu stiebu, o net dviem, trimis. Turėsite sutaupę daug vietos šiltnamyje ir dvigubą-trigubą derlių“, – teigė E. Petkevičiūtė.

Gegužės mėnuo laikomas tinkamiausiu šiltnamyje sodinti ar ten perkelti šilumą mėgstančias daržoves.

Visą reportažą rasite LNK portale: