Apie tai kalbėta laidoje Delfi tema.

„Lietuvoje jau žinome virš 240 taškų, kur galima rasti invazinį šliužą ir iš sodybų ir medelynų plinta į natūralias teritorijas. Jis ne pats ten patenka, jį ten nuneša žmonės“, – aiškina G. Skujienė ir sako, kad jau girdėjo istorijų, kad kauniečiai jau mėgino išsikraustyti iš sodybų, kurias užpuolė šis kenkėjas.

Tačiau šis pabėgimas nepavyko. Išvažiuodami jie išsikasė augalus ir su jais persivežė ir šliužus.

„Šie šliužai įvežtiniai, jų galima rasti net parduotuvėse prie augalų. Tačiau jei anksčiau jie būdavo atvežami, dabar kenkėjus perduodame patys vieni kitiems. Didžiausia klaida, kad žmonės, radęs pirmuosius kenkėjus, jų nenaikindavo, o išversdavo gyvus į konteinerius ir taip jie išplito po apylinkes. Kai kas tiesiog išmesdavo už savo sodo tvoros ir pasidalindavo su kaimynu“, – pasakoja Grita Skujienė, Gyvybės mokslų centro bendradarbė.

Šie gyviai kilę iš Portugalijos, o dabar paplito po visą Europą.

Jie noriai ėda tas pačias daržoves, kurias mėgsta ir žmogus. Tai mūsų konkurentas, kuris veisiasi nežmonišku tempu ir viską, ką žmogus pasėja, sunaikina.

„Jis įvairiaėdis ir gali sunaikinti vietinius moliuskus. Europoje tai jau pastebėta. Sunaikina retus augalus, nors yra pakankamai išrankūs. Pavyzdžiui, neėda tulpių“, – dėlioja G. Skujienė ir sako, kad nė viena priemonė, skirta kovai su šiais kenkėjais, nepasižymi 100 proc. veiksmingumu ir neveikia iš karto. Poveikis pajuntamas po 3-4 savaičių ir jie jau gali būti sudėję kiaušinius ir plisti toliau.

Be to, jei vienas kaimynas naikina, kitas ne, naudos nebus.

Kita klaida – jei nematote šliužų, nors pernai jų buvo, dar nereiškia, kad jų nėra. O apsaugos priemonės turi būti naudojamos ankstyvoje dauginimosi stadijoje. Klaida kovoti pradėti tik tada, kai šimtai piršto storio šliužų šliažios sodyboje. Veiksmingiausia naikinti kiaušinių dėtis.

Pasak specialistės, taikant visą priemonių kompleksą galima susitvarkyti.

„Pavyzdžiui, Norvegijoje jei žmogus nori auginti braškes, paruošia dirvą ir ją aptveria. Tik tada augina uogas. Lietuvoje iš pramoninių ūkių nesame gavę signalų, bet matėme, kas nutiko Norvegijoje“, – nedžiugią perspektyvą piešia G. Skujienė.

Kol kas kenčia sodybų savininkai, kai kenkėjai puola veją, vazonines gėlės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)