Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC) pasidalijo nuotraukomis iš Dumpių regioninio sąvartyno, kuriame šiuo metu galima būtų rinkti rudeninį derlių.

„Niekas jų nesodino, nelaistė, neprižiūrėjo, bet visos šios sodų gėrybės – pomidorai, arbūzai, moliūgai, cukinijos – pačios puikiai pasisėjo ir užderėjo Dumpių regioniniame sąvartyne!“, – rašė KRATC.

Vis dėlto ragauti jų specialistai nepataria: „Pasidžiaukite rudens derliumi bent iš nuotraukų, nes pasivaišinti nerekomenduotume.“

Daržovės pačios išaugo sąvartyne

KRATC atstovas Arūnas Liubinavičius sakė, kad nėra žinoma, kaip daržovės tokioje vietoje užsisėjo.

„Mums patiems tai yra nuostabu. Jų tikrai niekas nesodino. Mūsų sąvartynas susideda iš trijų sekcijų, į šią trečiąją sekciją, kur išaugo daržovės, mes nebelaidojame komunalinių atliekų.

Jas žmonės išmeta į juoduosius konteinerius, mes nuvežame sutvarkyti į rūšiavimo įrenginius. Praėjusiais metais nė vieno kilogramo nelaidojome, ankstesniais metais į tą sekciją galėjo patekti tik keletą tonų tų atliekų, kuriose gali būti daržovių sėklų.

Daržovės pačios išaugo sąvartyne

Į šią sekciją dabar daugiausiai keliauja statybinės ir komercinės atliekos iš gamybos įmonių“ – paaiškino jis.

Ir pridūrė: „Tikrai nuostabu vaikštinėjant po trečiąją sekciją, kurioje yra betono gabalai, statybinių medžiagų likučiai, matyti raudonuojančius pomidorus, cukinijas, arbūzus. Buvo lietaus, šilumos, tai matyt padėjo daržovėms augti, bet jų atsiradimas mums patiems yra mistika.“

Daržovės pačios išaugo sąvartyne

A. Liubinavičiaus teigimu, daržovės ten liks, niekas jų neskins ir nevalgys.

„Daugelis turbūt žino, kad aplink mūsų sąvartynus, netgi uždarytus, yra nustatytos sanitarinės zonos po 300–500 metrų. Pūvančios atliekos, ypač senesniuose sąvartynuose, išskiria įvairiausius junginius: ir sunkiuosius metalus, ir pavojingas medžiagas. Tai, kas ten užauga, tikrai neturėtų pakliūti ant mūsų stalo“, – sakė KRATC atstovas.