Ko griebtis – kiek anksčiau Delfi skelbtame ir papidytame tekste, kurį publikuojame iš naujo.
Iš pradžių reikia nustatyti, dėl kokių priežasčių atsirado juodų dėmių. Jeigu juodų dėmių atsiranda ant viso pomidoro paviršiaus, minkštimas kietas, nesultingas, vadinasi, užpuolė sausasis puvinys. Jis atsiranda, jei žemė pernelyg druskinga dėl per didelio kiekio trąšų. Išeitis nesudėtinga – laikinai nutraukite tręšimą. Puvinys gali atsirasti ir tokiu atveju, jei trūksta kalcio. Šiuo atveju apipurkškite pomidorus kalcio salietros tirpalu.
Pomidorai ima juoduoti ir tada, jei žemė labai sausa arba šaknys išlenda į paviršių. Šiuo atveju pomidorai stengsis gauti drėgmės iš oro, o tai vyksta netolygiai ir dėl to jie pasidengia juodomis dėmėmis. Pomidorai ima juoduoti ir tada, kai trūksta magnio ir boro. Šiuo atveju pomidorus galite patręšti magnio sulfato tirpalu ir boro rūgštimi.
Dažniausiai pomidorai ima juoduoti dėl grybelinės ligos – fitoftorozės. Ji paveikia ne tik vaisius, bet ir stiebus, lapus. Fitoftorozė atsiranda dėl didelės oro drėgmės, didelių temperatūrų svyravimų, šaltos rasos, dažno rytinio rūko ir mažo atstumo tarp pomidorų krūmų. Tokios oro sąlygos įprastai būna rugpjūtį, tuo metu, kai noksta pomidorai. Jei jūsų gyvenamoje vietovėje visada drėgna, profilaktiškai vertėtų apipurkšti pomidorus specialiomis priemonėmis, kurių galite įsigyti sodo prekių parduotuvėse.
Pomidorai ima juoduoti ir dėl pramoninių teršalų. Nuo šito neapdraustas nė vienas daržininkas, kurio sklypas yra netoli kokios nors gamyklos. Nepriklausomai nuo to, dėl kokių priežasčių atsirado juodų dėmių, pajuodavusius pomidorus visada nuskinkite. Pajuodavusias žalias dalis geriausia sudeginti.