Patogios žiemojimui

Rugpjūčio gale sodinkite baltąją leliją, krokus, plukes, vėdrynus, frezijas, scyles ir dekoratyvinius česnakus. Galite sodinti ir dalį narcizų, kad žydėtų vos prasidėjus pavasariui.

Sodinkite bent po 20-30 svogūnėlių – kuo didesnis skaičius bus, tuo įspūdingesnė bus Jūsų pavasarinė lysvė.

Daugelio gėlių svogūnėlis galite palikti ir žiemoti. Krokai ir lelijos vienoje vietoje gerai auga 3-4 metus, narcizai iki 6 metų, snieguolės netgi iki dešimties metų.

Būkite atidūs pirkdami

Norint pirmaisiais metais po sodinimo išauginti gražius žiedus, pirkdami išsirinkite stambius svogūnėlius. Krokų svogūnėliai turėtų būti apie 8 mm apimties, hiacintų – 28 mm, narcizų – 12 mm. Nepirkite svogūnėlių, kurie jau pradėjo augti (kalasi šaknys ar pumpurai) ar matyti pažeidimo žymės – puvinys, matyti kenkėjų vabzdžių. Atkreipkite dėmesį, kad lukštai būtų sveiki, nes sutrūkinėję reikš, jog svogūnėliai sandėliuojant apdžiūvo.

Tinkamiausia vieta sodinimui

Daugelis svogūninių gėlių auga vandeniui laidžiame dirvožemyje ir saulėtoje, nuo šalčio ir vėjų apsaugotoje vietoje, nors yra ir išimčių. Pavyzdžiui, pavėsį labiau mėgsta sibirinė (Scilla sibirica), šviesioji sniegžydrė (Chionodoxa lucilliae), aukštaūgis krokas (Crocus chrysanthus). Vėsias ir drėgnas vietas vertina paprastoji margutė (Fritillaria meleagris), linksmė (Hyacinthoides non-scripta). Po medžiais ir krūmais žydėti patiks maloniajai plukei (Anemone blanda), baltažiedei plukei (Anemone nemorosa) ir pavasariniam erančiui (Eranthis hyemelis). Vejoje sėkmingai sodinti galite narcizus.

Sodinimas į krepšelius. Jei svogūninius augalus sodinate į veją ir nenorite, kad svogūnėliai pasklistų po visą plotą, sodinkite juos į kiauraraščius krepšelius. Dar vienas privalumas – kitais metais bus paprasčiau pakeisti dirvožemį (jei reikės) ar netgi pakeisti svogūnėlius kitais.

Iš vejos išimkite krepšelio dydžio velėnos gabalą ir iškaskite svogūnams reikalingo dydžio duobutę. Vienodu atstumu išdėliokite svogūnus krepšelyje, krepšelį įdėkite į duobutę. Pripilkite duobę dirvožemio, uždėkite velėną. Augalams nužydėjus, krepšelį galėsite išimti, o svogūnus laikyti patalpoje iki kito sodinimo.

Sodinimas iškart į lysvę. Iškaskite apie 20 cm gylio norimo skersmens duobutę, priklausomai nuo tame plote planuojamų pasodinti svogūnėlių skaičiaus. Duobės dugną užpilkite plonu sluoksniu rupaus smėlio – bus drenažas. Sudėliokite svogūnėlius į duobę 5–8 centimetrų atstumu vienas kuo kito, viršūnėlėmis į viršų taip, kad tarp jų būtų maždaug dviejų svogūnėlių skersmens atstumas. Stambiems svogūnėliams reikės daugiau erdvės nei smulkiems. Pasodintus svogūnėlius užberkite dirvožemiu, jo sluoksnis turi siekti apie dešimt centimetrų. Žemės paviršių atsargiai rankomis suspauskite.

Kad gausiau žydėtų ir nenušaltų. Svogūnėliai greičiau užaugs ir žydės, jei jų augimo laikotarpiu šiek tiek patręšite kalio turtingomis trąšomis arba sauja kaulamilčių. Kaulamilčiai svogūninėms gėlėms ypač tinka, kadangi paprastai kitose trąšose yra gana daug azoto – šis skatina lapų augimą ir stiebų silpnėjimą.

Rudens pradžioje mulčiuokite lapų kompostu. Lapai yra puikus termoizoliatorius ir gerai sugeria drėgmę, todėl svogūnėlius gerai apsaugos nuo atšiaurios žiemos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją