Pasak sodininkų, nustatyti, ar derlius subrendęs ir ar obuolius galima ilgai laikyti, vizualiai ne visada pavyksta, todėl jie obuolį šiek tiek patepa jodu.

„Šis metodas jums tikrai pravers“, - patikino leidinio autoriai. - Sodininkai žino, kad obuolius reikia rinkti prinokusius, kitaip jų paprasčiausiai nebus galima laikyti. Tas pats pasakytina ir apie kriaušes. Patyrę sodininkai krakmolo hidrolizės metodu nustato, kada reikia nuimti vaisius“.

Jis pagrįstas tuo, kad neprinokusiuose vaisiuose angliavandeniai yra krakmolo pavidalo, kuris hidrolizuojasi ir virsta cukrumi, kai vaisiai prinoksta.

Kaip naudoti jodą vaisiams tirti

Perpjaukite obuolį pusiau ir patepkite pjūvį vieno procento jodo tirpalu. Jei po dviejų minučių visas pjūvis bus juodas, vadinasi, krakmolo hidrolizė dar neprasidėjo ir derlių nuimti dar per anksti.

Jei tamsiame pjūvyje prie sėklų lizdo atsiranda nedidelių šviesių plotelių, tai reiškia, kad hidrolizė prasidėjo. Tai reiškia, kad derlius gerai laikysis ir jį galima nuimti.

Jei trečdalis pjūvio yra juodos spalvos, vaisiai pradėjo perrūgti ir jų negalima laikyti ilgiau nei tris savaites. Pernokę obuoliai, kai pjūvis beveik nepakeitė spalvos, sandėliuoti netinka.

Šaltinis: gordonua.com