„Sode užsiauginu visas žoleles, turiu vietos. Darželis toliau nuo kelio, ekologiškas. Pradėjau rinkti ir daryti arbatėles. Žiemai labai sveika. Rinkti reikia, kai būna sausa, be rasos – prieš pietus, popiet. Jei rinksite po rasos, žolelės bus drėgnos, sunkiau džius“, – sako moteris ir priduria, kad džiovina viską: ramunėles, rugiagėles, medetkas, čiobrelius, rozmariną ir kt.

Anot jos, gėlių žiedus džiovinti paprasta, jokių gudrybių čia nėra, ypatingų prietaisų taip pat nereikia: „Tiesiog plonu sluoksniu išpilu ant popieriaus. Išdžiūsta kuo puikiausiai, nereikia nei džiovyklės.“

„Renku sau ir šeimai. Rinkti dar galima, bet kai kurios jau greitai nužydės. Tokias reikia palikti kitiems metams užsisėti. Skinti reikia tai, kas žydi, kai lapeliai dar jauni, nesubrendę“, – paaiškina ji.

Žolelės

Žoleles pašnekovė sako džiovinanti medinio sodo namelio antrame aukšte. Ten pakankamai šilta ir sausa.

„Dedu ant popieriaus, kad nepritrauktų drėgmės. Džiovinu pavėsyje, kur nėra tiesioginių saulės spindulių. Tada gerai išdžiūsta, išlieka graži spalva, nepasikeičia. Saulė per daug jas nublukina, išgarina“, – tikina Vilija.

Kiek reikia džiovinti? Moteris sako tol, kol žolelės bus sausos ir birios.

„Kai paimi į rankas, turi sutraškėti. Jei mažiau padžiovinsite, sudėsite, pavyzdžiui, į stiklainius ar kitą sandarią tarą, žolelės gali supelyti. Laikyti geriausia sandariuose indeliuose, maišeliuose. Metus iki kito sezono tikrai išsilaiko“, – pataria pašnekovė.

Ir priduria: „Kaip ir prieskonius, juos irgi laikome stiklainiuose. Kol jie nesudrėksta, nereikia atidaryti. Sausai išsilaiko kaip ir žolelės kuo puikiausiai.“

Sudžiovintas žoleles Vilija naudoja arbatoms: „Medetkos, rugiagėlės turi priešuždegiminių savybių, ramunėlės – raminančių. Žoleles galima maišyti, jei norisi.

Prie medetkų tinka imbieras, medus, tada jau su niekuo daugiau nemaišai. Ramunėles galima pamaišyti su rugiagėlėm, jos veikia panašiai – ramina, nuima stresą.“

Be auginamų žolelių, Vilija renka ir kitas gamtos gėrybes. Arbatoms skina liepų žiedus ir beržo lapelius, sąnarių skausmui malšinti gamina kaštonų žiedų užpilą.