Pasiruošimas

Tabakas – gana atsparus vienmetis augalas. Užauga iki 0,5-2,5 m aukščio, turi didelius apskritus lapus.

Optimali temperatūra augimui – 15-27 laipsniai, todėl yra tabako rūšių, kurios sėkmingai auga ir mūsų krašte.

Tabakui auginti tinkamas beveik bet koks dirvožemis, išskyrus nepralaidų molį. Renkantis vietą sodinimui svarbu nepamiršti, jog dirvožemio tipas tiesiogiai paveiks ne tik tabako kokybę, bet ir spalvą bei skonį. Pavyzdžiui, lengvesniame dirvožemyje užsiauginsite šviesesnės spalvos lengvesnio tabako, o tamsios spalvos dirvožemis subrandins intensyvesnį ir tamsesnį.

Žemę sodinimui teks pasiruošti rudenį – išdirbti, patręšti. Tręšimui tinkamas galvijų mėšlas, papildomas tręšimas azoto, kalio trąšomis.
Palankiausia žemė tabakui auginti yra ta, kurioje bent dvejus metus nebuvo auginamos kultūros. Taip pat ypač rekomenduojama sodinti vietose, kur augo šakniavaisiai, varpiniai augalai, kadangi šie sugeria tabakui kenksmingas chloro druskas.

Daiginimas

Kaip ir pomidorų, tabako kelias prasideda nuo daiginimo ant palangės. Geriausias laikas sėjai yra kovo viduryje.

Pirmiausiai pripildykite daiginimui numatytą indą dirvožemio – būtų gerai, kad indo dugnas būtų pralaidus, su skylutėmis. Tuomet tabako sėklas tolygiai paskirstykite ant žemės (bent 2x2 cm tarpais tarp jų), švelniai paspauskite ir lengvai sudrėkinkite. Tabako sėklos mažytės, todėl būkite atsargūs ir nepadauginkite – per tankiai susėtas tabakas užaugins silpnus, į puvimą linkusius daigus. Uždenkite permatomu dangčiu.

Drėkinkite žemę reguliariai, geriausia purškite, o ne laistykite. Daigams sudygti per 8-12 dienų pakaks 20 laipsnių temperatūros. Dangtį galite pašalinti. Jei reikia – daigus dar paretinkite ir persodinkite stipriausius iš jų.

Maždaug po 4 savaičių išaugintus daigelius reikia pikuoti atskirai į puodelius. Sudrėkinkite indą su daigais ir kiekvieną augalą perkelkite į puodelį kartu su trupučiu dirvožemio. Tam puikiai pasitarnauja arbatinis šaukštelis. Pasodinus palaistykite, vėliau liekite reguliariai, tačiau saikingai. Viduje daigai auga iš viso apie 6-8 savaites

Sodinimas į dirvožemį

Gegužės viduryje daigai jau turėtų būti kiek kietesni, taigi pasiruošę sodinimui lauke. prieš sodinimą 2 dienas augalus kartu su indais palaikykite vėsiame ir šviesiame kambaryje arba uždengti plėvele lauke.

Geriausias laikas sodinti – po lietaus arba vakare, mat jauni augalai yra gana jautrūs sausrai. Sodinkite 40x40 cm ar 30x30 cm atstumu, pasodinus palaistykite. Svarbu, kad žemė būtų nesuplakta ir pralaidi, todėl karts nuo karto, ypač po lietaus, ją sugrėbstykite.

Priežiūra ir tinkamas metas nuėmimui

Augintojai rekomenduoja pirmąsias 4-7 dienas sodinukus laistyti kasdien, o vėliau - kai išdžius žemės paviršius.

Taip pat skabykite pilnai sužydėjusius žiedus. Stenkitės tai daryti vidudienį, kad tabakas būtų gražios auksinės spalvos. Nuskabius žiedus augalas kiekvienoje lapo pažąstėlėje pradeda leisti atžalas su žiedais – šias irgi reikia šalinti, kad nebūtų eikvojamos maisto medžiagos ir augalo lapai neskurstų.

Kai augalas paauga iki 1-1,5 m aukščio, nupjaukite viršūnę. Nupjauti reikėtų tiek, kiek norite palikti augti lapų. Jei vasara šilta ir drėgna, ir augalas spės subręsti, pašalinkite tik pačią viršūnę. Jei vasara šalta, augalas lėčiau bręsta, taigi derėtų pjauti didesnę dalį viršaus.

Tabako derlių reikėtų pradėti imti, kai pradeda gelsti lapai – sunokę jie įgauna mažas geltonas dėmeles, pasidaro lipnūs, nulinksta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)