Iš tikrųjų, bitės šiuo požiūriu nėra unikalios. Vašką gamina ir nemažai kitų vabzdžių (Kinų vaškas ir šelakas irgi yra gaminami vabzdžių), gali būti aptinkamas ir kašalotų kūnuose, jį galima išskirti ir iš avių vilnos. Tačiau bičių vaškas mums yra labai paprastai pasiekiamas ir apdorojamas. Galbūt didelį susižavėjimą jis kelia ir todėl, kad tas pats vabzdys mums dovanoja vašką, medų ir pikį.

Bitės darbininkės vašką išskiria iš aštuonių vaško liaukų – vaškas išsiskiria tarp bičių pilvelė dengiančių žvynelių ir iš karto sukietėja suformuodamas mažytes plokšteles. Jo cheminė formulė – C15H31COOC30H61. Tiesa, ši formulė nėra visiškai tiksli, nes bičių vaškas gali būti skirtingas, priklausomai nuo bičių mitybos ir rūšies. Vaškas tiesiog yra vienas iš bičių organizmo natūraliai išskiriamų skysčių, kuris sukietėja pasiekęs šiek tiek žemesnę temperatūrą. Sendamos bitės vaško išskiria vis mažiau – vaško liaukos atrofuojasi.

Vaško gamyba

Vaškas išsiskiria tik 33-36 °C temperatūroje. Bitės temperatūrą avilio viduje palaiko pačios, todėl nemanykite, kad mūsų vasaros yra per šaltos natūraliai vaško gamybai. Vos tik palikę bičių kūna vaško gabalėliai yra ne tik labai maži, bet ir visiškai skaidrūs. Bitės vašką apdoroja jį maišydamos su žiedadulkėmis ir seilėmis – taip vaškas po truputį įgauna savo geltoną ar rudą spalvą.

Bitė vašką naudoja koriams statyti, tačiau taip pat juo sandarina didesnius tarpus avilyje. Nors bičių vaškas yra gana minkštas, jis vis tiek išlaiko labai didelį medaus svorį. Prie to, žinoma, prisideda ir inžinerinis bičių protas – korio struktūra idealiai tinka didesnėms apkrovoms atlaikyti. Skaičiuojama, kad vienas vaško kilogramas gali atlaikyti 8 ir daugiau kilogramų medaus.

Vaško gamyba

Tuo tarpu žmonės bičių vašką naudoja labai plačiai. Kadangi jis yra praktiškai netoksiškas, jį galima valgyti – kai kurie žmonės korius kramto tarsi kramtomą gumą. Bičių vaškas sutinkamas kosmetikoje, maiste, vaistuose, pakuotėse. Žinoma, bičių vaškas naudojamas ir kitose srityse – nuo batų priežiūros iki automobilio kėbulo poliravimo priemonių. Įdomu tai, kad bičių vaškas kai kur naudojamas ir chirurgijoje – stabdo kraujavimą iš kaulinių audinių. Galiausiai, jūs jau žinote, kad iš bičių vaško gaminamos ir žvakės.

Bičių vaškas kadaise buvo naudojamas dar plačiau. Vienos iš seniausių dantų plombų yra pagamintos būtent iš šios medžiagos. Jis taip pat naudotas sandarinimui, laiškų ženklinimui, sprogmenų stabilizavimui, rašymui ir dar daugybėje sričių. Tai iki šiol yra labai vertinga medžiaga ir tikriausiai tokia išliks dar bent tūkstantį metų.