Kaip BNS pasakojo Vilniaus šv. Juozapo (Pilaitės) parapijos klebonas Ričardas Doveika, idėja pastatyti Pilaitėje bažnyčią atsirado maždaug prieš penkiolika metų, pašventinus koplyčią, kurioje šiuo metu renkasi parapijos tikintieji.

„Prieš porą metų arkivyskupas mane paskyrė klebonu Pilaitės parapijoje, tai vienas iš to atėjimo akcentų ir buvo pasistengti sutelkti žmones ir tą penkiolika metų nešiotą svajonę bandyti realizuoti“, – pasakojo kunigas.

Kertinį akmenį parsivežė iš Jeruzalės

Šeštadienį vyksiančioje ceremonijoje bus šventinamas kertinis bažnyčios akmuo, atgulsiantis toje vietoje, kur stovės altorius. Šis akmuo bei dar kelios brangios dovanos, buvo pargabentas iš Jeruzalės.

„Gavome labai brangią dovaną – keletą akmenų. Vieną iš Judėjos dykumos, kurį palaimino Jeruzalės patriarchate patriarcho augziliaras vyskupas. (...) Antras akmuo yra atvežtas iš Nazareto, iš vienuolyno požemių, kuriuose vienuolės mums pasakojo, kad archeologinių tyrimų ir atkasimų metu buvo atkastos autentiškos prieš 2 tūkst. metų ten esančios gyvenvietės, taip pat buvo atrasta viena labai įdomi kapavietė, iš lūpų į lūpas visus tuos tūkstantmečius buvo perduodama žinia – Teisiojo žmogaus kapas. Šv. Juozapas yra vadinamas teisusis žmogus ir tos vienuolės daro prielaidą, kad čia galėjo toje vietoje būti pirmoji šv. Juozapo palaidojimo vieta“, – pasakojo R.Doveika.

Iš šios vietos pargabentas akmuo ir bus šį šeštadienį arkivyskupo metropolito Gintaro Grušo palaimintas ir kartu su kapsule įdėtas į būsimo bažnyčios centrinio altoriaus vietą. Antras akmuo iš Judėjos dykumos bus įmontuotas į patį būsimą altorių.

Bažnyčia turės ir savo relikviją – gabalėlį akmens nuo Alyvų kalno.

„Švento kryžiaus bazilikos Jeruzalėje vienuoliai pranciškonai asmeniškai padovanojo originalią relikviją iš Alyvų kalno – nuo akmens, kuris istoriškai laikomas akmeniu, prie kurio meldėsi Kristus ir krauju prakaitavo prieš savo suėmimą, kančią ir mirtį, nuskelto to akmens gabalėlį. Tame gabalėlyje labai nuostabūs yra trys raudoni taškai – tarsi paties akmens tas ženklas“, – pasakojo klebonas.

Bažnyčioje – šeimai skirtos koplyčios

Kadangi šv. Juozapas yra šeimos globėjas, bažnyčioje rengiamasi įrengti keturias į šeimos gyvenimą orientuotas koplyčias.

Numatyta koplyčia senelių garbei, dedikuota šventiesiems Onai ir Joakimui – Marijos tėvams, Jėzaus seneliams, giminių koplyčia, dedikuota šv. Jono Krikštytojo, žemiškojo Jėzaus Kristaus pusbrolio, garbei. Angelų Sargų koplyčia bus dedikuota maldai už gimusius ir gimstančius vaikus. Sopulingosios Dievo Motinos koplyčia būtų skirta maldai įvairias krizes ir iššūkius patiriančioms šeimoms.

„Šeimos, turinčios problemų, galėtų ateiti į tą koplyčią, ir maldoje dėliotis savo problemas ir galbūt kartu ateiti ir melstis, kad tą problemą galėtų ateiti ir parodyti Dievui“, – kalbėjo kunigas.
Ties pagrindiniu altoriumi bus dvi didelės koplyčios, kurių viena bus skirta pagyvenusiems žmonėms ir žmonėms su negalia – jiems bus įrengtas atskiras privažiavimas ir įėjimas bei atskiras neįgaliesiems pritaikytas tualetas.

Lygiagrečiai kitoje pusėje tokią pačią koplyčią ruošiamasi skirti jaunoms šeimoms su mažais vaikais, ją pridengiant stiklu, nepraleidžiančiu garso.

„Mes žinome, kad kartais bažnyčioje yra jaunos šeimos su mažais vaikais jaučiasi nepatogiai, palydimos žvilgsnių ar replikų, kad atėjote su vaiku ir vaikas triukšmauja, trukdote melstis. Pasirūpinome, kad jaunos šeimos su vaikais galėtų lygiagrečiai dalyvauti Mišiose ir vaikų klegesys nebūtų problema visai susirinkusiai bendruomenei“, – pasakojo R.Doveika.

Klebonas planuoja, kad bažnyčioje įrengus liftą, kuriuo būtų galima patekti prie vargonų, taptų įmanoma pakviesti bažnyčios chore dainuoti judėjimo negalią turinčius žmones.

„Jeigu neįgalusis, esantis vežimėlyje, turi gerą balsą ir nori dalyvaui choro bendruomenėje, dovanoti savo balsą, kad jis galėtų tą savo dovaną realizuoti, esame suplanavę liftą, kuriuo neįgalusis galėtų būti paketas iki vargonų, choro giedojimo vietos“, – sakė kunigas. Pasak jo, šią idėją palaiko ir neįgaliųjų sąjunga.

Tikisi, kad pastatas iškils per metus

Deramasi ir su keliais didesniais rėmėjais. R .Doveika tikisi, kad pastatyti bažnyčią pavyks per mažiau nei metus.

„Manau, kad sąžiningai, rūpestingai realizuojant šį projektą, pastatyti pastatą su daline apdaila, užsidengti stogą, turėti geras grindis tikrai įmanoma, o meno kūriniai, auksavimai – galima nors ir šimtą metų daryti. Man kaip kunigui svarbiausia, kad žmogus turėtų geras grindis, tvirtas sienas ir nebėgantį stogą“, – apie svarbiausius darbus kalbėjo R.Doveika.

Parapijiečiams planuojama suteikti galimybę finansuoti bažnyčios statybas, simboliškai įsigijant plokštes, kuriomis bus dengiamas šventovės fasadas.

Bažnyčią planuojama įrengti taip, kad ji tausotų gamtą: su geoterminiu grindų šildymu, į langus ar šalia jų įmontuojant saulės baterijas, kurios turėtų užtikrinti pastato elektros poreikį.
Šiuo metu parengtas bažnyčios projektas, suderintas su visomis atsakingomis institucijomis bei parapijiečiais, techninė sąmata, laukiama leidimo statybai.

Tikimasi, kad bažnyčią pavyks pastatyti už 3–3,5 mln. eurų, darbai bus finansuojami iš tikinčiųjų aukų.