Ukrainos prezidento reprezentaciniuose Marijos rūmuose pirmadienį vykęs derybininkų susitikimas vyko ilgiau nei iš pradžių tikėtasi. Po aštuntos valandos vakaro susirinkusi derybinė grupė nuo derybinio stalo pakilo tik prieš antrą valandą nakties.

Kantriai laukusiems žurnalistams Ukrainos prezidentas Leonidas Kučma pareiškė, jog derybininkai tėra parengę pareiškimą spaudai.

Pareiškime teigiama, kad visos konflikto pusės turi besąlygiškai laikytis Aukščiausiojo teismo penktadienį priimto sprendimo. Taipogi derybininkai sutarė, kad turi būti suformuota nauja Centrinė rinkimų komisija.

Tam, kad gruodžio 26-ą įvyksiantys prezidento pakartotiniai antro turo rinkimai būtų skaidrūs, turi būti atitinkamai pakoreguota su rinkimais susijusi įstatyminė bazė. Pareiškime teigiama, jog derybinės pusės taipogi nutarė, kad turi būti nutraukta Prezidento administracijos bei Ministrų tarybos pastatų blokada.

Ukrainos prezidentas L.Kučma, pristatęs šį pareiškimą spaudai, teigė, kad opozicijos lyderis Viktoras Juščenko su visomis pareiškimo nutartimis sutiko. Ukrainos ministras pirmininkas Viktoras Janukovičius pareiškimą pasirašė su išlygomis, apie kurias nebuvo pranešta.

Aukščiausiosios Rados pirmininkas Volodimiras Litvinas pareiškimui pritarė, jei dėl to susitars Aukščiausiosios Rados taikinamoji komisija.

Kadenciją baigiantis Ukrainos prezidentas Leonidas Kučma antradienį patvirtino sutikęs atleisti Centrinę rinkimų komisiją ir paremti rinkimų įstatymo pakeitimus - tai buvo vieni pagrindinių opozicijos reikalavimų prieš nutraukiant masinius protestus dėl suklastotų prezidento rinkimų rezultatų.

Tačiau nebuvo susitarta dėl trečiosios opozicijos sąlygos - vyriausybės atleidimo.

L.Kučmos pareiškimas, kuris buvo paskelbtas po derybų prie apvalaus stalo su opozicijos lyderiu Viktoru Juščenka, premjeru Viktoru Janukovičiumi ir tarptautiniais tarpininkais, kaip atrodo, neprilygo preliminariam susitarimui, apie kurį pirmadienį pranešė opozicija. Pagal šį susitarimą, L.Kučma turėjo atleisti vyriausybę.

Derybose dalyvavęs Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus į Kijevą vykusiems Lietuvos žurnalistams teigė, kad derybomis jis esąs patenkintas, tačiau jos buvusios itin sunkios.

„Prieš tai sakiau, kad buvo sunkios derybos, sunkus procesas, bet ten buvo malonumas palyginus su šia naktimi, nes tikrai susikirto gana stipriai dėl, sakyčiau, detalių, kadangi bendras rezultatas lygiai tas pats – išeiti iš šito pasitarimo su garantija, kad rinkimai tikrai įvyks gruodžio 26 dieną“, - lėktuve prieš pat skrydį į Vilnių pasakojo šalies vadovas.

„Aš manau, kad po dviejų valandų pradinių pasitarimų galėjo būti rezultatas pasiektas tas pats, kas įvyko dabar po vidurnakčio“, - įsitikinęs V.Adamkus.

Šalies vadovo teigimu, buvo ypač sunku susitarti dėl Centrinės rinkimų komisijos narių pakeitimo. "Nežinau dėl kokių priežasčių buvo užsispirta jų neatstatydinti, leisti jiems pravesti rinkimus vėl. Galiausiai po ilgų ginčų sutarta paskirti naują komisiją", - kalbėjo prezidentas.

Pasak šalies vadovo, derybų metu abi šalys sutarė ir dėl labiausiai Aukščiausiąją Radą kankinusio ginčo: institucijų galią sprendžianti Konstitucijos reforma bus svarstoma po pakartotinių Ukrainos prezidento rinkimų, o ne priiminėjama kartu su kitomis, rinkimus reglamentuojančių įstatymų pataisomis, kaip to iš pradžių norėjo V.Janukovičiaus šalininkai.

Lietuvos Prezidentūros atstovai teigia, kad tikimasi, jog bent iki numatomų rinkimų tai buvo paskutinis tarptautinių tarpininkų dalyvavimas konfliktą sprendžiančių pusių derybose.

Šiuo metu parlamente vyksta konsultacijos tarp deputatų ir grupių, kokias pataisas reikia padaryti Prezidento rinkimų įstatyme ir Konstitucijoje. Nė viena frakcija neprieštarauja, jog pataisų reikia, bet Aukščiausioje Radoje vis dar nerasta kompromiso, kad ir įstatymo, ir Konstitucijos pataisas galima būtų padaryti vienu metu. Minėtos Konstitucijos pataisos sumažintų prezidento galias. Su tuo nesutinka Viktoro Juščenko vadovaujama opozicija. Provyriausybiniai deputatai norėjo, jog parlamentas šį klausimą išspręstų vienu balsavimu.

Prie vieno stalo pirmadienio vakarą susėdo Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus, Lenkijos prezidentas Aleksandras Kwasniewskis, Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Javieras Solana, Ukrainos prezidento pareigas einantis Leonidas Kučma, kandidatai į prezidento postą Viktoras Janukovičius ir Viktoras Juščenko, Aukščiausiosios Rados pirmininkas Volodimiras Litvinas, Rusijos Dūmos pirmininkas Borisas Gryzlovas ir Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo (ESBO) generalinis sekretorius Janas Kubišas.

Tie patys tarptautiniai tarpininkai prie apskritojo stalo Kijeve susirinko jau trečią kartą per pastarąsias dešimt dienų.

Lietuvos ir Lenkijos prezidentai, pirmadienį susitikę Kijeve, pirmuosius derybinius žingsnius trumpai aptarė Kijevo oro uosto VIP salėje.

V.Adamkus kol kas žurnalistams derybinių pozicijų plačiau nekomentuoja. "Mums atrodo, kad kito kelio nėra: arba čia bus laikomasi įstatymų ir rinkimai įvyks, arba Ukrainos kraštas turės sutikti su faktu, kad čia bus chaosas", - tik nusileidus lėktuvui Kijeve žurnalistams sakė V.Adamkus.

Po susitikimo Lietuvos ir Lenkijos prezidentai kompromiso bandė ieškoti kalbėdamiesi su Ukrainos prezidentu Leonidu Kučma jo užmiesčio rezidencijoje. Šiuo metu Lietuvos ir Lenkijos derybininkai lankosi Ukrainos opozicijos lyderio Viktoro Juščenko štabe, dar vėliau planuojamas susitikimas su Aukščiausios Rados pirmininku Volodimiru Litvinu. Vakarop atvykstant į Kijevą laukiama ir ES užsienio politikos vadovo Javiero Solanos.

Tuo tarpu Ukrainos diplomatijos vadovas Konstantinas Hriščenka nutraukė vizitą Sofijoje, kur jis dalyvavo Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijos šalių užsienio reikalų ministrų tarybos posėdyje, ir sugrįžta į Kijevą drauge su ESBO generaliniu sekretoriumi Janu Kubišu.

Kaip pranešė "Interfax" korespondentas, K.Hriščenka išėjo iš posėdžio, likus kelioms minutėms iki jo numatytos pasakyti kalbos.

J.Kubišas kartu su Lietuvos prezidentu Valdu Adamkumi, Lenkijos prezidentu Aleksandru Kwasniewskiu ir ES užsienio politikos vadovu Javieru Solana tarpininkauja ieškant galimybių sureguliuoti Ukrainos valdžios ir opozicijos konfliktą.

Kijeve jaučiamas palengvėjimas

Tuo tarpu Kijeve po penktadienį Ukrainos Aukščiausiojo teismo paskelbto sprendimo, kuriuo teismas pripažino negaliojančiais prezidento rinkimų antrojo rato rezultatus ir nurodė surengti pakartotinį antrojo rato balsavimą gruodžio 26 dieną, jaučiamas palengvėjimas. Kijevo gyventojai, prisiminę artėjančias šventes, po ilgos pertraukos plūstelėjo į parduotuves.

Spėjama, jog plūstelėjimas į parduotuves susijęs ir su padidėjusiomis kainomis maisto produktams, buitinei technikai, degalams. Kijevo gyventojai baiminasi, jog šios prekės gali dar labiau pabrangti.

Demonstracijos Kijeve tęsėsi ir pirmadienį. Tebeblokuojami prezidento ir vyriausybės rūmai. Tačiau maždaug pusė automobilių, buvusių Kreščatike, išvažiavo, žmonių minios tapo retesnės, Nepriklausomybės aikštėje vidurdienį buvo jau mažiau kaip 20 tūkstančių žmonių.

Iki Aukščiausiojo teismo sprendimo čia buvo susirinkę apie milijonas žmonių.

Tuo tarpu ne visi ukrainiečiai atlaikė politinių įvykių sukeltą didelį psichologinį spaudimą. Penktadienį savo darbo kabinete rastas nusižudęs Ukrainos "Kredyt Bank" valdybos pirmininkas Jurijus Liachas.

V.Litvinas nurodė krizės sprendimo planą

Susitikęs su Europos Sąjungos, ES kandidačių, JAV ir Japonijos ambasadoriais Ukrainos parlamento pirmininkas Volodimiras Litvinas pirmadienį nurodė gaires, kaip galima būtų išspręsti krizę.

Pirmiausia, anot jo, reikia iki galo įvykdyti Aukščiausios Rados sprendimą dėl ministrų kabineto atstatydinimo, nors dalis parlamentarų (47) apskundė šį sprendimą Konstituciniam Teismui.

V. Litvinas aiškino, kad šiuo metu parlamente vyksta konsultacijos tarp deputatų ir grupių, kokias pataisas reikia padaryti Prezidento rinkimų įstatyme ir Konstitucijoje. Anot jo, nė viena frakcija neprieštarauja, jog pataisų reikia, bet vis dar nerasta kompromiso, kad ir įstatymo, ir Konstitucijos pataisas galima būtų padaryti vienu metu. Taip yra dėl politinių jėgų tarpusavio nepasitikėjimo parlamente, sakė jis.

Antradienį - neeilinis Aukščiausiosios Rados posėdis

Antradienį rengiamas neeilinis Ukrainos parlamento - Aukščiausiosios Rados posėdis, kuriame bus balsuojama dėl dokumentų paketo - dėl konstitucinės reformos, rinkimų įstatymo pataisų ir naujos Centrinės rinkimų komisijos sudėties. Dėl to buvo susitarta pirmadienį vakare vykusiame parlamento frakcijų ir grupių konsultacinės tarybos posėdyje.

Antradienio posėdyje Aukščiausiosios Rados pirmininkas Volodimiras Litvinas informuos deputatus apie susitarimus, pasiektus konsultacinėje taryboje, paskui vyks balsavimas.

Antradienį 9 val. vietos (ir Lietuvos) laiku prasidės dar vienas konsultacinės tarybos posėdis, 10 val. - frakcijų ir grupių posėdžiai.

Sekmadienį Rados pirmininkas V. Litvinas buvo susitikęs su prezidentu Leonidu Kučma, kuriam buvo pasiūlyta atvykti į Aukščiausiąją Radą tą dieną, kai bus balsuojama dėl vyriausybės atsistatydinimo, kad prezidentas iš karto pasirašytų du dekretus: dėl Ministrų kabineto atstatydinimo ir dėl laikinojo premjero paskyrimo.

Po to parlamentas balsuotų dėl Prezidento rinkimų pakeitimo. Balsavimo rezultatą - pataisytą įstatymą taip pat pasirašytų L. Kučma.

Tą pačią dieną Prezidentas turėtų pateikti Aukščiausiajai Radai Centrinės rinkimų komisijos sąrašą, kurį patvirtintų parlamentas.

Tuo pačiu laiku opozicijos vadovo Viktoro Juščenkos šalininkai turi atšaukti prezidentūros ir vyriausybės rūmų blokadą.