Sveika ir skanu
Pasak Vilniaus universiteto medicinos fakulteto prodekano ir mitybos specialisto docento Rimanto Stuko, pistacijose yra daug maistingų medžiagų ir energijos suteikiančių angliavandenių, todėl jos idealiai tinka aktyvia veikla užsiimantiems žmonėms, kurių organizmo poreikis energijai yra labai didelis.
“Kalifornijos pistacijose yra ir daug vitamino E bei seleno, kurie, kaip stiprūs antioksidantai, gali padėti apsisaugoti nuo plaučių, prostatos ir kitų rūšių vėžio, todėl besirūpinantys savo sveikata neturėtų vengti šių riešutų, - mano docentas R. Stukas. - Be to, pistacijose, kaip ir alyvų aliejuje, yra daug polinesočiųjų riebalų rūgščių, kurių dėka mažėja ne tik cholesterolio kiekis kraujyje, bet kartu ir rizika susirgti įvairiomis širdies ligomis”.
Tyrimai parodė, kad maždaug 28 g Kalifornijos pistacijų (47 riešutuose) maistinių skaidulų yra daugiau nei pusėje stiklinės brokolių ar špinatų bei tiek pat skaidulų kiek ir obuolyje ar apelsine. Kalifornijos pistacijos yra baltymų šaltinis - alternatyva mėsai, paukštienai ar pupelėms.
Kalifornijos pistacijose antioksidanto vitamino E yra daugiau nei piene, bananuose ar brokoliuose. 100 g pistacijų yra suaugusio žmogaus dienos vitamino E norma. Pistacijose esantis vitaminas E padėda apsaugoti sąnarius bei išlaikyti gražią ir sveiką odą.
Pistacijose esantys B grupės vitaminai, vitaminas E, cinkas bei geležis teikia maistingąsias medžiagas, reikalingas stipriems nagams, plaukams bei gerai išvaizdai. 100 g pistacijų yra tiek pat geležies, kiek ir tokiame pat kiekyje špinatų.
Valgant pistacijas, organizmas aprūpinamas skaidulomis, gerinančiomis virškinimo procesą. Taip pat pistacijose yra kalio, kuris organizmui padeda sureguliuoti kraujo spaudimą. Šiuose riešutuose yra daugiau nei 10 proc. dienai reikiamo kiekio pagrindinių organizmui būtinų vitaminų ir mineralų, tokių kaip B-6, thiaminas, varis, fosforas ir magnis.
Pistacijos gali padėti numesti svorio. Tyrimai rodo, kad daug sočiųjų riebalų turinčių maisto produktų pakeitimas riešutais bei kitu maistu, turinčiu daug polinesočiųjų riebalų, gali padėti sumažinti kūno svorį.
Šiais metais Amerikoje vykusios Naujosios biologijos konferencijoje buvo pristatytas tyrimas, kurio metu mokslininkai nustatė, kad kasdien suvalgydami po 50 g pistacijų suaugusieji gali žymiai sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje.
Auga kekėmis
Kalifornijos pistacijų pramonė atsirado 1929 metais, kai mokslininkas E.Vaithausas (E. Whitehouse), šešis mėnesius praleidęs Persijoje, į Jungtines Amerikos Valstijas parsivežė naują pistacijų rūšį. Šiuo metu Kalifornija pateikia 95 proc. JAV auginamų pistacijų ir beveik pusę visos produkcijos eksportuoja į užsienį.
Pistacijos auga kekėmis, panašiai kaip vynuogės, o riešutas yra apgaubtas lukštu. Pistacijai prinokus, jos lukštas parausta. Kai kevalas natūraliai prasiskiria, riešutus galima rinkti. Pasodintas sode pistacijos medis pirmuosius vaisius pradeda duoti po šešerių metų.
Derlius pradedamas rinkti rugsėjo mėnesį, rinkimo procesas trunka nuo šešių iki aštuonių savaičių. Derliaus nuėmimo technika tokia pažangi, kad rinkimo metu pistacijos nenukrenta ant žemės. Riešutai mechaniniu būdu nukrečiami nuo medžių ir sugaunami specialiais rėmais. Vėliau riešutai kepinami ir sūdomi.