aA
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) – viena nedaugelio valstybės institucijų, kurių vadovų turto deklaracijų duomenys visuomenei neprieinami. Kiekvienas gali pasižiūrėti, kiek turto deklaravo prezidentė, kiekvienas Vyriausybės ar Seimo narys, jei yra ūpo – dažnai rasite ir pasirinkto teisėjo ar kokio menkai žinomo rajono politiko turto deklaraciją. Bet ne VRK pirmininko ar šios komisijos narių.
Zenonas Vaigauskas
Zenonas Vaigauskas
© DELFI (R.Daukanto pieš.)

Tokią situaciją paradoksalia vadina ir pats VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas. Mat pati VRK viešina visų kandidatų į prezidentus, Seimo ar savivaldybių tarybų narius turto deklaracijų duomenis, o rinkimų prievaizdų turto deklaracijos visuomenei neprieinamos.

Z. Vaigauskas teigė ne sykį siūlęs pakeisti įstatymo nuostatą, pagal kurią VRK pirmininko ir narių turto deklaracijų duomenys nėra viešinami, tačiau Seimas šio pasiūlymo esą kažkodėl neišgirdo. Tiesa, VRK pirmininkas nepasinaudojo galimybe pačiam paprašyti, kad jo turto deklaracija būtų paviešinta – anot Mokesčių inspekcijos, tokią galimybę VRK vadovas turėjo.

VRK vadovo turtas „nėra kažkoks stebuklingas“

VRK pirmininkas ir jo kolegos, kaip ir daugelis valstybės tarnyboje dirbančių asmenų, privalo Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) kasmet teikti turto deklaracijas. Bet priešingai nei prezidentė Dalia Grybauskaitė, Seimo ir Vyriausybės nariai ar savivaldos politikai, VRK nariai turtus deklaruoja neviešai – jų VMI pateikti duomenys nepatenka į viešai skelbiamas turto deklaracijų suvestines. Mat įstatymas to paprasčiausiai nenumato.

„Aš gi deklaruoju VMI savo turtą ir pajamas. O kodėl jie to neskelbia – man sunku pasakyti“, - DELFI sakė Z. Vaigauskas.

Jis teigė pasisakantis už visišką VRK narių turto deklaracijų viešumą ir ne sykį tai siūlęs Seimui. Bet nesėkmingai.

„Mano supratimu, turėtų ir VRK ten būti. Ir siūliau savo laiku. Bet kodėl neįrašė – man keista. Jeigu mūsų kandidatai deklaruoja, ir mes puikiausiai galime deklaruoti“, - stebėjosi Z. Vaigauskas.

Paklaustas, koks yra jo paties užgyventas turtas, VRK pirmininkas teigė tikslių skaičių nepamenantis, tačiau patikino, kad jie nėra įspūdingi.

„Nėra kažkoks stebuklingas tas turtas. Turiu butą Vilniuje. Būtų geriausiai, jeigu deklaracija būtų skelbiama viešai“, - sakė Z. Vaigauskas.

V.Kurpuvesas: įstatymą reikia keisti

Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkas Vytautas Kurpuvesas DELFI teigė, jog įstatymą reikia taisyti, kad VRK vadovo ir komisijos narių turtai būtų vieši.

„Aišku, nenormalu. Turi būti viešinama, logiškai mąstant“, - sakė V. Kurpuvesas.

VMI: niekas nedraudė patiems paprašyti deklaracijų paviešinimo

VMI viršininko pavaduotoja Vilma Vildžiūnaitė DELFI teigė, jog VRK nepatenka tarp institucijų, kurių vadovų turto deklaracijų duomenis privalu skelbti viešai.

„VRK pirmininkas, pavaduotojas, nariai ir šių gyventojų šeimų nariai, esantys nuolatiniais Lietuvos gyventojais, turi deklaruoti turtą, tačiau minėtų asmenų deklaracijų duomenys, pagal įstatymą, nėra viešai skelbiami. Viešai skelbti privaloma tas pareigas einančių asmenų ir jų šeimos narių turto deklaracijų duomenis, kurios yra nurodytos Turto deklaravimo įstatymo 10 straipsnyje“, - aiškino V. Vildžiūnaitė.

Tiesa, niekas nedraudė Z. Vaigauskui ir VRK nariams patiems paprašyti, kad jų turto deklaracijų duomenys būtų paviešinti.

„VRK pirmininko, pavaduotojo, narių ir šių gyventojų šeimų narių turto deklaracijų duomenys gali būti skelbiami jų pačių pageidavimu, valstybės lėšomis“, - pažymėjo VMI viršininko pavaduotoja.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.