aA
Prezidentė Dalia Grybauskaitė patvirtino, kad formuoti valdančią daugumą siūlė ir antrą vietą rinkimuose užėmusiai Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams. Lankydamasi Rukloje šalies vadovė sakė siūliusi koaliciją formuoti pirmą ir antrą vietą rinkimuose užėmusioms partijoms.
D.Grybauskaitė formuoti daugumą siūlė ir konservatoriams
© A.Pliadžio nuotr.

„Galiu pasakyti, kad visos pirmųjų vietų laimėtojos turėjo tokią galimybę, su jomis buvo kalbėta. Pirma, antra vieta – visada yra tarp laimėjusiųjų pagal mandatų skaičių. Tiktai būtent socialdemokratai suformavo daugumą“, - trečiadienį žurnalistams sakė prezidentė.

Kaip žinoma, Seimo rinkimuose pirmą vietą pagal mandatų skaičių užėmė socialdemokratai, antrą – konservatoriai.

"Neformalių pasvarstymų būta, bet iš mūsų pusės kelta sąlyga - koalicija be Darbo partijos", - BNS premjero A.Kubiliaus atsakymą trečiadienį perdavė V.Valentinavičius.

Valdančią daugumą formuoti ėmėsi socialdemokratai, sudarę koaliciją su Darbo partija, partija „Tvarka ir teisingumas" bei Lietuvos lenkų rinkimų akcija.

Prezidentė antradienį pateikė socialdemokratų lyderio Algirdo Butkevičiau kandidatūrą į premjero pareigas. Pirmadienį šalies vadovė susitiko su A. Butkevičiumi Prezidentūroje – tuomet ji pareiškė, kad socialdemokratai vieninteliai sugebėjo suformuoti daugumą, nors toks pasiūlymas buvo pateiktas ir kitų partijų attsovams.

„Socialdemokratai gavo daugiausiai mandatų Seime ir tik jie vieninteliai sugebėjo suformuoti daugumą. Tai norėčiau akcentuoti, nes pasiūlymas formuoti daugumą buvo siūlomas ir kitiems. Todėl būtent šios partijos vadovą teiksiu rytoj kandidatu į ministro pirmininko poziciją“, - pirmadienį sakė prezidentė.

Klausiama apie Darbo partijos kandidatus į ministrus, D. Grybauskaitė sakė nenorinti diskutuoti apie konkrečias pavardes. Kol kas viešai skelbiama, kad švietimo ir mokslo ministrės pareigas nuo Darbo partijos galėtų užimti Virginija Baltraitienė, socialinių reikalų ir darbo – Loreta Graužinienė.

„Aš nenorėčiau dabar diskutuoti apie konkrečias pavardes, mes kalbėsime su būsimu ministru pirmininku, jeigu jį patvirtins Seime, apie konkrečias kandidatūras po to, kai jau tai bus galima daryti, kai pradės laikrodis tiksėti – po jo patvirtinimo per 15 dienų. Dabar apie tai kalbėti anksti“, - sakė prezidentė.

Ji pakartojo, kad iš ministrų bus reikalaujama profesionalumo, kompetencijos atitinkamoje srityje, skaidrumo ir mokėti vieną iš trijų darbinių Europos Sąjungos kalbų.

„Pagrindiniai reikalavimai ministrams bus profesionalumas ir srities žinojimas, į kur norėtų eiti, skaidrumas, tai yra, interesų konflikto nebuvimas, ir vienos iš trijų darbinių Europos Sąjungos kalbų žinojimas, nes tam ministrui reikės vadovauti 2013 m. antroje pusėje Europos Sąjungai tos srities visiems ministrams ir visai sričiai. Taigi tas reikalavimas taip pat bus labai svarbus“, - teigė šalies vadovė.

D. Grybauskaitė sakė asmeniškai susitiksianti su kiekvienu kandidatu. „Ir, be jokios abejonės rinksiuosi iš kelių“, - sakė prezidentė.

Paklausta, ar egzistuoja galimybė tvirtinti A. Butkevičiaus Vyriausybę be vieno ar keleto ministrų, D. Grybauskaitė teigė paprastai pasinaudojanti visomis galimybėmis, kurias leidžia įstatymai.

„Jūs turbūt pastebėjote, kad visomis galimybėmis, kurias leidžia įstatymai, prezidentė naudojasi“, - sakė prezidentė.

DELFI primena, kad prezidentė D. Grybauskaitė trečiadienį lankėsi Lietuvos kariuomenės padaliniuose Rukloje ir pasveikino karius su artėjančia Lietuvos kariuomenės diena:

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.