aA
Visuomenė vis labiau sensta, bet slaugos paslaugos namuose atliekamos formaliai - su retomis išimtimis taip yra visoje Lietuvoje. Visi bandymai pakeisti padėtį atsimuša į Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) sienas, rašo „Lietuvos žinios“.
Kur dingsta valstybės pinigai, skirti slaugai?
© DELFI / Valdas Kopūstas

Iš lovos nebepasikeliantį pacientą poliklinikos slaugytoja aplanko vos kartą per mėnesį, mat dažniau to daryti neapsimoka. Juk vieno slaugos reikalingo paciento priežiūrai skiriami tik 63 litai per mėnesį, nepriklausomai nuo to, kiek kartų jis bus aplankytas.

Vilniaus miesto savivaldybės Gyventojų slaugos ir globos reikalų komisijos pirmininkės Rūtos Vanagaitės duomenimis, slaugai į namus kasmet iš valstybės biudžeto skiriama 15 mln. litų, bet panaudojami vos 5 milijonai. "Pradėjusi ieškoti, kur šie pinigai nukeliauja, buvau ir SAM. Ten man pasakė, kad jie nueina kitoms paslaugoms, nes slaugai į namus nėra poreikio", - piktinosi R.Vanagaitė. Tačiau, jos teigimu, kiekvienoje Vilniaus poliklinikoje vien paliatyvios slaugos reikalingų pacientų - ne šiaip gulinčių, o mirštančiųjų - yra nuo 200 iki 400. Tuo metu paliatyviai slaugai Vilniuje tėra 30 vietų, paskirstytų po įvairias ligonines.

Vilniaus Centro poliklinikos Slaugos, paliatyviosios medicinos ir socialinių paslaugų klinikos darbuotojai prižiūri apie 450 pacientų, kuriems nustatytas specialusis slaugos poreikis, ir dar apie 100 paliatyvių pacientų. Klinikos vedėja Renata Kudukytė-Gasperė pasakojo, kad turima nemažai ir tokių pacientų, kurie slaugomi vien vadovaujantis šeimos gydytojo siuntimu. "Artimieji kreipiasi, kad ligoniui atsirado pragulos ar žaizdos, ir gavę raštišką gydytojo siuntimą skubame pas juos", - sakė R.Kudukytė-Gasperė. Tačiau tokiu atveju poliklinika negauna jokio finansavimo, net tų varganų 63 litų, mat žmonėms padedama nelaukiant Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos sprendimo dėl specialiojo slaugos poreikio, ilgai trunkančios biurokratinės procedūros pabaigos. Juolab kad tarnyba gali ir nenustatyti slaugos poreikio, mat tai susiję su papildomais pinigais žmogui, daugiau kaip 700 litų per mėnesį.

R.Vanagaitė pasakojo, kad jos vadovaujama Vilniaus miesto savivaldybės Gyventojų slaugos ir globos reikalų komisija maždaug prieš pusmetį kreipėsi į SAM, prašydama padidinti slaugos namuose įkainį 3-4 kartus. Ministerija atsakė, kad to daryti nenumatoma.

Valstybinėje ligonių kasoje (VLK) pasiteiravus, kiek pinigų kasmet skiriama slaugai namuose ir kiek jų panaudojama, o jei nepanaudojama, kur tie pinigai nueina, gavome tokį VLK atstovo Kazio Žilėno atsakymą: "Informuoju, kad slaugos ir palaikomojo gydymo paslaugos apmokamos pagal faktines išlaidas. Mokėtina suma už faktiškai suteiktas asmens sveikatos priežiūros paslaugas pagal priimtas apmokėti sąskaitas (tūkst. litų) sudarė: 2008-aisiais - 2 661,9, 2009 m. - 5 858,5, 2010-aisiais - 5 195,8, tuo metu 2011 m. - 9.071, o 2012-ųjų sausio-spalio mėnesiais - 7 635,9 tūkst. litų. Tad teigti, kad pinigai lieka nepanaudoti, yra netikslu, nes visos skirtos lėšos panaudojamos visoms asmens sveikatos priežiūros paslaugoms apmokėti."

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.