aA
„Koalicija yra tvirta ir stabili. Ir dirbs sėkmingai“, - tokius žodžius tarė antradienį po koalicijos partnerių susitarimo išėjęs premjeras, socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius
© DELFI / Valdas Kopūstas

Jis teigia išsiaiškinęs, kad Darbo partija už siūlymą paskirti biudžeto projekto priėmimą gruodžio 20 d. nebalsavo ne dėl teisinio imuniteto naikinimo subtilybių, o dėl to, kad buvusios Vyriausybės paruoštame biudžeto projekte „darbiečiams“ nepatiko Valstybės investicijų programos lėšų skirstymas.

„Daugelis mūsų kolegų nebuvo supažindinti su biudžeto formavimo principais ir dėl to kilo tam tikrų klausimų. Pavyzdžiui, palyginimui – prie ankstesnių Vyriausybių, kai premjeras buvo Gediminas Kirkilas ar a.a. Algirdas Brazauskas, visi asignavimų valdytojai buvo tvirtinami pagal atskirą biudžeto eilutę. Dabar yra tvirtinama pagal atskiras programas. Tai aš manau dėl tam tikro komunikacijos trūkumo vyko tam tikri balsavimai kitokie“, - po susitikimo sakė A. Butkevičius.

Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas paaiškino plačiau: „darbiečiams“ netiko, kad Valstybės investicijų programoje lėšos yra skirstomos taip, jog Darbo partijai palankių rinkimų apygardų objektai beveik užmirštami – esą remiamos tik konservatoriškos apygardos, nes biudžeto projektą ruošė ankstesnė Andriaus Kubiliaus Vyriausybė.

Nori pinigų savo apygardoms

Valstybės investicijų programos lėšos yra iš dalies skiriamos iš biudžeto, tačiau daugiausiai tai europinės lėšos. Šios lėšos naudojamos įgyvendinant projektus transporto, aplinkos apsaugos, švietimo, visuomenės apsaugos, sveikatos ir kitose srityse.

Valstybės investicijų programa 2013 metams sudaro 4,749 mlrd. litų.

Darbo partija pasipiktino, jog dauguma lėšų iš šios programos tenka objektams tose apygardose, kuriose tradiciškai laimi konservatoriai, tuo tarpu „darbietiškoms“ apygardoms esą tenka ašaros.

„Yra Seimo nariai ir mes, kaip ir A. Butkevičius sako... Aš irgi ketverius metus buvau savo apygardoje ir apygardoje nė vienas objektas negavo nė vieno lito asignavimų. Manau, kad taip negerai. Yra ir kitų Seimo narių, kurie dirba savo apygardoje su savo rinkėjais ir negauna. Tai jeigu šitas biudžetas yra konservatorių, kodėl mes turime vykdyti tolimesnę konservatorių politiką? Štai apie ką buvo kalbama“, - teigė V. Uspaskichas.

Anot Darbo partijos pirmininko, koalicijos partneriai sutars, kaip perskirstyti šiuos pinigus.

„Mes sutarėme, kad keturi koalicijos partneriai susirinks, pristatys visų objektų asignavimų gavėjus ir tada žiūrėsime, kaip galima tose ribose ieškoti galimybių perskirstyti. Man šitas pokalbis šiandien patiko“, - pridūrė Darbo partijos pirmininkas.

„Yra pasakyta, kad yra galimybė pakeisti asignavimų gavėjus pagal dabartinės koalicijos Seimo narių poreikius, norus, efektyvumą ir taip toliau. Mūsų Seimo nariai, kurie dalyvavo vienmandatėse apygardose, jiems turbūt klausimų užduoda gyventojai, valstybinių įmonių atstovai, kitų asignavimų gavėjai, jie turi atsakyti į klausimą, kodėl tam rajonui, kur yra konservatoriai, skirtos lėšos, o mūsų – ne, nes čia „darbiečių“ ar socialdemokratų. Klausimas natūralus ir pagrįstas“, - sakė V. Uspaskichas.

Premjeras A. Butkevičius teigia neįvertinęs, kad koalicijos partnerių išsakytos pastabos telefonu gali būti tokios rimtos.

„Aš tikėjausi, kad man bus pasakyta. Vakar (pirmadienį – DELFI) šiek tiek kalbėjome telefonu, bet aš nepagalvojau, kad tai bus labai stipriai sureaguota. Manau, kad mes visa tai galėjome išsiaiškinti vakar vakare arba šiandien anksti ryte ir tokių atvejų nebūtų atsitikę“, - svarstė A. Butkevičius.

Tačiau, jo teigimu, kitų metų biudžeto projekte nebus didesnio lėšų perskirstymo, nes dėl Valstybės investicijų programos pakeitimų daryti nereikia – esą tam nebūtinas Seimo pritarimas.

Biudžetas ir teisinis imunitetas – visiškai nesusiję?

Abu koalicijos partneriai – A. Butkevičius ir V. Uspaskichas – taip pat sutartinai tvirtino, kad balsavimas dėl neliečiamybės bei balsavimas dėl biudžeto visiškai nesusiję.

„Visiškai šiandien apie tai nekalbėjome ir tikrai šitą klausimą visiškai atskyrėme ir nuo biudžeto, ir nuo Vyriausybės tolimesnio darbo“, - teigė A. Butkevičius.

„Jūs nesusiekite imuniteto su biudžetu. Tiesiog šiomis dienomis svarstoma tas ir tas“, - antrino ir V. Uspaskichas.

„Atskirkit – Darbo partija balsuos už biudžetą“, - aiškino Darbo partijos vadovas.

Klausiamas, ar vis tik tikėtina, kad jis praras teisinį imunitetą, V. Uspaskichas ėmė klausinėti, ar norima jo „nekaltybės“. Taip kartais juokais vadinamas parlamentarų teisinė neliečiamybė.

„Norit mano nekaltybės? Ne, gerbiamieji. Čia ne mano klausimas. Aš, aišku, balsuosiu, kad išlaikytų mano neliečiamybę, todėl kad esu nekaltas, nepaėmiau nė vieno cento, niekam nedaviau, niekam neliepiau klastoti buhalteriją ar dokumentus“, - aiškino politikas.

DELFI primena, kad antradienį „darbiečiai“, „tvarkiečiai“ ir lenkai nebalsavo už siūlymą paskirti biudžeto projekto priėmimą gruodžio 20 d., todėl iš esmės biudžeto priėmimas paskirtas socialdemokratų bei opozicijoje dirbančių konservatorių ir liberalų balsais.

„Darbiečiai“ taip pat beveik išnaudojo visą priemonių arsenalą ir iki ketvirtadienio nukėlė teisinės neliečiamybės svarstymą Darbo partijos pirmininkui V. Uspaskichui, vicepirmininkui V. Gapšiui bei buvusiai centrinės būstinės vadovei V. Vonžutaitei.

Konservatoriai prakalbo, kad Darbo partija šantažuoja socialdemokratus: siekdami, jog nebūtų panaikintas trijų Darbo partijos atstovų teisinis imunitetas, „darbiečiai“ esą nebalsuoja už biudžetą, tačiau priimti kitų metų finansinį planą pakanka ir socialdemokratų, konservatorių bei liberalų balsų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.