aA
Dienraštis "Nezavisimaja gazeta", remdamasis neįvardytais šaltiniais, pranešė, kad Rusijos tyrimo komitetas ketina aktyviai tirti versiją dėl rusų opozicionieriams Lietuvoje neva vestų seminarų apie valstybės perversmų rengimą.
Rusijos tyrėjai nusiteikę plėtoti versiją apie antivalstybinius seminarus Lietuvoje
© RIA/Scanpix

"Kaip "NG" tapo žinoma iš šaltinių Rusijos Tyrimo komitete, ten nusiteikę aktyviai tirti versiją apie Rusijos opozicijos veikėjams Lietuvoje vestus seminarus neva apie pasiruošimą oranžinei revoliucijai. "NG" išsiaiškino, kad paskaitos vyko visą vasarą, o jose pabuvoti spėjo apie 150 Rusijos piliečių. Vienas iš seminaro dalyvių išsamiai papasakojo, ko iš tiesų mokė tuose seminaruose. Ekspertai ir teisininkai nesupranta: paskaitų, už kurias žmones ruošiamasi persekioti, dabar galima klausyti bet kokioje Rusijos aukštojoje mokykloje", - ketvirtadienį rašo "Nezavisimaja gazeta".

Pasak šio dienraščio interneto svetainėje pateikiamos publikacijos, "pasirengimo oranžinei revoliucijos tema bus aktyviai plėtojama" Rusijos tyrimo komiteto nagrinėjamoje byloje.

"Pagal "NG" informaciją, atitinkamų parodymų tyrėjai reikalavo iš areštinėje esančio Konstantino Lebedevo. Jis, tyrimo duomenimis, galėjo būti matęs dalyvavusių kažkokiuose seminaruose Lietuvoje sąrašus. Tuos pačiuose, kuriuos Tyrimo komitetas įžvelgė grėsmė valstybės santvarkai ir rengimąsi oranžinei revoliucijai", - rašo "Nezavisimaja gazeta".

Pasak laikraščio, "organizatoriai nedarė jokios paslapties iš minėtų seminarų", juose "iš principo galėjo dalyvauti kiekvienas norintis".

Rusijos tyrimo komitetas gruodžio 11 dieną paskelbė turįs įrodymų, kad Rusijos piliečiai dalyvavo seminare Lietuvoje, skirtame planuoti "spalvotąsias revoliucijas".Komiteto atstovas spaudai Vladimiras Markinas buvo įvardijęs tris žmones, dalyvavusius seminare.

Lietuvos stebėtojai sakė, kad tai gali būti susiję su jau anksčiau Rusijos žiniasklaidoje skelbtais kaltinimais dėl nevyriausybinės organizacijos surengto seminaro apie rinkimų stebėjimą.

Tuo metu vienas iš Rusijos opozicijos lyderių, masinių neramumų rengimu kaltinamas Sergejus Udalcovas pareiškė, kad nėra pažįstamas su asmenimis, kurios įvardijo Tyrimo komitetas, ir pažymėjo, kad taip gali būt bandoma "papildyti" jo bylą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.