aA
Ar valdžios netekusių konservatorių gretose vėl užvirs kova dėl vedlio posto? Ko vertos užuominos apie bandymus nuversti Andrių Kubilių?
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Tokių klausimų kilo po šios partijos tarybos posėdžio, rašo „Lietuvos rytas“. Dalis konservatorių nepatenkinti Seimo rinkimų rezultatais ir partijos vadovybe, jos elgesiu. Šeštadienį vykusiame partijos tarybos posėdyje kai kurie parlamentarai atvirai ėmė kalbėti, kad reikia keisti A. Kubilių. Konservatoriai daugiamandatėje apygardoje neteko maždaug 40 tūkst. rinkėjų, palyginti su praėjusiais Seimo rinkimais, ir pralaimėjo "darbiečiams" bei socialdemokratams.

Prieš šį tarybos posėdį partijos Krikščionių demokratų frakcijos nariai, remiantys Ireną Degutienę, pateikė specialią rezoliuciją, kurioje teigiama, kad partija dėl valdžios pernelyg dažnai eidavo į "vertybinius kompromisus" su koalicijos partneriais, bet to neaiškino rinkėjams, kurių dalį atstūmė per rinkimus.

Kai kurie diskusijose kalbėję konservatoriai buvo nusiteikę itin kritiškai. „Pralaimėjome laimėtus rinkimus, sunaikinome vidurinę klasę. Pralaimėjome dėl išryškėjusio autokratinio valdymo. Kai mes esame valdžioje, skyrių mums nereikia. Vyriausybė ignoravo net Seimo frakcijos pasiūlymus kelti minimalų atlyginimą, nepateikė netgi šių metų biudžeto”, – rėžė parlamentaras Antanas Matulas. Politikas pareiškė, kad gegužę vyksiančiame suvažiavime jo atstovaujamas partijos Pasvalio skyrius nusiteikęs rimtoms permainoms.

„Lietuvos ryto” paprašytas patikslinti, ką turėjo galvoje, A.Matulas atsakė, kad, skyriaus manymu, partijai turėtų vadovauti kitas asmuo: „Mes turime pakankamai subrendusių politikų – ir Rasą Juknevičienę, ir Ireną Degutienę, ir Kazį Starkevičių.” Tačiau dauguma tarybos narių vis dėlto rėmė A.Kubilių. Partijos užkulisiuose irgi abejojama, kad prieš suvažiavimą vyksiančiuose visuotiniuose pirmininko rinkimuose kas nors sugebėtų mesti rimtą iššūkį dabartiniam vadovui.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.