aA
Didžiausią korupcijos bylą Lietuvoje nagrinėjančiame teisme paaiškėjo, kad kyšininkavimu kaltinami Trakų rajono politikai pasirūpino ne tik savo, bet ir jų atstovaujamų partijų gerove – pelningų užsakymų siekiantys verslininkai buvo verčiami skirti paramą partijoms.
Kyšininkavimu kaltinami Trakų politikai pasirūpino ir partijomis
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Baudžiamojoje byloje valstybinį kaltinimą palaikantis Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Linas Kuprusevičius pirmadienį Vilniaus apygardos teisme paskelbė, kad paramą gavo tuomečio mero Vytauto Petkevičiaus atstovaujama Naujoji Sąjunga (NS) ir buvusio mero pavaduotojo Sauliaus Raščiausko bei administracijos direktoriaus Leonardo Karnilos atstovaujama Liberalų ir centro sąjunga.

NS tuo metu vadovavo dabar po Darbo partijos (DP) sparnu besiglaudžiantis Seimo narys Artūras Paulauskas.

Pasak prokuroro, bendrovė „Dializės centras“ Liberalų ir centro sąjungai pervedė 10 tūkst. litų, o NS – 20 tūkst. Lt, tiesa, pusė šios sumos esą turėjo atitekti tuo metu sąskaitos banke neturėjusiai Lenkų rinkimų akcijai.

Tai tik lašas jūroje, palyginus, kiek V. Petkevičius, L. Karnila ir S. Raščiauskas turėjo gauti iš „Dializės centro“ – už pelningą sandorį su savivaldybe politikai siekė asmeniškai gauti 70 tūkst. Lt.

Kyšininkavimu kaltinami V. Petkevičius ir L. Karnila iki šiol yra Trakų rajono tarybos nariai, o S. Raščiauskas – dabartinio mero Vinco Kapočiaus patarėjas.

Korupcijos Trakų rajono savivaldybėje bylą nagrinėjančiame Vilniaus apygardos teisme valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras L. Kuprusevičiaus pirmadienį toliau sakė savo baigiamąją kalbą – prokuroras išsakė savo poziciją dėl dar trijų kaltinamiesiems inkriminuojamų nusikalstamų veikų.

Byloje yra net 11 epizodų – prokuroras jau pagarsino 9, dar 2 jis įvardys kitą pirmadienį (anksčiau kaltinamiesiems inkriminuojamų nusikaltimų aprašymą galite rasti DELFI straipsniuose – 1-3 ir 4-6 epizodai).

Šilumos tinklų patalpas sutiko išnuomoti tik gavę pažadą, jog bus remiamos ir partijos

Pasak prokuroro, ikiteisminio tyrimo metu Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai nustatė, o vėliau šie įtarimai pasitvirtino ir teisme, kad V. Petkevičius, S. Raščiauskas ir L. Karnila reikalavo, o vėliau ir priėmė kyšį kitų naudai už teisėtą veikimą vykdant įgaliojimus.

Bylos duomenimis, dar 2006-aisiais bendrovė „Dializės centras“ Trakų savivaldybei pateikė raštą, kuriuo buvo prašoma išnuomoti „Trakų šilumos tinklai“ patalpas chemodializės klinikai.

Pasak prokuroro, tik 2007 m. spalį politikai pradėjo vesti derybas su „Dializės centro“ generaliniu direktoriumi Rolandu Žilinsku ir bendrovės Vilniaus filialo direktoriumi Mindaugu Kirliu. Susitikimų savivaldybėje ir restorane „Trakų Dvarkiemis“ buvo sutarta, kad bendrovė sumokės 100 tūkst. Lt kyšį už galimybę išsinuomoti patalpas.

Administracijos direktorius L. Karnila pareikalavo, kad dalis pinigų – 30 tūkst. Lt – būtų pervesta partijoms, o likusi politikams atitektų grynais. Partijoms skiriami pinigai turėjo būti įvardijami kaip parama.

Už tai „Dializės centrui“ patalpos buvo išnuomotos 17 metų.

Pasak prokuroro, pas L. Karnilą buvo rastas lapas, ant kurio buvo užrašyti kyšio faktą patvirtinti užšifruoti duomenys: „dializė 10+10+10=30, liko 70“.

„Kol bendrovė nesiūlė paramos, reikalai savivaldybėje nė kiek nejudėjo į priekį, o kai tik sutiko mokėti, iš karto problemos išsisprendė“, – sakė valstybinis kaltintojas.

Prokuroras pabrėžė, kad vieno slapta užfiksuoto pokalbio metu tuometis meras V. Petkevičius savo „bendražygių“ L. Karnilos ir S. Raščiausko klausė, ar „Dializės centras“ negalėtų visų pinigų sumokėti grynaisiais. Be to, meras savo kolegą L. Karnilą ragino būti atsargesniam – administracijos direktorius buvo prisipažinęs, kad bendrovės vadovų asmeniškai nepažįsta.

L.Karnila: nu bet aš labai gražiai, partijai

„Būk atsargesnis, kai su nepažįstamais šneki“, – V. Petkevičiaus žodžius citavo L. Kuprusevičius.

„Nu bet aš labai gražiai, partijai“, – pasak prokuroro, tada atsakė L. Karnila.

Iš slapta užfiksuotų pokalbių taip pat paaiškėjo, kad kartą „Dializės centro“ Vilniaus filialo vadovui M. Kirliui paskambinęs L. Karnila paprašė telefonu nekalbėti apie pinigus.

„Kito pokalbio metu L. Karnila jo paklausė, ar jau pervedė sutartas sumas, už tai pažadėjo padaryti palankesnes nuomos patalpų sąlygas – gavus pirmąją kyšio dalį buvo nuspręsta prailginti nuomos sutarties laiką nuo 15 iki 17 metų“, – pabrėžė prokuroras.

„30 jau yra, o 70 – mūsų“, – slapta užfiksuotus kaltinamojo „bendražygiams“ sakytus žodžius citavo L. Kuprusevičius, kai pinigai buvo pervesti partijoms.

„Teisme L. Karnila aiškino, kad apie paramą partijoms pirmieji prakalbo bendrovės atstovai, tačiau duomenys rodo ką kita – kol nebuvo sutarta dėl kyšio, nebuvo jokios kalbos apie patalpų nuomą“, – prokuroras pažymėjo, jog „Dializės centras“ niekada nebuvo rėmęs jokių partijų.

Pasak prokuroro, iš verslininkų 20 tūkst. Lt gavusi NS praėjus 2 mėnesiams po pinigų pervedimo juos grąžino „Dializės centrui“.

Šiame epizode kaltinimai yra pareikšti ne tik Trakų politikams, bet ir bendrovei „Dializės centras“ (kaip juridiniam asmeniui) bei jos vadovams R. Žilinskui ir M. Kirliui.

Rūpėjo ne gyventojų gerovė, o kaip gauti kuo didesnį kyšį

L. Karnilai ir S. Raščiauskui taip pat pateikti kaltinimai dėl kyšio reikalavimo iš bendrovei „Secundum“ atstovaujamo Prano Vytauto Pulausko – nustatyta, kad politikų kišenę turėjo papildyti 200 tūkst. Lt. Tiesa, verslininkas L. Karnilai perdavė tik 10 tūkst. Lt. Vokas su perduotais pinigais buvo rastas pas L. Karnilą.

Tokią sumą kaltinamieji turėjo gauti už tai, kad savivaldybė parduos Kudrionių kaime bendrovei „Trakų paslaugos“ priklausančias patalpas už mažiausią galimą kainą – 2 mln. 520 tūkst. Lt.

„Du penki du plius du, iš viso – du septyni du“, – L. Karnilos verslininkui pasakytus žodžius teisme citavo prokuroras. Pasak jo, L. Karnilai ir S. Raščiauskui koją galėjo pakišti dar vienas verslininkas, taip pat panoręs įsigyti geroje vietoje esančias patalpas – dėl to politikai ragino V. Pulauską paskubėti.

„Jie labai pergyveno, kad oficialiai atsiradus antrajam pirkėjui gali tekti skelbti konkursą ir taip prarasti 200 tūkst. Lt – tai parodo, kad jokie Trakų rajono žmonių reikalai ir gerovė jiems nerūpėjo, o rūpėjo tik kaip gauti kuo didesnį kyšį“, – pažymėjo Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras.

Pasak jo, kai buvo sutarta dėl sandorio ir pasirašyta sutartis, verslininko atstovaujami klientai iš užsienio turėjo sumokėti pradinį įnašą – daugiau kaip milijoną litų. Tačiau to nepadarė ir pažeidė sutarties sąlygas. Tačiau verslininkas nusprendė „ištaisyti klaidą“ – atvežė 10 tūkst. Lt už tai, kad būtų pratęstas terminas pradiniam įnašui sumokėti.

„Jie iš užsienio, tai įrodymas, kad netuščiažodžiavimas, tai tik pradžiai“, – duodamas pinigus sakė V. Pulauskas.

Iš anksto nusprendė, iš ko pirks gatvių valymo mašiną

L. Karnilai ir S. Raščiauskui taip pat pateikti kaltinimai dėl 13 tūkst. 800 Lt (4 tūkst. eurų) kyšio priėmimo.

Bylos duomenimis, dar 2007-ųjų spalio 1-osios rytą susitikimo su bendrovės „Baltic faber“ direktoriumi Juliumi Urbanavičiumi L. Karnila pažadėjo, jog bus organizuojamas viešojo pirkimo konkursas ir jis padarys taip, kad bendrovė „Trakų paslaugos“ nupirktų būtent J. Urbanavičiaus vadovaujamos bendrovės siūlomą gatvių valymo mašiną. Žinoma, ne už dyką.

Po šio pokalbio J. Urbanavičius savivaldybės administracijos direktoriui elektroniniu paštu atsiuntė trijų bendrovių, kurios turėtų dalyvauti konkurse, pavadinimus. Maždaug po savaitės L. Karnila „Trakų paslaugų“ valdybos posėdžio metu pasiūlė kvietimus pateikti pasiūlymus parduoti gatvių valymo mašiną išsiųsti J. Urbanavičiaus nurodytoms bendrovėms.

Paaiškėjo, kad tik „Baltic faber“ prekiavo specializuotomis gatvių valymo mašinomis.

Jau kitą dieną L. Karnila ir S. Raščiauskas sutarė, kad už šią paslaugą verslininkas sumokės 4 tūkst. eurų.

Kai „Baltic faber“ konkursą laimėjo, administracijos direktoriui ir mero pavaduotojui verslininkas perdavė 13 800 Lt kyšį.

Ikiteisminio tyrimo metu pas teisėją apklaustas L. Karnila neslėpė, kad su S. Raščiausku buvo suinteresuoti gatvių valymo automobilį pirkti iš vienintelio šaltinio ir „Baltic faber“ vadovui užsiminė apie paramą partijai, o asmeninės naudos esą negavo.

Paskelbs, kokias bausmes skirti kaltinamiesiems

Trakų korupcijos bylą nagrinėjanti Vilniaus apygardos teismo teisėja toliau posėdžiaus pirmadienį – planuojama, kad prokuroras baigs įvardyti dar du kaltinamiesiems inkriminuojamus nusikaltimus bei pasiūlys bausmes. Po to kalbas turėtų sakyti advokatai, kaltinamiesiems taip pat bus suteiktas paskutinis žodis.

Šioje byloje prokurorai kaltinimus yra pareiškę 14 fizinių ir 5 juridiniams asmenims. Teismui dėl galimai padarytų nusikalstamų aiškinasi verslininkė Gaudenta Sakalauskienė, L. Karnila, S. Raščiauskas, V. Petkevičius, Juozas Baltmiškis, Valdas Dzikevičius, Trakų nusikalstamo pasaulio šulu tituluojamas Stanislovas Narkevičius („Narkuša“), Kęstutis Biekša, Algimantas Visockis, J. Urbanavičius, R. Žilinskas, P. V. Pulauskas, Danė Gudelienė ir M. Kirlys.

Be to, baudžiamojon atsakomybėn taip pat yra patrauktos bendrovės „Elektros pasaulis“, „Altitudė“, „Vilungė“, „Baltic Faber“ ir „Dializės centras“.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.