aA
Seimo vicepirmininkas, socialdemokratas Algirdas Sysas siūlo pakeisti valstybės tarnautojų darbo apmokėjimo tvarką, nustatant didesnius atlyginimo koeficientus Seimo narių padėjėjams-sekretoriams bei frakcijų referentams.
Algirdas Sysas, Viktoras Uspaskichas, Algirdas Butkevičius
Algirdas Sysas, Viktoras Uspaskichas, Algirdas Butkevičius
© DELFI / Valdas Kopūstas

„Įstatymo projekte numatomas kategorijų suvienodinimas papildomai iš biudžeto darbo užmokesčiui pareikalautų apytiksliai 1,2 milijono litų metams“, - savo pasiūlymo aiškinamajame rašte teigia A. Sysas.

Seimo vicepirmininkas DELFI teigė, jog jo pasiūlymo priežastis – Seimo kanceliarijos sumažintos parlamentarų komandų algos. Esą kanceliarija apsižiūrėjo stokojanti pinigų ir pasinaudojo galimybe apkarpyti naujos kadencijos parlamentarų padėjėjų algas, ir taip politikų komandų nariai, palyginti su ankstesnio Seimo darbuotojais, buvo nuskriausti.

„Pernai didžioji dalis Seimo narių padėjėjų turėjo 12 kategoriją. Jų atlyginimas buvo maždaug 230 Lt didesnis. Po rinkimų Seimo kanceliarija turėjo didelius įsiskolinimus, nes reikėjo atsiskaityti su Seimo nariais, išmokėti išeitines darbuotojams. Tai paprasčiausiai visiems – ir seniems, ir naujai priimtiems – padėjėjams padarė mažesnę kategoriją, sumažino atlyginimus. Faktiškai niekam kitam Lietuvoje atlyginimų nemažino“, - aiškino A. Sysas.

Politikas siūlo Seimo narių padėjėjams-sekretoriams ir Seimo frakcijų referentams nustatyti vieną kategoriją, sykiu panaikinančią galimybę manevruoti ir karpyti algas. „Visada tų pinigų pritrūksta. Ir kad skaičiuojant kitų metų biudžetą tai neįvyktų, aš ir teikiu pasiūlymą, kad būtų skaičiuojama iš tų kategorijų, kuriose žmonės dirba, t.y. 11 ir 12. O ne skaičiuoti iš dešimtos, pagal kurią nedirba“ , - tęsė A. Sysas.

Pakeitimai, jei Seimas A. Syso pasiūlymui pritars, įsigalios nuo kitų metų sausio. Anot politiko, 1,2 mln. Lt – tai papildomas lėšų poreikis, lyginant su dabartine algų skaičiavimo Seime tvarka. O palyginti su ankstesnės kadencijos Seimo narių komandų atlyginimais, papildomų pinigų poreikis esąs kuklesnis.

„Jeigu lyginti su praėjusiais metais, reikėtų maždaug 300-400 tūkst. Lt. Nes pernai didižioji dalis padėjėjų – maždaug 260 iš 400 – turėjo 12 kategoriją ir gaudavo tokius atlyginimus“, - reziumavo A. Sysas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.