aA
Vilniaus apygardos teismas tęsia Darbo partijos bylos nagrinėjimą. Tiesa, su kliūtimis.
DP byla: su teisėja apsižodžiavę „darbiečiai“ išprašyti iš salės
© DELFI

Pirmadienio teismo posėdyje numatyta kaltinamųjų apklausa, kelių liudininkų parodymų pagarsinimas. Tačiau nuspręsta pakeisti teismo salę. Darbo partijos byla persikėlė į kur kas mažesnes nei įprasta patalpas.

Savo ruožtu norinčių stebėti teismo posėdį buvo kur kas daugiau nei įprastai. Palaikyti Viktoro Uspaskicho, Vytauto Gapšio ir Vitalijos Vonžutaitės atvyko kelios dešimtys „darbiečių”. Ankštoje teismo salėje visi norintys netilpo, daliai žiūrovų teko likti koridoriuje.

Teisėjų kolegija į posėdį vėlavo. Galiausiai atvykę teisėjai paprašė žiūrovų, kad šie paliktų salę. Tai sukėlė „darbiečių“ pasipiktinimą, keletas jų apsižodžiavo su posėdžiui pirmininkaujančia teisėja.

Teisėja pakeltu balsu išprašė žiūrovus iš salės. Murmėdami ir nepatenkinti, jie vis dėlto patalpą paliko.

Teisėja „darbiečius“ palygino su turgumi

Po pusantros valandos posėdyje padaryta pertrauka. Po jos „darbiečiai“ vėl bandė papildyti bylos stebėtojų gretas. Darbo partijos nariai papildomomis sėdimomis vietomis bandė apsirūpinti įsinešdami kėdes iš koridoriaus. Tai vėl supykdė posėdžiui pirmininkaujančią teisėją Daivą Pranytę-Zalieckienę. Ji kėdes įnešti uždraudė, „darbiečių“ elgesį išvadindama „turgaus aikšte“.

Po pertraukos paaiškėjo, kad Darbo partijos gynėjai prašo papildomai apklausti būrį aukštas pareigas partijoje užimančių „darbiečių“. V. Uspaskichas vėl prašo atlikti parašų ekspertizę krūvoje bylos dokumentų. Daugiausiai kvestionuojami bendrovės „Agomina“ dokumentai – prašoma nustatyti, ar šios įmonės dokumentuose bei juodosios buhalterijos kasos pajamų orderiuose iš tikrųjų pasirašė verslininkė Meilė Ruškulienė.

Darbo partijos lyderis prašo atlikti ir dar vieną parašų ekspertizę: siekiama nustatyti, ar bylos dokumentuose pasirašė Andžela Steponavičienė, ar nepalankius partijai parodymus davusi Nijolė Steponavičiūtė.

V. Uspaskichas taip pat prašo teismo skirti buhalterinę ekspertizę, siekiant įvertinti bylos medžiagą ir nustatyti, ar tikslūs teismui pateikti duomenys apie partijos buhalteriją.

Taip pat paprašyta atlikti skaitmeninių dokumentų ekspertizę – kaltinamieji teigė įtariantys, kad bylai panaudoti dokumentai galėjo būti iškreipti ar perdirbti taip, kad atitiktų kaltinimą.

Žiūrovai ir toliau erzino teisėją

Prokuroras Saulius Verseckas „darbiečių“ prašymams nepritarė.

Po dar vienos pertraukos byla persikėlė į didesnę salę, kurioje jau tilpo procesą stebėti norintys „darbiečiai“. Tiesa, jie ir toliau kėlė teisėjos D. Pranytės-Zalieckienės susierzinimą. Du „darbiečius“ dėl nuolatinio šurmuliavimo teisėja išvijo iš salės. Tiesa, jos reikalavimui palikti teismo patalpą pakluso tik vienas žiūrovas. Atnaujinus bylos nagrinėjimą, teisėjų kolegija paskelbė savo sprendimą dėl „darbiečių“ ir jų gynėjų pateiktų prašymų.

Prašymą apklausti papildomus liudytojus teismas atmetė. Atmestas ir prašymas atlikti buhalterinę ekspertizę. Teisėjų kolegijos nuomone, visi „darbiečių“ gynėjų keliami klausimai atsakyti ikiteisminio tyrimo metu.

V. Uspaskicho prašymai atlikti parašų ekspertizes taip pat nesulaukė teisėjų palaikymo, kaip ir prašymas skirti informacinių technologijų ekspertizę.

V. Uspaskichas neslėpė nepasitenkinimo tokiu teismo sprendimu. „Tikėjausi, kad prašymai bus patenkinti“, - teigė Darbo partijos lyderis, sykiu prašydamas pertraukos byloje. Politikas tvirtino, kad jam reikia daugiau laiko pasiruošti parodymų davimui.

Teisėja D. Pranytė-Zalieckienė teigė tai priimanti kaip V. Uspaskicho atsisakymą duoti parodymus.

DELFI primena, jog dalis kaltinimų šioje byloje gali būti panaikinta. Mat „darbiečiai” jungiasi su partija „Tvarka ir teisingumas”, ir teisiamos Darbo partijos, kaip juridinio asmens, gali nebelikti.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.