aA
Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius teigia, kad ankstesnis Lietuvos bendravimas su Rusija buvo nelankstus ir apsiribodavo tik teiginiais: laba diena, atlyginkite okupacijos žalą ir viso gero.
Linas Antanas Linkevičius
Linas Antanas Linkevičius
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Jo nuomone, tokia bendravimo taktika su Rusijos politikais neveiksminga, nors ministras pabrėžė nesiūlantis atsisakyti klausimo apie okupacijos žalos atlyginimą.

„Per tas 100 dienų turėjau keletą susitikimų su užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu. Vieną kartą susitikimome Miunchene, kitą kartą Briuselyje. Mes turime labai daug neišspręstų ir konfliktinių klausimų – tai yra objektyvu, mes jų nepakeisime per dieną. Bet aš jam pasiūliau: pabandykime padaryti ką nors teigiamo, kur mūsų interesai sutampa, galbūt per teigiamą darbotvarkę paveiksime tą neigiamą? Nes jeigu ištisai susitikę vienas kitam priekaištausime, kaip dažnai būdavo... Susitinkam: laba diena, grąžinkit okupacinę žalą, viso gero. Kaip ir viskas teisingai, aš nesišaipai, čia mūsų žmonių valia, referendumas, bet aš kalbu apie taktiką ir būdą“, - paskaitoje apie Lietuvos užsienio politiką teigė L. Linkevičius.

Ministras ketvirtadienį Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute skaitė paskaitą „Kas naujo Lietuvos užsienio politikoje?“

Pasak užsienio reikalų ministro, Rusija turi vis daugiau simpatikų NATO ir Europos Sąjungoje, nes daugelis valstybių linksta viską vertinti iš pragmatinių pozicijų. L. Linkevičius sako, kad tokia tendencija – interesai virš vertybių – jį truputį nervina bei neramina, tačiau tokios šiuo metu mados pasaulyje.

„Tai sudėtingas mūsų partneris. Kiek kartų didesnis, dabar neskaičiuosime. Ir matomumas pasaulyje nepalyginamas. Beje, jie turi labai daug simpatikų tarp mūsų klubo narių – Europos Sąjungoje, NATO, ką čia slėpti“, - kalbėjo L. Linkevičius.

Ministras teigė kiek artimiau bendravęs su Sergejumi Ivanovu ir Dmitrijumi Rogozinu ir iš bendravimo su jais galįs pasakyti, kad rusai nemėgsta pataikavimo, glotnumo bei vertina tiesų kalbėjimą.

„2002 m. mes pradėjome tokius intensyvesnius kontaktus su S. Ivanovu, kuris tada buvo gynybos ministras, paskui vicepremjeras, beje, buvo minimas tarp kandidatų į prezidentus. Tuomet pagal televizijos reportažų formatą jis buvo rodomas daugiau už Dmitrijų Medvedevą. Iš valstybinių televizijos kanalų buvo galima spėti, kokia situacija šalyje. Galiu pasakyti, kad S. Ivanovas yra pragmatiškas, konkretus žmogus, labai įdomus pašnekovas, mėgsta krepšinį. Dabar jis yra administracijos vadovas. Jis visada sakydavo: mes, rusai, priimame aiškias žinias“, - pasakojo L. Linkevičius.

Lietuvos diplomatijos vadovas taip pat sako savo partneriams dažnai aiškinąs, kad rusai yra „pakankamai garbingi žmonės ir priima aiškias žinias, jeigu jos pasakytos mandagiai ir neįžeidinėjant“.

„Tai faktas: jeigu bandai visą laiką pataikauti, tik teigiamai kalbėti, kaip daro kai kuie mūsų kolegos – tada nelabai gerbia. Ta pati patirtis su kolega, Rusijos ambasadoriumi prie NATO D. Rogozinu. Labai spalvinga asmenybė, labai įdomus žmogus, toks savotiškas ir, galima sakyti, nacionalistas. Bet su juo irgi kalbi, pasikeiti nuomonėmis per posėdžius, po to gali pasišnekėti, yra tam tikra, vadinkime, pagarba. Bet tikrai su juo visą laiką galima pasikalbėti ir tai normalu. Aš sakydavau mūsų kolegoms Europoje: jeigu jūs būsite tik geri, tik glotnūs, plauksite tik pasroviui, tai nieko nebus, jūs neužsiauginsite normalaus partnerio“, - pasakojo L. Linkevičius.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.