aA
Moterų ir vyrų lygių galimybių kontrolierė Aušrinė Burneikienė, šiuo metu einanti ir vaiko teisių apsaugos kontrolierės pareigas, teigia, kad Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga nutarė daugiau dėmesio skirti problemai, kai išsiskyrus sutuoktiniams apribojamas vaiko bendravimas su iki tol gerai pažinotais giminaičiais – seneliais, pusbroliais ir pusseserėmis.
Aidas Venckus, Laimutė Kedienė
Aidas Venckus, Laimutė Kedienė
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Tokią nuostatą kontrolierė išsakė pristatydama praėjusių metų Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigos ataskaitą Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetui, ją pakartojo ir parlamentarui Mečislovui Zasčiurinskui pasiteiravus dėl Laimutės Stankūnaitės ir jau mirusio Drąsiaus Kedžio dukters bendravimo su seneliais iš tėvo pusės.

„Kaip jūs vertinate teismo sprendimą dėl mergaitės (mažametės pavardė ištrinta - DELFI), turiu omenyje tą variantą, kad teismas nepritarė jos bendravimui su artimais žmonėmis?“ - klausė Darbo partijos atstovas M. Zasčiurinskas.

„Tai ir keliame klausimą dėl trečiųjų asmenų bendravimo su vaiku, kai tėvai gyvena skyrium. Šiuo atveju jau jie de facto gyvena skyrium. Iš tikrųjų problema yra ne tik dėl bendravimo su tėvais, bet ir dėl bendravimo su giminaičiais“, - atsakė A. Burneikienė.

Pasak kontrolierės, šiam tikslui Seimui siūloma priimti Civilinio kodekso pakeitimus, mat vaikams svarbus ir bendravimas su seneliais, tetomis, dėdėmis, pusbroliais bei pusseserėmis, kurie tam tikru vaiko gyvenimo metu galbūt buvo užmezgę glaudų psichologinį ryšį su mažamečiu.

„Pateikti Civilinio kodekso pakeitimų projektai. Kodėl tie pakeitimai dėl bendravimo su kitais giminaičiais yra svarbūs? Sprendžiant problemas man ir per trumpą laiką yra tekę susidurti su nereikalingomis ambicijomis tarp tėvų dėl bendrvimo su vaiku, tačiau visiškai nekreipiamas dėmesys į bendravimą su kitais giminaičiais – seneliais, dėmėmis, tetomis, pusbroliais, pusseserėmis, kurie tam tikru metu buvo labai artimoje aplinkoje, galėjo būti didelis psichologinis ryšys, o dėl tėvų kaprizų tas ryšys nutraukiamas“, - teigė A. Burneikienė.

DELFI primena, kad Raseinių rajono apylinkės teismas yra atmetęs Laimutės ir Vytauto Andriaus Kedžių prašymą nustatyti jų bendravimo su anūke tvarką, todėl jie su mažamete L. Stankūnaitės ir jų sūnaus D. Kedžio dukra gali bendrauti laiškais ir elektroniniu būdu.

Teismas prašymą atmetė motyvuodamas, jog atsižvelgia į vaiko nuomonę ir nenorą bendrauti su seneliais. Taip pat buvo konstatuota, kad Kedžiai ir mažametė nėra pasirengę susitikimams, seneliams trūksta teorinių ir praktinių žinių.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.