„Regitros“ duomenimis, 2019 m. pratęsti pažymėjimo galiojimą vėlavo 41,3 proc. vairuotojų, 2020 m. – 51,7 proc., 2021 m. – 47,4 proc., 2022 m. – 39 proc., o 2023 m. – 29,6 proc. Pirmieji šių metų mėnesiai rodo, kad situacija gerėja, tačiau netgi šiemet 28,4 proc. vairuotojų vėlavo laiku užsisakyti naują pažymėjimą.

Iš viso Lietuvoje vairuotojo pažymėjimą turi daugiau kaip 1,5 mln. gyventojų, iš kurių netgi trečdalis dokumento galiojimą praleidžia ir naują pažymėjimą užsisako tik tuomet, kai iš esmės dėl negaliojančio pažymėjimo nebetenka teisės vairuoti.

Anot specialistų, dažniausiai vairuotojai pradelsia užsisakyti naują dokumentą 1–3 dienas. Žinoma, du trečdaliai gyventojų dokumentų keitimų pasirūpina iš anksto. Nustatyta, kad pareigingiausi yra 65 metų ir vyresni vairuotojai, mat jie pažymėjimą užsisako likus vidutiniškai 15 dienų iki jo galiojimo pabaigos. Labiausiai delsia 30–40 metų vairuotojai, kurie dažniausiai dokumentų keitimu susirūpina likus 5–6 dienoms.

Eismas

Numatytos baudos

Vis dėlto policijos pareigūnai pabrėžia, kad tais atvejais, kai pažymėjimo galiojimas baigiasi arba yra sustabdomas, vairuotojas nebeturi teisės vairuoti, todėl to nepaisant jam gali būti taikoma ir administracinė atsakomybė bei bauda numatyta už vairavimą tam neturint teisės.

Kalbėdamas apie tvarką, kuri įsigalios nuo 2025 metų sausio 1 dienos, Lietuvos policijos Viešosios tvarkos biuro viršininkas Vytautas Grašys teigė, kad vairuotojų aplaidumo pareigūnai netoleruos, todėl užfiksavus pažeidimą, kad vairuotojas prie vairo sėdo neturėdamas tam teisės, nes jo vairuotojo pažymėjimas negaliojo, vairuotojui bus taikoma administracinė atsakomybė ir bauda nuo 30–50 eurų, o vairuotojas tęsti kelionės nebegalės.

„Jis turės pasirūpinti tiek savimi, tiek savo transporto priemone, kurią turės nuvairuoti kitas asmuo arba automobilis bus priverstinai nuvežtas. Jei vairuotojas bus sustabdytas antrą kartą, jis taip pat bus baudžiamas už vairavimą tam neturint teisės“, – sakė V. Grašys.

Jis taip pat nurodė, kad toks pažeidimas gali būti užfiksuotas ir automatinėmis baudų fiksavimo sistemomis.

„Sistemos, kurios užfiksuoja pažeidimus dėl negaliojančio privalomojo draudimo, negaliojančios techninės apžiūros ar padarius kitą pažeidimą, pavyzdžiui, viršijus greitį, jos prasisuks per „Regitros“ sistemą ir jei bus užfiksuota, kad vairuotojo pažymėjimas yra negaliojantis, toks asmuo susilauks atsakomybės ne tik už pažeidimus, bet ir už negaliojantį vairuotojo pažymėjimą“, – praeitą savaitę spaudos konferencijoje aiškino V. Grašys.

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 90

Užmaršiausiems – priminimai

Vairuotojams, kurie pamiršta patikrinti dokumentų galiojimo datas, patariama užsisakyti specialius priminimus, kurie gerokai anksčiau išsiunčiami vairuotojui telefonu arba elektroniniu paštu. Tokius priminimus galima užsisakyti tiek prisijungus prie „Regitros“ Vairuotojų protalo, tiek naudojantis privačių įmonių paslaugomis.

Automobilių istorijos ataskaitas teikianti įmonė „carVertical“ pranešime žiniasklaidai skelbė, kad šiemet sukūrė vairuotojams skirtą programėlę, kurioje ja besinaudojantys gali patikrinti visą su vairuotojo pažymėjimu ar turimomis transporto priemonėmis susijusią informaciją.

„Greitas gyvenimo tempas lemia, jog nemažai žmonių pamiršta laiku prasitęsti vairuotojo pažymėjimą. Šiais laikais jau nereikia nuolatos tikrinti fizinio dokumento, rinkoje esama nemažai skaitmeninių įrankių, vairuotojo pažymėjimo galiojimą sekančių už mus“, – sakė naujos programėlės visiems vairuotojų poreikiams „carOne“ verslo operacijų direktorė Gabija Gertienė.

Vis dėlto, prireikus vairuotojo pažymėjimą pakeisti nauju, vairuotojai privalo kreiptis į „Regitrą“. Tiesa, „Regitros“ atstovai taip pat pabrėžia, kad vairuotojams nėra privaloma atvykti į „Regitros“ padalinį, mat naują pažymėjimą galima užsisakyti ir internetu.

„Daugelis vis dar nustemba, kad vairuotojo pažymėjimą galima pasikeisti tiesiog internetu, o nuotraukas ir parašus „Regitra“ pasiima tiesiai iš Gyventojų registro. Vykti į padalinį nereikia net ir norint atsiimti dokumentą, nes jį galime pristatyti tiesiai į namus arba artimiausią paštomatą“, – sako „Regitros“ Paslaugų valdymo ir vystymo departamento direktorius Tautvydas Paliulis.

2023 m. „Regitra“ išdavė daugiau nei 220 tūkst. vairuotojo pažymėjimų. Trečdalis jų buvo užsakyti internetu.