Nors iš pažiūros tai savadarbės technologės, jos labai efektyvios ir nuolat tobulinamos. iš kitos pusės, toks tankas gana dažnai būna vienkartinis. jie naudojami lydint milžiniškas narkotikų partiją sienos link ir paskui tiesiog užkasami. Nepaisant to, pasaulis nestovi vietoje.

Vienas Meksikos narkotikų kartelis neseniai ėmė naudoti improvizuotą šarvuotį, šnekamojoje kalboje vadinamą „narkotanku“, kurio priekinę dalį dengia kažkas panašaus į metalinį skydą. Tai primena vadinamuosius „narvus“ – grotinius stogelius, montuojamus ant tankų ir kitų šarvuočių abiejose Ukrainos konflikto pusėse (pastaruoju metu jie matomi ir ant Izraelio tankų). Šie skydai pirmiausia skirti papildomai apsaugai nuo dronų, ir Meksikos karteliai juos pradėjo reguliariai naudoti susidūrimuose su vyriausybės saugumo pajėgomis ir tarpusavyje.

Minėtasis meksikiečių šarvuotis – modifikuotas sunkvežimis „Dodge Ram“ su keturių durų kabina, kurio gale sumontuota improvizuota šarvuota konstrukcija, panaši į dėžę su angomis, pro kurias viduje esantys asmenys gali šaudyti iš trumpavamzdžių šautuvų. Tai vienas iš trijų narkotankų, dalyvavusių Meksikos karinių pajėgų pasaloje šalies Chalisko (Jalisco) valstijoje kiek daugiau nei prieš savaitę. Cártel de Jalisco Nueva Generación (CJNG), arba Chalisko naujosios kartos kartelis, lapkričio 19 d. surengė išpuolį, kurio metu, kaip pranešama, buvo skubiai įrengtos kelių užtvaros, siekiant apsunkinti vyriausybės pastiprinimo atvykimą.

Remiantis žiniasklaidos pranešimais, žuvo mažiausiai trys Meksikos kariai, o dar trys neįvardyti asmenys buvo sužeisti. Neaišku, kiek aukų patyrė kartelis, tačiau per susišaudymą buvo sunaikintas „Dodge Ram“ su „narvu“ virš kabinos.

„Incidentas išskirtinis dėl įžūlaus CJNG išpuolio prieš SEDENA [Secretaría de la Defensa Nacional, arba Nacionalinės gynybos sekretoriatas] pajėgas“, – paskelbtoje monografijoje apie incidentą rašo privati Kalifornijoje įsikūrusi tyrimų ir analizės firma „C/O Futures“. Tačiau „mūsų susidomėjimas krypsta į „narvą“, sumontuotą ant CJNG IAFV [improvizuota šarvuota kovos mašina], kuri buvo sunaikinta per susišaudymą... o vėliau perimta federalinės valdžios“.

Narkotankai, vietos gyventojų dar vadinami „monstruos“ („monstrais“), jau daugiau nei dešimtmetį garsėja kaip Meksikos narkotikų karų ypatybė. Šiandien CJNG ir kiti karteliai dažniausiai naudoja modifikuotus pikapus, visureigius ir panašaus tipo sunkvežimius. Iki šiol nebuvo užfiksuota kita transporto priemonė, kuri būtų turėjusi į „narvą“ panašius šarvus, dengiančius kabiną ir variklio dangtį.

Panašūs šarvai pirmą kartą pasirodė ant Rusijos tankų rengiantis invazijai į Ukrainą 2022 m., tačiau dabar jie plačiai naudojami abiejose šio konflikto pusėse.

Izraelio tankai „Merkava“ su panašiais šarvuotais skydais pasirodė po spalio 7 d. „Hamas“ įvykdytų teroristinių išpuolių ir nuo to laiko naudojami Gazos Ruože.

Tikrasis šių skydų veiksmingumas tebėra diskusijų objektas, o „narvas“ (angl. „cope cage“) iš pradžių buvo sugalvotas kaip paniekinamas terminas. Vis dėlto mūšiai Ukrainoje parodė, kad jie neblogai apsaugo nuo ginkluotų dronų, įskaitant vadinamuosius „kamikadzes“ ir komercinio tipo dronus. Papildomas skydas taip pat gali suteikti šiokią apsaugą nuo visų kitų iš viršaus vykdomų atakų, įskaitant atakas panaudojant pėstininkų prieštankinius ginklus, pavyzdžiui, granatsvaidžius arba rankines granatas.

Ukrainos pajėgos pademonstravo ypatingą gebėjimą panaudoti dronus taip, kad „narvuoti“ šarvuočiai negalėtų nuo jų apsisaugoti. Dabar vadinamieji „pirmojo asmens vaizdo“ (FPV) dronai kamikadzės – tipiškai itin manevringi komerciniai kvadrokopteriai su improvizuotomis kovinėmis galvutėmis, kurie trenkiasi tiesiai į taikinį ir iš karto sprogsta – pasirodė esantys labai pravartūs bandant prasibrauti pro šiuos specialius skydus.

CJNG narkotankas su šarvuotu priekiu atrodo dar įdomesnis atsižvelgiant į tai, kad Meksikos vyriausybė nenaudoja ginkluotų dronų, kuriems įveikti ir skirti šie skydai.

„Virš CJNG transporto priemonės kabinos ir variklio dangčio sumontuotas narvas [yra] specialiai skirtas apsaugoti ją nuo priešiškų ginkluotų dronų antskrydžių, – rašė „C/O Futures“. – Verta pažymėti, kad Teokaltičė (Teocaltiche), kur įvyko pasala, yra ginčytina teritorija tarp CJNG ir Cártel de Sinaloa (CDS). Nuo 2023 m. balandžio CDS naudoja ginkluotus dronus bombardavimui iš oro, ir jau anksčiau Teokaltičėje buvo surengusi pasalą CJNG mobiliajam elementui.“

Meksikos narkotikų karteliai daugelį metų naudoja ginkluotus komercinius dronus, įskaitant kamikadzių tipo ir pritaikytus numesti nedidelius improvizuotus šaudmenis, apie ką „The War Zone“ jau rašė ir anksčiau. CJNG, kuri, kaip matyti toliau pateiktame vaizdo įraše, garsėja puikia ginkluote ir organizuotais karinio pobūdžio daliniais, buvo savotiška pradininkė ir viena iš pirmųjų išmėgino dronų galimybes Meksikos narkotikų karuose.

„Kaip grupė pradėjome treniruotis dar 2021 metais, bet tik šiemet pradėjome veikti, – „The Daily Beast“ pasakojo anoniminis CJNG „Operadores Droneros“, arba dronų operatorius, anksčiau šiais metais paskelbtame straipsnyje. – Viskas priklauso nuo to, kokį droną naudojame, bet galime būti už kelių kilometrų ir patvirtinti, kad jie [varžovai] yra prie tam tikro namo ar transporto priemonės, o tada paleisti droną su sprogmenimis.“

Dabar karteliai dronus įprastai naudoja Meksikos saugumo pajėgoms ir kitų kartelių nariams atakuoti.

„Šiais metais užfiksuota 260 tokių incidentų [kartelių dronų atakų], – rugpjūtį rašė „CBS News“. – Tačiau net ir toks įvertinimas gali būti per kuklus: kai kurių vakarinės Mičoakano (Michoacan) valstijos dalių gyventojai pasakoja, kad bombas mėtančių dronų atakos – kone kasdienis įvykis.“

Apskritai paėmus, vargu ar stebina tai, jog Meksikoje atsirado narkotankas, aprūpintas „narvu“.

Visa tai, žinoma, susiję su platesnėmis pasaulinėmis tendencijomis, nes nevalstybiniai veikėjai ir nacionalinės kariuomenės vis dažniau naudoja ginkluotus dronus, įskaitant komercinio tipo. Už tai iš esmės atsakinga teroristinė grupuotė ISIS, pademonstravusi tokių išpuolių efektyvumą ir nedideles sąnaudas, reikalingas jiems įgyvendinti. Šios grupuotės ginkluotų dronų naudojimas pirmą kartą tapo akivaizdus per 2016-2017 m. Mosulo mūšį Irake (tuo metu apie tai rašė ir „The War Zone“).

Net ir neginkluoti dronai įvairioms grupuotėms suteikia papildomų galimybių stebėti ir persekioti priešininkus. Oro sistemos be žmonių įgulos apskritai vis dažniau naudojamos tradiciniuose mūšio laukuose ir už jų ribų – nenuostabu, kad išaugo ir būdų nuo jų apsisaugoti poreikis. Kaip jau anksčiau rašė „The War Zone“, šioje srityje JAV kariuomenė vis dar labai smarkiai atsilieka.

„Kariuomenėje tarnavau 38 metus ir per visą tą laiką Irako, Afganistano, Sirijos mūšio laukuose man niekada neteko pakelti akių į viršų, – pasakojo į atsargą išėjęs JAV kariuomenės generolas Richardas Clarke’as, tuo metu vadovavęs JAV specialiųjų operacijų vadavietei, 2022 m. kalbėdamas kasmetiniame Aspeno saugumo forume. – Man niekada neteko pakelti akių į viršų, nes JAV visada turėjo pranašumą ore. Mūsų pajėgos buvo apsaugotos, nes turėjome oro priedangą. Tačiau dabar, kai danguje gali pamatyti visko, pradedant mažyčiais kvadrokopteriais ir baigiant labai dideliais bepiločiais orlaiviais [UAV], mes nebeturime tokios prabangos.“

„Jų kaina, ypač kai kurių mažų bepiločių orlaivių sistemų, yra labai, labai maža, – tęsė jis. – Manau, jų naudojimas turėtų ir toliau augti, atsižvelgiant į mūsų prioritetą saugoti ne tik savo pajėgas, bet ir tai, kas vyksta tėvynėje. Kai kurias iš šių technologijų mūsų priešininkai gali panaudoti mūsų artimajame užsienyje ar netgi mūsų pačių žemėje.“

Kad ir kokio lygio apsaugą užtikrintų narvo tipo skydas, tai, kad šitaip šarvuotas pasirodė Meksikos narkotankas, mums primena, kokia rimta ir plačiai paplitusi šioje šalyje tapo narkotikų kartelių dronų grėsmė. Chaliske matytas improvizuotas šarvuotis taip pat leidžia suprasti, kad tokio tipo transporto priemonių apsauga nuo dronų vis labiau populiarėja visame pasaulyje.

Narko tankai

Meksikoje narkotikų tankus plačiai gamino ir eksploatuoja narkotikų karteliai ir kitos Meksikos narkotikų kare dalyvaujančios gaujos. Jie dažnai yra modifikuoti nedideli sunkvežimiai, savivarčiai, pikapai ar kitos didelės transporto priemonės, kurios nėra skirtos tokiam tikslui, tačiau yra aprūpintos įvairaus lygio apsauga ir atakos galimybėmis.

Meksikos valdžia vien Tamaulipo valstijoje konfiskavo apie dvidešimt tokių šarvuotų sunkvežimių, keturi iš jų vėliau buvo sunaikinti. Karteliai taip pat pradėjo statyti narkotikų tankus su šarvais sumontuotais viduje, o ne transporto priemonės išorėje, kad pašalintų konkuruojančių narkotikų kartelių ir Meksikos vyriausybės įtarimus.

2011 m. gegužės 22 d. viena tokia Sinaloa karteliui priklausanti transporto priemonė buvo konfiskuota Chalisco valstijoje. Tų pačių metų gegužės 25 d. per Sinaloa kartelio ir Los Zetas susirėmimą, žinomą kaip Ruízo mūšis, buvo sunaikintas vienas narkotikų tankas.

2015 m. Meksikos valdžia Nuevo Laredo mieste, Tamaulipas, rado narkotikų tankų gamyklą, kurioje buvo aštuonios transporto priemonės, prie kurių buvo ruošiamos šarvo plokštės su šaudymo angomis. Kai kurių narkotikų tankų priekyje yra sumontuoti improvizuoti taranai, kad būtų galima prasibrauti pro kelių kliūtis.

Narko tankai buvo ypač naudojami Kuliakano mūšyje.bei 2021 m. kovo 13 d.–kovo 14 d. vykusiame Daktaro Koso mūšyje buvo sunaikinti penki narkotikų tankai.