Pirmuoju šio eksperimento dalyviu tapo „Nissan Note“, kuris buvo nudažytas specialiai sukurtais superhidrofobiškais ir oleofobiškais dažais, atstumiančiais vandenį ir riebalus. Taip atsirado pirmasis pasaulyje „savaime apsivalantis“ automobilis.

„Nissan“ Europos techninio centro inžinieriai, norėdami įvertinti šių dažų praktinį efektyvumą ir tinkamumą, per artimiausius mėnesius bandys savaime apsivalantį „Note" įvairiausiomis sąlygomis.

Gamintojų teigimu, dėl automobilio kėbului naudojamos „Ultra-Ever Dry®“ technologijos tarp dažų ir aplinkos susidaro apsauginis oro tarpelis, kuris neleidžia stovinčiam vandeniui ir kelio purslams palikti ant automobilio paviršiaus nešvarių dėmių.

Iki šiol ši danga gerai reagavo į tokius įprastus veiksnius kaip lietus, purslai, šalna, šlapdriba ir stovintis vanduo. Nors šiuo metu nėra planų paversti šią technologiją modelio standartinės įrangos dalimi, „Nissan“ toliau svarstys galimybes ateityje naudoti šią dangą kaip papildomai užsakomą pasirinkimą.

„Savaiminio apsivalymo“ technologija „Note“ modelyje pritaikoma jau ne pirmą kartą. Automobilio galinio vaizdo kamera jau turi „nuplovimo ir lašelių nupūtimo" funkciją. Panaudojant vandenį ir suspaustąjį orą lęšiai yra automatiškai nuvalomi, kad „Note" saugos jutikliai gerai veiktų bet kokiomis sąlygomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)