Igoris rugsėjo pradžioje apsilankė „Švaros brolių“ plovkloje Vilniuje. Po švaros procedūros vairuotojas pastebėjo, kad jo „Renault Kangoo“ automobilis buvo apgadintas.

„Užsisakėme plovimą be jokių akcijų, už visą kainą. Išvažiavę iš plovyklos pastebėjome, kad mums apgadino galinį valytuvą. Nebebuvo gumos, buvo deformuotas laikiklis. Servise išardžius paaiškėjo, kad valytuvo kojelė buvo „prasukta“ ir lūžo keturi fiksatoriai. Plovyklos darbuotojas iškart padavė pretenzijos formą ir mums buvo pasakyta, kad kitą dieną su mumis susisieks“, – pasakojo Igoris.

Nors UAB „Švaros broliai“ atlygino didžiąją dalį nuostolių, tačiau piniginę teko atverti ir niekuo dėtam Igoriui.

„Mums pritaikė nusidėvėjimo procentą – jų skaičiavimu, tai yra 15 proc. Jų teigimu, mašina yra penkerių metų amžiaus, todėl skaičiuojamas nusidėvėjimas. Nustebome tiek mes, tiek servisas – apgadino mūsų mašiną, mes patyrėme nuostolių, o galutiname rezultate mes iš savo kišenės turime susimokėti. Mums tai atsiėjo 13 eurų. Sąmata buvo 102 eurai, tai jie kompensavo 89 eurus. Atvažiavome su sveika mašina ir tikėjomės, kad ir po paslaugos ji bus sveika, o dabar turime dar ir patys primokėti. O kas būtų, jei mašina būtų dar senesnė? Tai „Švaros broliai“ gali apskritai be problemų laužyti, daužyti, naikinti, gadinti mašinas, nes klientas iš savo kišenės mokės už remontą“, – stebėjosi DELFI skaitytojas.

Viskas pagal įstatymą

Plovyklų tinklo atstovai neslėpė, kad incidentas buvo užfiksuotas.

„Kompensuodami žalą vadovaujamės Kelių transporto priemonių vertinimo instrukcija, pagal kurią nuostolis turi būti atlygintas tiek, kad automobilio būklė būtų atstatyta į pradinę padėtį. Kliento automobilis yra 2013 metų gamybos, todėl nurodytoms naujoms originalioms detalėms turi būti taikomas 15 proc. nusidėvėjimas“, – DELFI kalbėjo Gabrielius Česonis, „Švaros brolių“ rinkodaros vadovas.

Teisinė šio atsakymo formuluotė skamba taip: „Lietuvos Respublikos Civilinio kodekso CK 6.245 straipsnio 1 dalyje civilinė atsakomybė apibrėžta kaip turtinė prievolė, kurios viena šalis turi teisę reikalauti atlyginti nuostolius (žalą) ar sumokėti netesybas (baudą, delspinigius), o kita šalis privalo atlyginti padarytus nuostolius (žalą) ar sumokėti netesybas (baudą, delspinigius).

Pagrindinė civilinės atsakomybės funkcija yra kompensacinė. Tai reiškia, kad civilinė atsakomybė yra skirta grąžinti nukentėjusį asmenį į ankstesnę (iki pažeidimo padarymo) padėtį. Nuostolių kaip piniginės žalos išraiškos turi būti atlyginama tiek, kiek nukentėjęs asmuo dėl padarytos žalos prarado, nes toks atlyginimas atitiktų žalos kompensavimo funkciją.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)