„Siekiame, kad visame Vilniuje kiemai būtų tvarkingi ir neapleisti. Šiemet atnaujinę dalį daugiabučių kiemų ne tik sukursime 300 naujų automobilių stovėjimo vietų, bet ir pagerinsime kiemų aplinką remontuojant šaligatvius, bortus, asfalto dangą. Visus pokyčius atliekame įtraukdami vietos bendruomenes – gyvenamuosiuose rajonuose vyksta susitikimai sprendiniams dėl kiemų tvarkymo aptarti“, – kalbėjo Vilniaus miesto meras Valdas Benkunskas.

Betoninių trinkelių korinės aikštelės yra tvarus būdas pritaikyti senus daugiabučių kiemus pasikeitusiems gyventojų poreikiams. Atnaujinant aikšteles taip pat bus remontuojamos susidėvėjusios asfalto ir šaligatvių dangos ir bortai. Korinė danga atsiras išvažinėtose kiemų vietose. Tai suteiks gyventojams daugiau galimybių parkuoti automobilius tvarkingai.

Kiekvienos aikštelės projektas derinamas su vietos gyventojais. Jeigu kiemo kaimynai sutars dėl pokyčių, aikštelės bus remontuojamos ir plečiamos dar šiais metais. Iš viso numatyti 34 susitikimai su gyventojais, 13-oje kiemų susitikimai jau įvyko. Susitikimuose įprastai dalyvauja apie 15–20 kaimynų, kuriems tai tampa gera proga aptarti ne tik aikštelės tvarkymo, bet ir kitus bendrus kiemo reikalus. Kol kas prieštaravimų dėl aikštelės praplėtimo sulaukta tik viename kieme – jame darbai nebus vykdomi. Dar keliuose kiemuose pagal gyventojų prašymus korinių aikštelių schemos buvo pakoreguotos.

Atnaujinamų aikštelių sąrašą, darbų schemas ir susitikimų su gyventojais grafiką galima rasti interneto svetainėje. Klausimus ir pasiūlymus gyventojai gali teikti el. paštu dalyvavimas@idvilnius.lt.

Korinių aikštelių įrengimas kainuos apie 280 tūkst. Eur, o kiemų infrastruktūros sutvarkymas – dar apie 1,4 mln. Eur.

Dar didesnis skaičius korinių aikštelių planuojamas įrengti kitais metais. Prie daugiabučių projektuojamos 66 korinės aikštelės – apie 40 tūkst. kv. m. Aikštelės bus virš 100 kv. m ploto, jos jau projektuojamos, o įrengiamos bus kitąmet.

Kodėl korinė danga?

Tai kiemuose pasiteisinęs, tvarus būdas atnaujinti daugiabučių aplinką prisitaikant prie išaugusio automobilių stovėjimo vietų poreikio.

Svarbu ir tai, kad pasirinkta ne plastikinė, o ažūrinių betono trinkelių korinė danga. Tokios korinės aikštelės bus patvaresnės ir reikalaus mažiau priežiūros.

Renkantis ažūrinių betono trinkelių korinę dangą taikomasi prie klimato kaitos. „Koriai“ bus užpildyti augaliniu gruntu, tad kitaip nei asfaltas, nesunkiai sugers lietaus vandenį. Taip pat ši danga mažiau sugeria saulės šviesos ir ne taip kaista kaip asfaltas, todėl mažesnė tikimybė formuotis karščio saloms.