Automobilio išvaizda – antraeilis dalykas

Menką patirtį turintys vairuotojai, pilnametystės sulaukę asmenys, įprastai pirmiausia vairuoja tėvų automobilį. Visgi anksčiau ar vėliau dalintis šeimos automobiliu tampa nei patogu, nei praktiška, todėl naujas pirkinys jaunuoliui tampa neišvengiamas. Kaip pastebi UAB „Longo LT“ vadovas Paulius Valiukėnas, ypatingai merginoms svarbu, kad automobilis būtų nedidelis ir tiesiog „gražus“. Anot eksperto, tokie kriterijai, kai pirmiausia rūpi automobilio išvaizda, o ne jo techninės savybės, negarantuos svarbiausio dalyko – kad važiavimas transporto priemone bus saugus.

„Jaunuolių noras turėti transporto priemonę, kuri jam arba jai išoriškai patinka, pavyzdžiui, žavi automobilio modelis, spalva, dydis – suprantamas. Šie dalykai yra svarbūs, tačiau ne patys svarbiausi. Pirmiausia dėmesį keipti reikia į saugumą“, – pažymi ekspertas.

Jis priduria, kad tėvams, renkant automobilį sūnui arba dukrai, reikėtų išlaikyti tvirtą stuburą ir nepasiduoti spaudimui: „Naujausias sportinis automobilis, kabrioletas ar visureigis galbūt yra tai, ko trokšta jūsų atžala, bet ar tai bus tinkamas ir racionalus sprendimas – kitas klausimas“.

Automobilio įsigijimo procese svarbu, kad dalyvautų ir vaikai, ir tėvai. Tikėtina, kad tada labiausiai pavyks išlaikyti vidurį tarp skirtingų požiūrių ir poreikių. Kita vertus, tėvų įsitraukimas savaime suprantamas, jie įprastai finansiškai dar kurį laiką remia studijuoti išvykusias atžalas ir prisideda prie svarbių jų gyvenimo pirkinių.

„Jei viena pusė nori automobilio tam, kad galėtų pasipuikuoti prieš savo bendraamžius, tai kitai pusei daug svarbiau, kad kelionės naujuoju automobiliu būtų saugios. Tad automobilio įsigijimo procese dalyvaujant abejoms pusėms sprendimas būna grįstas ne vien automobilio išvaizda, bet ir saugumu, praktiškumu, patikimumu, geros kainos ir kokybės santykiu,“ – sako sertifikuotų automobilių pardavėjas.

Dėmesys automobilio saugumo sistemoms

Automobilio saugumas priklauso nuo daugelio dalykų, tačiau reikia atminti, kad visiškai saugaus automobilio nėra, nes bet kokia transporto priemonė nėra apsaugota nuo galimo susidūrimo ar eismo įvykio. Visgi išvengti susidūrimo arba turėti mažesnes pasekmes avarijos metu gali užtikrinti įdiegtos saugumo sistemos. Jos yra dviejų rūšių – pasyviosios ir aktyviosios.

Pasyviosios – tai tokios, kurios įsijungia įvykus eismo įvykiui, pavyzdžiui, saugos diržai, oro pagalvės, aukšto atsparumo stiklas, deformacijos arba gniuždymo zonos. Jų paskirtis, kad patiriama žala susidūrimo metu būtų kuo mažesnė. Tuo tarpu aktyviosios veikia kiek kitaip ir jų tikslas yra ne sumažinti žalą, o apskritai padėti vairuotojui jos išvengti. Daugumoje naujų automobilių yra galinė vaizdo kamera, pagalbinė aklosios zonos sistema, stabdymo pagalbinė sistema ir kitos aktyviosios saugumo sistemos. Pasak automobilio eksperto P. Valiukėno, visos minėtosios saugos priemonės nepatyrusiam vairuotojui labai praverčia, ypač priskiriamos prie aktyviųjų saugumo sistemų.

„Jauni vairuotojai patenka po didžiausią grėsmę keliančių vairuotojų kategorija. Jie turi mažiau patirties, budrumo, mėgsta adrenaliną. Be to, situacija greitai paaštrins rugsėjis, kai visi po atostogų grįš į darbus, didmiesčių gatves užtvindys mokyklinukai ir studentai. Tad jau dabar būtina imtis dar didesnių saugumo priemonių kelyje bei patikrinti automobilio saugumo sistemas“, – pataria P. Valiukėnas.

Jis taip pat atkreipia dėmesį, kad perkant automobilį iš nepatikimo pardavėjo, pavyzdžiui iš automobilių aikštelių arba turgų, pasitaiko, kad transporto priemonėje nėra pasyviųjų saugumo sistemų, pavyzdžiui, oro pagalvių.

„Retas kuris įsigydamas automobilį pagalvoja, kad jame galbūt nėra oro pagalvių. Tokio savaime suprantamo elemento pašalinimas įprastai susijęs su nesąžiningų automobilių perpardavinėtojų noru pasipelnyti. Vietoj jų yra įdedamos specialios varžos, kurios apgauna oro pagalvių ir saugos diržų darbą kontroliuojančią SRS sistemą – ją tikrinant rodoma, kad oro pagalvės stovi savo vietoje, nors iš tiesų taip nėra“, – apie nešvarius automobilių perpardavinėtojų triukus pasakoja ekspertas.

Jis pažymi, kad jei perkamo automobilio savinininkas bus jaunas žmogus, reikalinga, kad automobilis turėtų kuo daugiau saugumo sistemų, o jei kyla abejonių dėl jų kokybės ar net buvimo, naudinga automobilį patikrinti autoservise naudojant diagnostikai skirtą įrangą. O norint jaustis dar ramiau, rinktis automobilį iš salono arba iš sertifikuoto automobilių pardavėjo.

Naudotas automobilis įperkamas ir saugus variantas

Ne visi tėvai savo atžalai gali įpirkti naują automobilį, kuris kainuoja keliasdešimt tūkstančių. Ir nors naujame automobilyje yra daugiau naujausių ir pažangiausių saugos technologijų, naudotame modelyje taip pat yra saugos sistemų – svarbu, kokio stovio, metų ir kaip buvo prižiūrėtas automobilis.

„Daugelis vienerių, dviejų ar trejų metų senumo automobilių modelių yra aprūpinti visomis būtiniausiomis saugumo įrangomis. Visgi, kiekvienas naudotas automobilis yra unikalus savo savybėmis ir techniniais parametrais, todėl prieš perkant svarbu įsitikinti, kad automobilis yra tvarkingas ir jį nuodugniai patikrinti“, – rekomenduoja P. Valiukėnas ir priduria, kad saugiam variavimui labai reikšminga yra padangų ir stabdžių būklė – jų patikrai dėmesys turi būti kone didžiausias.

Renkantis vieną iš dviejų ar daugiau naudotų automobilių, pasak eksperto, svarbu suvokti, kad visi jie turi skirtingas istorijas ir patirtis – jie nebuvo vienodai prižiūrimi ar vairuojami.

„Sertifikuoti naudotų automobilių pardavėjai gali pateikti garantiją suteikiančius dokumentus, kuriuose nurodoma pilna automobilio istorija, lig šiol buvę savininkai, galimai įvykusios autoavarijos bei tikra, po kiekvieno aptarnavimo fiksuojama rida“, – vardija „Longo LT“ vadovas ir priduria, kad kai visa tai matosi kaip ant delno, galima apdovanoti dukrą arba sūnų saugiu ir finansiškai optimaliu variantu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją