Nuo rugpjūčio 1 d. vairuotojus pasitiks 10 transporto priemonių atpažinimo vietų. Jos įrengtos A. Jakšto, M. Valančiaus, Kumelių, M. Daukšos, J. Jablonskio, Kurpių, Palangos, L. Zamenhofo gatvėmis, taip pat Karaliaus Mindaugo prospekto prieigose ties Aleksoto gatvele.

Apie patekimą į STZ įspės įrengtos švieslentės su užrašu „Mokama zona 2 Eur“ ir kiti informaciniai ženklai.

Atsiskaitymo būdai

Tranzitu kertant STZ atsiskaityti už paslaugą bus galima mobiliosiomis programėlėmis, SMS žinutėmis arba tinklalapyje parkavimaskaune.lt.

Per 7 kalendorines dienas galimybė pasitikrinti skolą ir susimokėti iš karto už visus pravažiavimus numatyta programėlėje „carOne“ ir biudžetinės įstaigos „Parkavimas Kaune“ interneto svetainėje.

Pasirinkus atsiskaitymą internete, būtina susikurti paskyrą ir priskirti transporto priemonės valstybinius numerius. Tokiu atveju sistema automatiškai suformuos sąskaitą.

Eismas Kauno senamiestyje

Kai kam bus taikomos lengvatos

Sumažintos taršos zonoje lengvatos numatytos nekilnojamo turto objektus turintiems fiziniams ir juridiniams asmenims, grynųjų elektromobilių savininkams, specialiosioms tarnyboms, neįgaliesiems.

Asmenys, teritorijoje susiformavę sklypus, gaus tiek leidimų, kiek juose yra suformuota parkavimo vietų.

Visi, norintieji gauti lengvatas, privalės užsiregistruoti parkavimaskaune.lt sistemoje.

Atkreipiamas dėmesys, kad sistemai pradėjus veikti, motociklų vairuotojams susimokėti nereikės.

Mokamas įvažiavimas į Kauno senamiestį

Hibridinių automobilių naudotojams – jokių išlygų

Prieš daugiau nei 20 metų hibridiniai automobiliai buvo tikra revoliucija – pirmas technologinis žingsnis link elektromobilių. Kaip žinia, miestuose hibridų technologija – pati efektyviausia, o mišrus judėjimo būdas ne tik taupo degalus, bet ir padeda išsaugoti švaresnį orą. Kaip ten bebūtų, šių automobilių naudotojams Kauno savivaldybė lengvatų neplanuoja.

Papildomai pasitikslinus dėl lengvatų taikymo į Senamiestį vykstant su hibridiniais automobiliais, savivaldybės Transporto skyriaus vedėjas nurodė, kad parkuojant automobilius rinkliava nėra taikoma tik gryniesiems elektromobiliams ir analogiška lengvata bus taikoma mažų emisijų zonoje.

Taigi, hibridinių automobilių naudotojams – liūdnos žinios. Piniginę patuštinti vykstant pro Senamiestį teks šių automobilių vairuotojams: visiškų hibridinių (FHEV arba HEV – (Full) Hybrid Electric Vehicles); lengvųjų hibridinių (MHEV – Mild Hybrid Electric Vehicles) ir įkraunamų hibridinių (PHEV – Plug-in Hybrid Electric Vehicles) automobilių. Hibridai pateks į tą pačią kategoriją, kaip benzinu ar dyzelinu varomi automobiliai.

Eismas Kauno senamiestyje

Rinkliava brangins paslaugas

Kauno tarybai nusprendus įvesti mažos taršos zoną senamiestyje, pavežėjų, kurjerių bei trumpalaikės automobilių nuomos platformų atstovai sako, kad dėl to brangs šios paslaugos.

Automobilių dalijimosi platformos „CityBee“ vadovė Greta Januškaitė-Karvelienė teigė, kad Kauno sprendimas įmonę nemaloniai nustebino, o numatytą apmokestinimo sistemą ir įvažiavimo apribojimus reikėtų tobulinti.

„Šis papildomas apmokestinimas bus dar viena kliūtis siekiant tvaresnio judumo. Papildomą apmokestinimą pirmiausiai pajus gyventojai – dėl papildomo mokesčio didės bendra kelionės kaina, todėl, tikėtina, mažės vartotojų skaičius“, – BNS teigė G. Januškaitė-Karvelienė.

Eismas Kauno senamiestyje

Susisiekimo paslaugų ir pristatymo platformos „Bolt“ atstovai sako, kad įvažiavimo mokesčio išimtis pavežėjų ir dalijimosi platformų automobiliams kaip tik paskatintų daugiau gyventojų atsisakyti kelionių savo transporto priemonėmis.

„Buvome ir esame pasiruošę dialogui su Kauno miesto savivaldybe šiuo klausimu. Techninės galimybės išskirti pavežėjų, kurjerių transporto priemones, dalijimosi platformų automobilius tikrai yra“, – komentare BNS teigė „Bolt“.

„Kas vyksta Kaune“ anksčiau skelbė, kad savivaldybė dėl mažų emisijų zonų sistemos įrenginių pirkimo gegužės 9 d. pasirašė sutartį su UAB „Technologinių paslaugų sprendimai“. Viešojo pirkimo vertė – kiek daugiau nei 125 tūkst. eurų su PVM.

2023 m. sausio 16-ąją su ta pačia bendrove pasirašyta 104 tūkst. eurų vertės sutartis, pagal kurią Kauno miestas perka mažų emisijų zonų informacinę sistemą ir jos priežiūros paslaugas.