Prie komposterio prilietus mokėjimo kortelę ar išmanųjį įrenginį, keleiviai įsigys vienkartinį 60 minučių kelionės bilietą už 0,90 Eur. Bilietas aktyvuosis automatiškai, o norėdami patikrinti, kiek laiko jis dar galios, keleiviai galės tai padaryti prilietę tą pačią bekontaktę mokėjimo kortelę ar išmanųjį įrenginį prie komposterio dar kartą.

„Sparčiai judame Vilniaus miesto viešojo transporto modernizacijos ir didesnio patogumo gyventojams link. Gatvėmis jau rieda nauji troleibusai, o šiandien pristatome bekontaktį atsiskaitymą – tai nauja galimybė keliauti lengviau ir patogiau, atliepiant šiandienos gyventojų poreikius. Šis sprendimas ne tik sutrumpins laiką, įsigyjant bilietą, bet ir prisidės prie darnaus miesto vystymosi, skatinant technologijų integraciją kasdienybėje“, – pasakoja sostinės meras Valdas Benkunskas.

„Naujas būdas įsigyti bilietą bus ypač patogus turistams, miesto svečiams ir mūsų miestiečiams. Jau ne kartą gavome užklausas dėl tokio atsiskaitymo būdo – kuomet nereikia bendrauti su vairuotoju ar žinoti vietinės bilietų įsigijimo sistemos. Tiesiog įlipi, prilieti kortelę ir važiuoji“, – pasakoja Loreta Levulytė-Staškevičienė, JUDU Viešojo transporto organizavimo vadovė, laikinai einanti direktorės pareigas. „Vilnius, kartu su didžiausiais pasaulio ir Europos miestais – Niujorku, Sidnėjumi, Tokiju, Londonu, Paryžiumi, Berlynu, Amsterdamu, Praha – diegia naujausias technologijas viešojo transporto kelionėms. Tikimės ir sostinės gyventojai teigiamai įvertins šį pažangų sprendimą.“

Kaip įsigyti bilietą bekontakčiais būdais?

Viskas ką keleiviams reikės padaryti – vieną kartą priliesti bekontaktę kortelę ar išmanųjį įrenginį prie komposterio. Sėkmingą bilieto įsigijimą atvaizduos komposterio ekranas ir garsinis signalas. Vienu metu viena kortele galima įsigyti tik vieną bilietą. Jei bilieto galiojimo laikas jau pasibaigęs, priglaudus kortelę dar kartą – įsigyjamas naujas bilietas, kuris galios 60 minučių. Turėdami galiojantį bilietą, keleiviai gali tęsti kelionę kita viešojo transporto priemone. Palietus komposterio ekraną kitame autobuse ar troleibuse, keleivis matys bilieto galiojimo laiką.

Trumpalaikio viešojo transporto bilieto įsigijimui keleiviai galės naudoti šias bekontaktes korteles: „Mastercard“, „Maestro“, „Visa“, „VisaElectron“.

Nerekomenduojama glausti visos piniginės ar kortelių dėklo prie komposterio, nes tai gali nuskaityti pinigus iš kitos kortelės. Norint išvengti šių problemų, geriausia išimti tik vieną kortelę, kuria norite atsiskaityti.

Taip pat bus galimybė bilietą įsigyti su „Google Pay“ ar „Apple Pay“ paskyromis. Tokiu atveju tiesiog prie komposterio reiktų priliesti išmaniuosius įrenginius, pavyzdžiui, telefoną ar laikrodį. Svarbu atkreipti dėmesį, kad bekontakčio atsiskaitymo galimybė būtų įjungta įrenginyje.

Laikinai, iki rugsėjo pabaigos, bilietų kontrolės metu kontrolieriai gali paprašyti pateikti 4 paskutinių bankinės kortelės, kuria buvo įsigytas bilietas, skaičius. Tokia bekontakčių bilietų tikrinimo praktika taikoma ir užsienio šalyse, pavyzdžiui, Anglijoje Birmingamo mieste. Tokiu būdu bus patikrinta ar bilietas galioja. Jeigu keleivis bus sumokėjęs išmaniuoju įrenginiu, šiuos skaičius ras „Google Pay“ ar „Apple Pay“ paskyrose.

Vėliau patikros metu keleiviai tiesiog priglaus savo mokėjimo kortelę arba tą laikmeną, kuria pirko bilietą, prie kontrolės įrenginio. Kontrolierius specialia įranga patikrins, ar mokėjimų kortelei, išmaniam telefonui, laikrodžiui ar kitam įrenginiui yra priskirtas viešojo transporto bilietas.

Kiti atsiskaitymo būdai?

„Džiaugiamės šiandien klientams galėdami pasiūlyti ne tik patogų ir pažangų bet ir tvarų atsiskaitymo būdą. Kaip ir daugelis natūraliai pereiname prie el. atsiskaitymo paslaugų, modernėjame, pastebime mažėjantį grynųjų pinigų naudojimą ir tokiu sprendimu jokiu būdu nenorime atimti kelionių iš senjorų. Bilietų įsigijimo galimybė „m.Ticket“ ir „Trafi“ programėlėmis ir pildant JUDU/Vilniečio kortelę išlieka. Primename, kad JUDU/Vilniečio kortelę galima papildyti „Narvesen“, „Maxima“ ir „Rimi“ prekybos centruose bei JUDU savitarnoje ar klientų aptarnavimo centruose“, – pasakoja JUDU vadovė.

Nuo rugsėjo 1 d. nebelieka galimybės įsigyti popierinių bilietų pas vairuotoją. Anksčiau įsigytais popieriniais vienkartiniais bilietais keleiviai galės naudotis dar 3 metus – iki 2027 metų rugsėjo 1 d. aktyvuodami autobuse ar troleibuse jiems įprastu būdu.

„2023 metais popieriniai bilietai iš vairuotojų sudarė 5 proc. parduotų viešojo transporto bilietų. Daugiausia keleivių 58 % sostinėje rinkosi ilgalaikius 30–365 d. viešojo transporto bilietus kelionėms mieste“, – skaičiuoja JUDU vadovė. „Planuojama, kad bekontakčiu būdu bus įsigyjamas kas 5 viešojo transporto kelionės bilietas.“