Lina Juknevičienė, JUDU Klientų patirties vadovė, teigė, kad jau nuo šios savaitės trečiadienio keičiasi tvarka, kur vairuotojai galės apmokėti už stovėjimą gautas baudas. Anot savivaldybės įmonės atstovės, iki šiol vairuotojai minėtas baudas apmokėdavo internetinėje svetainėje parking.lt, tačiau įgyvendinus pokyčius numatyta, kad vienintelė prieiga prie informacijos, kokio dydžio bauda paskirta ir apmokėjimo, bus palikta svetainėje judu.lt.

„Pereinamu laikotarpiu turėjome abi svetaines ir abejose svetainėse buvo galima apmokėti baudas. O nuo trečiadieni liks tik viena vieta, tai yra judu.lt. Šioje internetinėje svetainėje baudą bus galima apmokėti net ir nežinant lapelio numerio. Užtenka žinoti automobilio valstybinį numerį ir suvesti transporto priemonės registracijos liudijimo numerį, ir sistema parodys ar bauda buvo išrašyta“, – aiškino L. Juknevičienė.

Tiems, kurie internetu nesinaudoja, baudas vis dar bus galima apmokėti ir „Perlo“ terminaluose bei „Maxima“ kasose. O norintiems baudą apmokėti išmaniajame telefone, tokia galimybė sudaryta ir naudojant „Perlas Go“ programėlę.

„Norime, kad visos JUDU teikiamos paslaugos būtų vienoje vietoje, nes pagrindinės paslaugos yra viešojo transporto paslaugos: kortelių papildymas, bilietų įsigijimas, sąskaitų išsirašymas ir parkavimo paslaugos: įvairūs leidimai ir „geltonųjų lapelių“ apmokėjimas. Vienintelis skirtumas yra tai, kad naudojantis parking.lt svetaine klientui nereikėjo susikurti paskyros, o judu.lt svetainėje reikės susikurti paskyrą, iš kurios bus galima valdyti abi paslaugas: ir viešojo transporto, ir parkavimo bei pasiekti paslaugų gavimo bei baudų gavimo ir apmokėjimo istoriją“, – nurodė JUDU atstovė.

Automobilių stovėjimas prie Kauno Rotušės

Vis dėlto, L. Juknevičiuenė patikslino, kad baudų apmokėjimas bus galimas ir be papildomos registracijos svetainėje, mat paskyrą bus privalu susikurti tik tais atvejais, jei vairuotojas ar keleivis norės užsisakyti kitas paslaugas.

Tiesa, iki šiol parking.lt interneto svetaine besinaudoję vairuotojai nebus palikti likimo valiai, mat iš jos, norintys sumokėti gautą baudą, bus automatiškai perkeliami į JUDU interneto svetainę.

L. Juknevičienė nurodė, kad per mėnesį viešosios tvarkos pareigūnai išrašo apie 13–14 tūkst. pranešimų.

„Pranešimas nėra administracinis nusižengimas, dar nėra surašomas protokolas, tiesiog paliekamas priminimas, kad vairuotojas laiku nesumokėjo vietinės rinkliavos. Ir tas lapelis reiškia, kad vairuotojas turi dar 7 dienas, tai yra 168 valandas, ir gali apmokėti tą vadinamą dienos rinkliavą – tiek, kiek parkavimas visos dienos parkavimas kainuotų žalioj, geltonoj, raudonoj ar mėlynoj zonoj. Priklausomai nuo vietos, kur stovėjo automobilis.

Jei tai yra žalia zona, tai mokestis už stovėjimą, vietoje 30 centų už valandą, kainuos 4 eurus. Geltonoje zonoje – 7 eurus, raudonoje – 20 eurų, o mėlynoje – 40 eurų.

„Tik praėjus savaitei pranešimas įgyja pažeidimo statusą ir tada surašomas protokolas“, – nurodė L. Juknevičienė.

JUDU atstovė teigė, kad tokių baudų išvengti gana paprasta – vos pastačius automobilį reikėtų pasirūpinti vietinės rinkliavos apmokėjimu. Tai galima padaryti naudojantis mobiliosiomis programėlėmis arba parkomatais. Taip pat siunčiant trumpąją SMS žinutę. Kai kuriuose parkomatuose už stovėjimą galima atsiskaityti tiek grynaisiais pinigais, tiek kortele.

Visą LNK žinių tarnybos reportažą galite peržiūrėti žemiau: