Amerikiečių tyrėjai stebėjo gausybę pėsčiųjų perėjų JAV, kurioje teisės aktai numato, kad vairuotojai privalo sustoti ir praleisti perėja norinčius eiti žmones. Jie nustatė, kad pigesnių automobilių vairuotojai dažniau paklūsta įstatymo raidei nei tie, kurie sėdi brangesniuose automobiliuose.

Vidutiniškai, sakoma JAV „Journal of Transport & Health“, prie perėjos sustojančių automobilių vertė siekia 5900 JAV dolerių (5431 euras), o tų, kurie nesustojo, vertė siekia apie 8000 JAV dolerių (7364 eurai).

Teigiama, kad pirmasis tyrėjų tikslas buvo susieti rasę ir lytį su eismo įvykiais, kuriuose nukenčia pėstieji. Tačiau surinkti duomenys parodė, kad galima atrasti ir daugiau sąsajų.

Remdamiesi JAV kainų gidu „Kelly Blue Book“, tyrėjai nustatė, kad kas kartą, kai automobilio vertė paaugo 1000 JAV dolerių (920 eurų), tikimybė, kad jis sustos praleisti pėsčiųjų, sumenko 3 proc.

Nevados (JAV) universiteto mokslų daktarė Courtney Coughenour sakė, kad tokia tendencija greičiausiai išryškėjo dėl to, kad pigesnių automobilių vairuotojai yra empatiškesni.

„Aukštesnį ekonominį statusą turintys, taip pat narcisistiški, dominuoti linkę vairuotojai neretai menkiau įsijaučia į aplinkinių jausmus ir prasčiau elgiasi“, – aiškino žinovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)